Direktlänk till inlägg 17 mars 2019
Supermumsiga och nyttiga små bollar med en massa godsaker som karljohansvamp, ris, ost och belugalinser. Ät ihop med nykokt pasta och en örtdoftande tomatsås.
Till ca 40 stora bollar:
2 dl torkad karljohansvamp (går bra med annan svamp, färsk el. fryst)
1 dl okokt ris
1 dl okokta belugalinser
4 dl vatten+ grönsaksbuljong att koka riset i
1 dl hirsflingor
1 dl smakrik riven ost
1 gul lök, fint tärnad
1 ägg
2 dl mjukt vitt bröd, tärnat smått
1 1/2 dl crem fraiche
1 vitlöksklyfta
3 msk maizena
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 1/2 - 2 dl ströbröd att rulla bollarna i före stekning
Smör eller matolja att bryna i
1) Koka upp ris och linser tillsammans i ca 20 minuter.
2) Lägg den torkade svampen i blöt i hett vatten medan du förbereder resten.
3) Skala och finhacka lök och vitlök, bryn löken några minuter utan att den tar färg. Låt svalna.
4) Blanda riven ost, hirsflingor, ägg, creme fraiche, maizena, lök och kryddorna med det tärnade brödet i en vid bunke.
5) Häll av den blötlagda svampen och tärna den smått och häll den i bunken tillsammans med det avsvalnade kokta ris och linsblandningen.
6) Rör om ordentligt och låt massan stå och svälla en stund. Smaka av kryddningen och forma sedan bollar av smeten som rullas i ströbröd.
7) Stek i smör/ matolja på medelvärme tills bollarna fått fin färg. Njut de jättemumsiga bollarna till pasta med någon god ört och tomatsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
|||
|