greenyammie

Alla inlägg under november 2015

Av greenyammie - 2 november 2015 18:41

 

Världens godaste moussaka, lagad efter ett recept jag fick nere på Rhodos för många år sedan




Här kommer ett av våra favorit recept, såsen är lite krånglig och kräver lite vispande men är väl värd besväret




Grekisk moussaka

1 form storl. 24 x 30 cm


2 stora potatisar

1 stor aubergine

ca 3/4 -1dl olivolja

4 1/2 -5 dl riven ost


till den vita såsen:

75 gram smör

1 1/2 dl vetemjöl

8 dl mjölk

salt peppar

1 ägg


till grönsakssåsen:

1 gul lök

2 morötter

1/2 bit kålrot

2 rödbetor

1 msk timjan

1 msk basilika

1 msk oregano

1 tsk spiskummin

1/2 msk grillkrydda

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpure

1/2 tetra krossade tomater

1 dl vatten

salt och peppar

matolja att bryna i





Först grönsaks-såsen

1) Skala och tärna löken och skala och strimla alla grönsaker i en matberedare

2) Hetta upp olja i en gryta och fräs först löken med alla örtkryddorna och ha sedan i grönsaks-

    rivet lite i taget medan du rör om så det får brynas

3) Ha i krossade tomater, vatten och tomatpure och låt det koka upp och krydda med vitlök,

    spiskummin och salt och peppar. Låt det puttra på svag värme ca 15 minuter  

Den blir väldigt röd av rödbetorna den här grönsaks-såsen





Så här gör du den vita såsen


1) Mät upp mjölken och mjölet så du har det färdigt brevid dej vid spisen

2) Smält sedan smöret i en tjockbottnad kastrull, ta kastrullen från värmen och häll på mjölet

    och var beredd att vispa kraftigt med det samma

3) Häll på mjölken lite i taget och så fort  mjölblandningen blir klumpfri så sätt kastrullen på värmen

   igen och när det tjocknar så späd kraftigt med det samma

4) Fortsätt vispa tills du har en tjock, slät sås och den uppmätta mjölken är slut

5) Låt såsen svalna lite och vispa sedan i ägget och smaka av med salt och peppar




 

Här ska potatis och aubergine in i ugnen och ugnstekas





Nu till de sista momenten


1) Skala potatis och skiva den antingen tunt för hand eller i en matberedare

2) Skär också auberginen i tunna skivor och lägg alla skivor på bakplåtspapper och

    fördela oljan uppepå. ( Det går åt två ugnsformar för att alla skivor ska få plats )

3) Ugnstek nu i ca 15 minuter tills potatisen är färdig och auberginen lagom stekt,

4) Ta sedan fram en ugnsform i storlek ca 24 x 30 centimeter och bottna först med

    potatisen, ha på en tredjedel av den rivna osten och lägg sedan på hälften av aubergine-

    skivorna och på dem också en tredjedel av osten


 

Här ser du hur du varvar allsammans i formen, efter grönskasåsen ska det på ost igen och så ett lager

aubergine till och sedan sist den vita såsen




5) Sedan brer du ut grönsaks-såsen och det sista av osten och täck med den aubergine

    som är kvar. Allra överst brer du på den vita såsen och nu ska formen in i ugnen

    på 200 grader i ca 15-20 minuter och få härlig färg.


Moussakan mår bra av att få stå till sej litet och smakar allra bäst dagen efter blivit

tillagad egentligen. Ät med en riktigt god sallad till!






Av greenyammie - 1 november 2015 18:23

 

Fyllig och örtsmakande grönsaks-sås med fullkornspagetti, parmesan, varm kikärtsröra och rostade pumpafrön



Idag längtade jag efter pasta och gjorde en grönsaks sås till med vad som fanns hemma. Det blev lök,

kålrot, morötter och rödbetor. Jag kryddade precis som jag gör när jag lagar med köttfärs och det blev

en fyllig, god örtsmakande sås som jag blev nöjd med. Gjorde en ganska stor sats eftersom jag ska prova

att laga vegetarisk moussaka på måndag.




Grönsaksås

ca 10-12 portioner


1 stor gul lök

3-4 morötter

1 mindre kålrot

3-4 rödbetor

1 1/2 msk timjan

1 1/2 msk basilika

2 msk oregano

2 tsk spiskummin

1 msk grillkrydda

2 vitlöksklyftor

 1 1/2 msk tomatpure

1 tetra krossade tomater

2 dl vatten

salt och peppar

matolja att bryna i


Tillbehör:

finriven parmesan

torr-rostade pumpafrön

curry och vitlöksfrästa kikärtor med tärnad lök







 

 Ingredienserna till den fräscha grönsaks-såsen




1) Skala och tärna löken fint, skala sedan alla andra grönsaker och riv dem i en matberedare

2) Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull. Börja med att bryna lök och örtkryddor och

    ha sedan i de grovrivna grönsakerna lite i taget medan det får fräsa under omrörning

3) Ha i de krossade tomaterna, tomatpuren, de andra kryddorna och vattnet. Rör om och

    låt det koka upp och sedan sjuda på svag värme 10-15 minuter

4) Koka under tiden spagetti enligt anv. på förp.

5) Fin riv parmesan, torr-rosta pumpakärnor och fräs tärnad lök och kokta kikärtor med curry och

    vitlök så har du alla tillbehör klara

6) Smaka av grönsaks-såsen och krydda på mer om det behövs



 

Här puttrar den härliga grönsaks-såsen




Eftersom grönsaks-såsen inte innehåller någon protein så valde jag att kompletera med parmesan,

 rostade pumpafrön och kikärtor och fick på det sättet upp proteinvärdet i måltiden.

(Rekomendationerna säger 50 gram protein per måltid!)


 

Några tillbehör för att höja protienvärdet i måltiden, finriven parmesan, torr-rostade pumpafrön och

tärnad lök frästa i curry och vitlök tillsammans med kokta kikärtor. Gjorde också en vanlig vitkåls-sallad

men den innehåller ju förstås inget protin, men den går ju vädigt bra ihop med pasta!





Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7 8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards