greenyammie

Alla inlägg under november 2015

Av greenyammie - 22 november 2015 20:13

 

En av mina favoritsoppor jordärtskocksoppan med tärnad fetaost och kryddgrönt




Idag var en sådan "sopp-dag", lite kallt och urrigt ute och då är det ju så gott med en värmande soppa

och något gott bröd till. Blev jordärtskocksoppa och som vanligt var jag lite lat och hade bara i

tärnad fetaost direkt från burken och strödde lite hackade persilja och rosmarin över! Enkelt men

gott!





Jordärtskocksoppa

ca 4 portioner


500 gram jordärskocka

3 msk vitt vin

1 liten gul lök

1 grönsaksbuljongtärning + 5 dl vatten

3 dl mjölk

1 1/2 dl vispgrädde

salt och peppar




1) Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Skala också löken och tärna den grovt

    och fräs den tillsammans jordärtskockorna utan att det tar färg

2) Häll på vinet och buljongen och låt det koka upp. Sjud på svag värme i ca 10-15 minuter

3) Mixa soppan slät med en mixerstav och ha i mjölken och grädden och koka upp soppan

    igen och smaka med salt peppar.

    Servera med några matskedar tärnad feta och några hackade örter.





Av greenyammie - 21 november 2015 19:56

 

Sellerbiff med stekta kantareller och potatisgratäng





Har länge velat prova att ugnsbaka hel rotselleri, har hört att det ska vara  så gott. Det var verkligen

något man kan göra flera gånger, skötte sej själv i ugnen, blev otroligt smakrikt och "tuggvänligt".

Gott med potatisgratäng till!




Till 4 portioner


1 stor rotselleri

2 msk olivolja

flingsalt

några kvistar rosmarin

ca 25 gram smör

1/2 citron



1) Tvätta rent rotsellerin under rinnande vatten och lägg den sedan i en liten ugnsform

2) Gnid in den med olivoljan och strö flingsalt och rosmarin över

3) Baka den i 175 grader i ca 2 timmar eller tills den känns helt mjuk rakt igenom

4) Låt den ligga och vila lite under folie tills den svalnat så pass att du kan skala den

5) Skiva den sedan tunt och lägg skivorna på ett uppläggningsfat

6) Bryn smöret tills det börjar dofta, pressa i citronsaft och riv ned skalet i smöret

    och ringla sedan citronsmöret över selleri-skivorna

    Stekt svamp är ett gott tillbehör.





Jag gjorde också en vanlig potatisgratäng till på ca 800 gram potatis, 3 dl vispgrädde och 2 dl mjölk.

Skala och skiva potatisen och lägg i en ugnsäker form, salta, peppra och krydda med 2 pressade

eller rivna vitlöksklyftor. Späd med mjölkgrädden och gratinera i en timme i ca 175 grader tills

potatisen känns mjuk.


Av greenyammie - 19 november 2015 18:43

 

Jättegoda kikärtsbiffar med rotmos och rosmarinbakad rödlök




Mannen i huset önskade sej rotmos ikväll och jag passade på att prova de här lite kryddiga kikärtsbiffarna

till, tror jag gjorde dem på en kurs för flera år sedan. De var lika goda som jag mindes dem! Bakade

också rödlök i ugnen med rosmarin och allt blev väldigt gott ihop med rotmoset.





Kryddiga kikärtsbiffar

8 mindre biffar


1 tetra kokta kikärtor, 230 g avrunnen vikt

1 ägg

1 liten fint hackad gul lök

1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl ströbröd

1/2 dl grovhackade solrosfrön

1 dl grovt hackad persilja

2 msk vispgrädde

1 tsk kanel

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander

salt och peppar

smör att steka i




1) Häll av kikärtorna och mixa dem grovt med mixerstav, grovhacka sedan persilja och solrosfrön

2) Finhacka den gula löken och blanda sedan det hackade i kikärtsbunken tillsamans med ägget,

    mandelmjöl, ströbröd och kryddorna. Blanda väl och låt det stå och vila en liten stund

3) Forma sedan ca 8 mindre biffar som du steker några minuter på var sida på medelvärme



 

Fina kikärtsbiffar snart färdiga att ätas




Jag åt rotmos och ugnsbad rödlök till. Klyfta en rödlök grovt, lägg den i en liten ugnsform och strö

på 2 msk olivolja, flingsalt och någon kvist rosmarin. Baka i 175 i ca 15-20 minuter.


