greenyammie

Alla inlägg under oktober 2015

Av greenyammie - 11 oktober 2015 18:12

  

Pizzan nyss uttagen ur ugnen sprider härliga dofter i köket





Vad kan vara godare att unna sej en dag då man har lite tid att pyssla i köket än hemlagad pizza? Degen tar

en timmes jäs-tid men det är väl värt att vänta och så kan man ju förbereda fyllningen under tiden.



Degen

2 bakplåtstora el. 4 mindre


25 g jäst

1 1/2 dl vatten

2 msk olivolja

1 krm salt

ca 3-3 1/2 dl vetemjöl + lite till utbaket


1) Lös jästen i fingerljummet vatten i en bunke och tillsätt sedan salt, olja och mjölet lite i taget

2) Rör den till en smidig  deg i bunken och töm sedan ut den på mjölat bakbord och arbeta den med händerna så

degen blir riktigt blank och fin.

3) Strö lite mjöl och ha en handuk över den och låt den jäsa minst en timme



Man kan ju ta vad som faller en in och lägga på sin pizza. Jag hade kokta rödbetor,

svamp och halloumi i min kyl

idag så det fick det bli på den här pizzan.

Lite skivad rödlök och riven ost hade jag också, här är vad som gick åt till

2 stora pizzor:



Förslag till fyllning


2 kokta skivade rödbetor

1 skivad röd lök

200 g skivad halloumi

ca 300 g. rensad, färsk svamp

4-5 dl riven ost



Sedan måste det vara en riktigt smakrig tomatsås  på också förstås!



Tomatsås lagom till 2 stora pizzor


1 fint, tärnad 1/2 gul lök

1 finriven vitlöksklyfta

1/2 msk torkad oregano

1/2 msk torkad basilka

1/2 msk torkad timjan

1/2 tsk chilipulver

400 g krossade tomater

salt och svartpeppar

olivolja att fräsa löken i


1) Fräs den finhackade löken mjuk i oljan och låt de torkade kryddorna fräsa med en stund på slutet så

att smakerna blommar ut ordentligt

2) Tillsätt tomaterna och chilipulvret och låt det koka upp, dra ned värmen och låt det sjuda ihop och dra sedan

av såsen från värmen



När degen jäst sej stor en timme så är det dags att kavla ut rundlar. Strö ordentligt med mjöl på bakbordet

och forma först en rundel med händerna som du plattar ut något.

Arbeta sedan ut degen så runt det går med

kavelns hjälp, vänd den flera gånger och ta mera mjöl om det behövs.

Flytta över rundeln till en plåt med

bakplåtspapper och forma till den igen med kaveln om det behövs.


Bre sedan på hälften av tomatsåsen och fördel sedan jämnt ut den skivad rödbetan,

halloumin, röd löken, svampen

och till sist den rivna osten på pizzabotten.

Grädda sedan på 225 grader i ca 12-15 minuter. Håll koll på slutet så du inte får brända kanter.

 

Dags att njuta!


Jag gjorde en vitkål-sallad med paprika och svarta, små bönor till!




Av greenyammie - 9 oktober 2015 16:30

 

En av de godaste desserter som finns




Bortbjuden på middag och har som uppgift att ta med desserten. Det fick bli en av mina favoriter den här

underbara citronmarängpajen som har allt fräsch syrlighet, härlig sötma, ljuvlig maräng och dessutom ett

krispigt pajskal. Kan det blir bättre?





Citronmarängpaj

ca 6-8 port



pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk kallt vatten


1) Blanda allt i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Forma den till en tjock rundel och låt den ligga kallt

i en plastpåse ca 30 minuter.

2) Kavla sedan ut den på mjölat bakbord till en rundel så stor att den täcker formens botten och kanter. Lägg degen

i osmord form och tryck till den.

