Direktlänk till inlägg 16 november 2015
Jättegod paj som är proppfylld med nyttiga grönsaker
I lördags längtade jag efter en riktigt matig paj och gjorde den här goda grönsaks pajen med bladspenat,
lättfräst rödlök, kokta rödbetor, paprika och fetaost. Rödbetorna färgar av sej litegranna
men de är så goda så de måste bara få vara med.
Till en normalstor pajform
pajdegen:
125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl lantbrödsmjöl
3 msk kallt vatten
fyllningen:
2 mindre rödlökar
4-5 mindre kokta rödbetor
ca 250 gram färsk bladspenat
1 röd snackpaprika
200 gram fetaost i bit
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk timjan
salt peppar
1) Börja koka rödbetorna, tar ca 1 timme. Blanda sedan allt utom vattnet till degen i en
matberedare, låt den blanda mjöl och smör och slå sist i vattnet och slå snabbt ihop den
(degen blir frasigast om smöret är kallt)
2) Kavla den rund på mjölad bakbänk och lyft över den i en smörad pajform. Tryck ut den jämnt
och fint i botten och forma till kanterna, pricka den sedan i botten med en gaffel och
ställ den kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader
Lägg den kavlade pajdegen i en smörad pajform och tryck ut den ordentligt så du får fina kanter
3) Skala under tiden löken och skär den i mindre kvartar och bryn den utan att den tar färg
på svag värme i en stekpanna
4) Skölj och skär paprikan i fina ringar och tärna fetaosten i små kuber och skala och kvarta
också rödbetorna
5) Vispa ihop äggen med mjölken och grädden, ha också i kryddorna i blandningen
6) Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, klä gärna kanterna i lite folie så de inte blir brända
och så behåller de formen bättre också
7) Låt pajskalet svalna litegranna och skölj under tiden bladspenaten. Slunga den ordentligt torr
och lägg den sedan i botten på pajen, ha sedan på rödlöken rödbetorna och fetaosten i den
ordningen
Pajen på gång med spenat, rödlök, rödbetor och fetaost
8) Häll nu på äggstanningen och allra överst lägger du sedan ut paprika-ringarna och platta till litegranna
9) Grädda pajen i 200-225 grader i ca 35 minuter. Håll koll på slutet så den inte blir mörk
Dags att njuta av den mumsiga pajen tillsamans med lite sallad och bönsalsa
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
29 | |||
30 | |||||||||
|