Till fyra portioner rotmos går det åt 1 medelstor kålrot, 4 potatisar och två morötter. Skala allt

och skiva i mindre bitar. Koka kålrot och morot i ca en halvtimme, ha i potatisen och kok i tjugo

minuter till. Häll av och pressa ned i en bunke, ha i lite av kokspadet och några matskedar smör

och vispa allt slätt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar


Av greenyammie - 18 november 2015 18:35

 

Svart bön-biff med pestopasta och vitlöksost





Den här saftiga bön-biffen passar både som burgare i bröd och till pasta. Jag blandade lite pesto

och svarta oliver i pastan och åt med vitlöks-cantadou till, väldigt mumsigt!






Till fyra stora bönbiffar


3 dl svarta kokta bönor

2 dl majskorn

1/2 dl ströbröd

1/2 tsk bakpulver

1 liten fint tärnad gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

1 tsk spiskummin

2 msk olivolja

matolja att steka i

salt och peppar





1) Mixa de kokta svarta bönorna tillsamans med majs, ströbröd blandat med bakpulvret, och kryddorna

2) Skala och tärna löken fint, riv vitlöken och blanda i bönsmeten tillsamans med olivoljan

3) Blanda smeten väl och forma fyra stora biffar

4) Stek dem på medelvärme några minuter på var sida

    Färdigt att njuta av tillsamans med det man så önskar


 

Här ligger bön-biffarna och väntar på att stekas

Av greenyammie - 17 november 2015 18:12

 

Linspannkakor kryddade med garam masala och fyllda med wokade grönsaker





Det är en lätt indidsk touche på de här pannkakorna som också är matiga och nyttiga med gröna

linser i smeten. Lättlagad och god vardagsmat.






Till pannkaksmeten

ca 8 pannkakor


2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk salt

5 dl mjölk

1 dl matyoughurt

3 ägg

2 dl kokta gröna linser

1 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

smör att steka i





1) Rör ihop mjöl, salt och kryddor i en bunke och vispa slätt ihop med mjölken

2) Ha sedan i äggen, matyoughurt och de väl avrunna gröna linserna, låt smeten

    stå och svälla en stund

 

Jättegoda linspannkakor på gång




Grönsakswoken


1 röd snackpaprika

ca 150 gram fint strimlad vitkål

ca 150 gram vaxbönor skuren i mindre bitar

1 dl pumpakärnor

1 tsk spiskummin

salt och peppar

matolja att woka i



1) Strimla grönsakerna och woka i het panna tills det mjuknar. Jag använde frusna vax-

    bönor, färska bör förvällas några minuter innan de wokas

2) Krydda med spiskummin och salt och peppar och dra woken från värmen

 

Mumsiga grönsaker kryddade med spiskummin




Stek nu pannkakor av smeten och när de är klara fyll dem med några skedar wokade grönsaker

och ät varma.


Här är ett recept på garam masala, lägg i en glasburk ställ mörkt. Bra att ha hemma när du ska laga

indiskt!


4 tsk spiskummin

4 tsk kardemumma

2 tsk kanel

2 tsk kryddnejlika

1 tsk svartpeppar



 

De kryddiga linspannkakorna är goda som de är också, bara ät med lite råkost till.

Av greenyammie - 16 november 2015 18:11

 

Jättegod paj som är proppfylld med nyttiga grönsaker





I lördags längtade jag  efter en riktigt matig paj och gjorde den här goda grönsaks pajen med bladspenat,

lättfräst rödlök, kokta rödbetor, paprika och fetaost. Rödbetorna färgar av sej litegranna

men de är så goda så de måste bara få vara med.





Till en normalstor pajform


pajdegen:

125 gram smör

2 dl vetemjöl

1 dl lantbrödsmjöl

3 msk kallt vatten



fyllningen:

2 mindre rödlökar

4-5 mindre kokta rödbetor

ca 250 gram färsk bladspenat

1 röd snackpaprika

200 gram fetaost i bit


4 ägg

3 dl mjölk

1 dl grädde

1 tsk timjan

salt peppar





1) Börja koka rödbetorna, tar ca 1 timme. Blanda sedan allt utom vattnet till degen i en

    matberedare, låt den blanda mjöl och smör och slå  sist i vattnet och slå snabbt ihop den

   (degen blir frasigast om smöret är kallt)

2) Kavla den rund på mjölad bakbänk och lyft över den i en smörad pajform. Tryck ut den jämnt

    och fint i botten och forma  till kanterna, pricka den sedan i  botten med en gaffel och 

    ställ den kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader

 

Lägg den kavlade pajdegen i en smörad pajform och tryck ut den ordentligt så du får fina kanter




3) Skala under tiden löken och skär den i mindre kvartar och bryn den utan att den tar färg

    på svag värme i en stekpanna

4) Skölj och skär paprikan i fina ringar och tärna fetaosten i små kuber och skala och kvarta

    också rödbetorna

5) Vispa ihop äggen med mjölken och grädden, ha också i kryddorna i blandningen

6) Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, klä gärna kanterna i lite folie så de inte blir brända

   och så behåller de formen bättre också

7) Låt pajskalet svalna litegranna och skölj under tiden bladspenaten. Slunga den ordentligt torr

   och lägg den sedan i botten på pajen, ha sedan på rödlöken rödbetorna och fetaosten i den

   ordningen


 

Pajen på gång med spenat, rödlök, rödbetor och fetaost


8) Häll nu på äggstanningen och allra överst lägger du sedan ut paprika-ringarna och platta till litegranna

9) Grädda pajen i 200-225 grader i ca 35 minuter. Håll koll på slutet så den inte blir mörk

 

Dags att njuta av den mumsiga pajen tillsamans med lite sallad och bönsalsa




Av greenyammie - 12 november 2015 19:26

 

Het och krämig tacokryddad grönsaksås med pestopasta och blomkålsbuketter




Ikväll fick jag till en grönsaksås som jag blev väldigt nöjd med. Ihop med spagetti och nylagad

pesto blev det en riktig höjdare.





Tacokryddad grönsaksås

ca 6 portioner


1/2 kålrabbi

2 morötter

2 små lökar

1 vitlöksklyfta

1 1/2 dl röda linser

1 1/2 dl vatten

500 gram krossade tomater

1 tsk oregano

1 tsk basilika

1 tsk timjan

1 1/2 msk tacokrydda

4 msk creme fraiche

salt och peppar

matolja att bryna i





1) Skala kålrabbi, morötter och lök och tärna löken fint och grovriv morot och kålrabbi

2) Fräs löken i oljan ihop med basilika och oregano, ha i det grovrivna efter en liten stund

    och riv också ner vitlöksklyftan

3) Späd med de krossade tomaterna och rör om och låt det få ett uppkok

4) Ha i de röda linserna och späd med vattnet och ha i tacokryddan, låt det koka upp igen

5) Låt det sedan sjuda på svag värme i ca 15 minuter tills allt känns mjukt

6) Ha i creme fraichen och smaka av med salt och peppar




 

Grönsakerna till den goda pasta-såsen




Koka nu spagettin enligt anvisningarna på paketet och medan det kokar gör peston.




Pesto

ca 2 dl


1/2 kruka basilika

3/4 dl solrosfrön

1 dl finriven parmesan

1/2 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

salt och peppar



Mixa allt med stavmixern och smaka av med salt och peppar. Den här peston är ett bra alternativ

om du vill bjuda någon nötallergiker och den är minst lika god som den med nötter i.

Blanda några matskedar med den nykokta pastan. Jag hade också lättkokta blomkåls-buketter

och rostade pumpafrön till.


Jag blandar en egen tacokrydda. Bra att ha en burk hemma i skåpet. 1 1/2 msk brukar vara lagom

till 500 gram färs/veg. färs!



Tacokrydda


1/2 dl spiskummin

1/2 dl paprikapulver

1/2 dl oregano

1/2 dl chilipulvder

1/2 dl salt

2 tsk svartpeppar

1 tsk cayennepeppar



 

Här puttrar den härliga grönsaksåsen




Av greenyammie - 11 november 2015 18:59

  

Stekt portabello med matvete, grönkål, kikärtor och tärnad feta blev onsdagkvällens mat





Hittade jättefina portabello-"hattar" i affären till skapligt pris också så det blev lite snabb-

mat ikväll. Hade kokt matvete på burk, skönt att ha hemma om man kommer hem sent

och är hungrig. Hittade grönkål, rödlök, kikärtor och en öppnad burk med tärnad fetaost i

kylen och allt hamnade i wokpannan och blev gott tillsamans.




Portabello med wokad matvete-sallad

1 person


1 stängel med grönkål

1/2 liten röd lök

1/2 dl kokta kikärtor

1/2 dl tärnad fetaost i olja och kryddor

ca 1 dl kokt matvete

1/2 tsk curry

1/4 tsk vitlökspulver

matolja till att woka i

salt och peppar

1 Poratbello hatt





1) Skär bort grönkålen från skaftet och strimla den mindre, skär rödlöken i mindre

    klyftor och woka dem tillsamans med curryn och vitlöken i olja i en wokpanna

2) Ha i kikärtorna och matveten efter några minuter och låt dem också bli varma

    under några minuter medan du rör om i wokpannan, salta och peppra

3) Dra woken åt sidan och skiva svampen i tjocka skivor som du steker några minuter

    på var sida i matolja på medeltemp, krydda och ta den från värmen

4) Färdigt att servera, toppa din tallrik med fetaosten och några teskedar kryddad

    matolja ifrån burken






Wok

Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7 8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards