Alla inlägg under november 2015
Världens godaste moussaka, lagad efter ett recept jag fick nere på Rhodos för många år sedan
Här kommer ett av våra favorit recept, såsen är lite krånglig och kräver lite vispande men är väl värd besväret
Grekisk moussaka
1 form storl. 24 x 30 cm
2 stora potatisar
1 stor aubergine
ca 3/4 -1dl olivolja
4 1/2 -5 dl riven ost
till den vita såsen:
75 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
salt peppar
1 ägg
till grönsakssåsen:
1 gul lök
2 morötter
1/2 bit kålrot
2 rödbetor
1 msk timjan
1 msk basilika
1 msk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 msk grillkrydda
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpure
1/2 tetra krossade tomater
1 dl vatten
salt och peppar
matolja att bryna i
Först grönsaks-såsen
1) Skala och tärna löken och skala och strimla alla grönsaker i en matberedare
2) Hetta upp olja i en gryta och fräs först löken med alla örtkryddorna och ha sedan i grönsaks-
rivet lite i taget medan du rör om så det får brynas
3) Ha i krossade tomater, vatten och tomatpure och låt det koka upp och krydda med vitlök,
spiskummin och salt och peppar. Låt det puttra på svag värme ca 15 minuter
Den blir väldigt röd av rödbetorna den här grönsaks-såsen
Så här gör du den vita såsen
1) Mät upp mjölken och mjölet så du har det färdigt brevid dej vid spisen
2) Smält sedan smöret i en tjockbottnad kastrull, ta kastrullen från värmen och häll på mjölet
och var beredd att vispa kraftigt med det samma
3) Häll på mjölken lite i taget och så fort mjölblandningen blir klumpfri så sätt kastrullen på värmen
igen och när det tjocknar så späd kraftigt med det samma
4) Fortsätt vispa tills du har en tjock, slät sås och den uppmätta mjölken är slut
5) Låt såsen svalna lite och vispa sedan i ägget och smaka av med salt och peppar
Här ska potatis och aubergine in i ugnen och ugnstekas
Nu till de sista momenten
1) Skala potatis och skiva den antingen tunt för hand eller i en matberedare
2) Skär också auberginen i tunna skivor och lägg alla skivor på bakplåtspapper och
fördela oljan uppepå. ( Det går åt två ugnsformar för att alla skivor ska få plats )
3) Ugnstek nu i ca 15 minuter tills potatisen är färdig och auberginen lagom stekt,
4) Ta sedan fram en ugnsform i storlek ca 24 x 30 centimeter och bottna först med
potatisen, ha på en tredjedel av den rivna osten och lägg sedan på hälften av aubergine-
skivorna och på dem också en tredjedel av osten
Här ser du hur du varvar allsammans i formen, efter grönskasåsen ska det på ost igen och så ett lager
aubergine till och sedan sist den vita såsen
5) Sedan brer du ut grönsaks-såsen och det sista av osten och täck med den aubergine
som är kvar. Allra överst brer du på den vita såsen och nu ska formen in i ugnen
på 200 grader i ca 15-20 minuter och få härlig färg.
Moussakan mår bra av att få stå till sej litet och smakar allra bäst dagen efter blivit
tillagad egentligen. Ät med en riktigt god sallad till!
Fyllig och örtsmakande grönsaks-sås med fullkornspagetti, parmesan, varm kikärtsröra och rostade pumpafrön
Idag längtade jag efter pasta och gjorde en grönsaks sås till med vad som fanns hemma. Det blev lök,
kålrot, morötter och rödbetor. Jag kryddade precis som jag gör när jag lagar med köttfärs och det blev
en fyllig, god örtsmakande sås som jag blev nöjd med. Gjorde en ganska stor sats eftersom jag ska prova
att laga vegetarisk moussaka på måndag.
Grönsaksås
ca 10-12 portioner
1 stor gul lök
3-4 morötter
1 mindre kålrot
3-4 rödbetor
1 1/2 msk timjan
1 1/2 msk basilika
2 msk oregano
2 tsk spiskummin
1 msk grillkrydda
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk tomatpure
1 tetra krossade tomater
2 dl vatten
salt och peppar
matolja att bryna i
Tillbehör:
finriven parmesan
torr-rostade pumpafrön
curry och vitlöksfrästa kikärtor med tärnad lök
Ingredienserna till den fräscha grönsaks-såsen
1) Skala och tärna löken fint, skala sedan alla andra grönsaker och riv dem i en matberedare
2) Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull. Börja med att bryna lök och örtkryddor och
ha sedan i de grovrivna grönsakerna lite i taget medan det får fräsa under omrörning
3) Ha i de krossade tomaterna, tomatpuren, de andra kryddorna och vattnet. Rör om och
låt det koka upp och sedan sjuda på svag värme 10-15 minuter
4) Koka under tiden spagetti enligt anv. på förp.
5) Fin riv parmesan, torr-rosta pumpakärnor och fräs tärnad lök och kokta kikärtor med curry och
vitlök så har du alla tillbehör klara
6) Smaka av grönsaks-såsen och krydda på mer om det behövs
Här puttrar den härliga grönsaks-såsen
Eftersom grönsaks-såsen inte innehåller någon protein så valde jag att kompletera med parmesan,
rostade pumpafrön och kikärtor och fick på det sättet upp proteinvärdet i måltiden.
(Rekomendationerna säger 50 gram protein per måltid!)
Några tillbehör för att höja protienvärdet i måltiden, finriven parmesan, torr-rostade pumpafrön och
tärnad lök frästa i curry och vitlök tillsammans med kokta kikärtor. Gjorde också en vanlig vitkåls-sallad
men den innehåller ju förstås inget protin, men den går ju vädigt bra ihop med pasta!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
29 | |||
30 | |||||||||
|