3) låt den stå kallt i 15 min till och nagga sedan botten innan du gräddar pajskalet i 225 g i ca 15 minuter



Citronkrämen:



3 dl vatten

1 1/2 dl socker

4 msk maizena

citron cest från 2 citroner

saften från 2 citroner

4 äggulor

2 msk smör



1) Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron i en kastrull och låt det koka upp. Rör hela tiden och ställ

sedan åt sidan

2) Skilj på äggens gulor och vitor. Lägg vitorna i en bunke och ställ åt sidan och rör ner gulorna i citron-krämen

3) Låt den sjuda upp under omrörning men nu får den absolut inte koka för då kan krämen skära sej

4) Blanda i citron-cest och smöret. Låte krämen svalna och häll den sedan i pajskalet




Maräng:


4 äggvitor

1 1/2 dl socker



1) Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa smeten ganska styv

2) Bred marängen över citronkrämen, det blir snyggt om du har tyll+tyllpåse och spritsar ut marängen

3) Sätt in pajen mitt i ugnen och grädda i ca 10 minuter på 175 g tills den fått lite färg

 





Av greenyammie - 8 oktober 2015 21:15

 


 

Jättegoda och kladdiga är de här chokladmuffinsen som du gör direkt i koppen





Lååång dag idag med en föreläsning direkt efter jobbet, så det blev ingen mat lagad alls. Skönt med rester

i kylen, fanns kvar av grönsakscurryn. Smakerna hade nästan blommat ut ännu mer när grytan stått ett tag.

Blev att slappa framför tvn med en sån här smaskig mikro-choklad-muffins direkt i koppen!



Till två små koppar


25 g. smör

4 msk mjöl

4 msk socker

2 msk kakao

1 krm bakpulver

1 ägg

3 msk mjölk

(2 valfira chokladrutor blir gott utan också!)



1) Smält smöret i en stor kopp elller djup tallrik

2) Rör ner de torra ingredienserna i smöret

3) Tillsätt ägget och mjölken och blanda till en jämn smet med en gaffel

4) Häll över smeten i en liten kaffekopp och tryck ned chokladbitarna i mitten

5) Mikra i 2- 2 1/2 min på högsta effekt. Börja med den kortare tiden tiden kan ju variera på olika mikrovågsugnar



 



Av greenyammie - 7 oktober 2015 18:49

 

Det är härligt att ha hem-gjord musli i skåpet





Musli till en stor långpanna


5 dl havregryn

2 dl rågflingor

1 dl vetekli

2 msk krossade linfrön

3 msk grovhackade solrosfrön

2 msk kokos

1 msk kanel

1/2 tsk äkta vanilj

2 msk honung + 1 dl vatten + 1 dl rapsolja


smaksättning att blanda i när blandningen är färdig-rostad:

3/4 dl grovhackade russin eller

1/2 dl grovhackade aprikoser



1) Blanda samman alla torra ingredienser på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper på.

2) Rör ut honungen i vattnet och blanda sedan ihop vattnet med matoljan.

3) Häll nu ut oljeblandningen på grynblandningen och blanda runt ordentligt, gärna med händerna.

4) Rosta muslin i 175 gradig ugn i 10 minuter, rör om ordentligt och sätt in plåten för 10 minuter till

5) Rör runt igen och sätt in plåten till att rosta klart i ytterligare 10 minuter.

6) Låt nu muslin stå och svalna helt, gärna över natten innan du blandar i russin eller aprikoser och

häller upp den


 

Här har min musli-blandning stått och svalnat ordentligt och jag har rört i både torkade aprikoser och russin





 

En bild på min pappas vackra solroser i höstsolen!


Av greenyammie - 7 oktober 2015 18:12

 

Härligt värmande grönsaksgryta med bulgur passade toppen en av de första kalla oktober dagarna




Jag utgick från den indiska rätten chicken curry förutom att jag tog creme fraiche istället för matlagningsyoghurt

som jag gjorde slut på igår.





Grönsakscurry

ca 6 port



2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 1/2 tsk ingefära

1 1/2 msk koriander

2 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

2 krm mald kryddnejlika

2 krm mald kanel

ca 2 msk curry

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 dl creme fraiche

ca 6 dl vatten

1 1/2 msk maizena

matolja att bryna i

2 stora morötter

1 liten squash

1/2 blomkålshuvud

ca 1 dl kokta svarta bönor




1) Skala löken och klyfta den smått, skala och tärna vitlöken fint

2) Skala morötterna och skär dem i "tuggvänliga" bitar, gör likadant med squashen utan att skala den

3) Dela blomkålen i små buketter

4) Hetta upp oljan i en gryta fräs löken tillsammans med alla kryddorna tills den börjar bli mjuk

5) Vänd ner morots bitarna i lök krydd röran och tillsätt creme fraiche och ungefär hälften av vattnet, låt det koka upp

6) Låt det hela koka under lock på svag värme ca 10 min, ha då i blomkålen och squashen och späd med resten av vattnet och ge det ett uppkok igen. Låt koka sakta i ca 5-8 minuter

7) Red grytan med maizena utrört i lite vatten, smaka av  och häll sist i de kokta bönorna

 

Curry nam nam!




Gott att äta till är ris eller bulgur, också en klick sval gräddfil att toppa tallriken  med är inte fel. Har du tid så

är det verkligen värt besväret att göra en gurkraita:


Skala och grovriv en halv färsk gurka, strö över 1/2 tsk salt och låt

gurkan stå och safta sej ca 20 minuter.

Låt den sedan rinna av väl och blanda den med 2 dl matlagningsyoghurt.


 


Av greenyammie - 6 oktober 2015 20:31

 

Jättegoda bönbullar med potaitsmos och smörfräst grönkål och rödbets sallad



Häromdagen gjorde jag de här bönbullarna som verkligen var saftiga och goda, ett riktigt bra substitut för

"riktiga" köttbullar!




Bönbullar

ca 4 port.


3 dl kokta svarta bönor

2 dl mandelmjöl

2 dl riven ost

1 liten grovriven gul lök

1 dl ströbröd till smeten

1 dl ströbröd till att rulla bullarna i

1 liten grovriven gul lök

1 ägg

1 msk grillkrydda

salt och peppar

matolja el. smör att steka i





1) Mixa de kokta bönorna i i matberedare

2) Blanda dem i en bunke tillsammans med ost, ströbröd, mandelmjöl, ägg lök och kryddor

3) Rör samman till en fin smet och smaka av

4) Forma fina bullar som du sedan rullar i ströbröd

5) Stek dem på medevärme i ca 7-8 min i fettet

 

Här får bönbullarna fin färg




Jag åt potatismos och smörfärst strimlad grönkål, skivad kokt rödbeta och solrosfrön till

 

Väldigt gott och nyttigt tillbehör



Av greenyammie - 6 oktober 2015 19:57

 

Ganska heta och väldigt saftiga blev de här lins och tomat biffarna




De här biffarna åt vi till kvällsmat, tänkte först att det skulle räcka med en pasta blandad med pesto som

tillbehör. Men man ville ha någon kall sås till annars blev det lite "torrt" så jag snodde ihop lite mynta-

yoghurt till. Det passade bra eftersom biffarna var ganska heta!



Tomat och paprika kryddade linsbiffar

c 5-6 port.


3 dl röda linser

2 dl bulgur

1 röd lök

1 1/2 msk tomatpure

1/2 msk paprikapulver

ca 1/2 finhackad chili

2 msk finhackad färsk basilika

1 tsk timjan

salt och peppar

matolja

några citron klyftor till serveringen




1) Koka linser och bulgur enligt beskrivningen på förpackningarna, låt svalna lite

2) Tärna under tiden rödlöken fint och fräs den sedan mjuk i lite matolja, tillsätt tomatpure och paprikapulver

och fräs det hela lite till

3) Blanda sedan de kokta linserna, bulguren, rödlöksröran med den finhackade chilin och resten av kryddorna

4) Rör om väl till en jämn och fin smet och forma sedan fina små biffar som ska stekas i matolja ca 4 -6 min

på var sida

 

Här får biffarna fin färg i stekpannan



Jag kokade spagetti som jag rörde ned lite pesto i och åt till, men det krävde också en fräsch, kall sås för att

det skulle bli riktigt gott!  Det räckte med ca 3 dl matlagningsyoghurt, lite honung och 3 finhackade msk mynta. Passade också bra att klämma lite citronsaft från en klyfta över biffarna innan man åt!




 

Idag var det en härligt, varm och solig dag, bäst att njuta! Snart är kylan här!




Av greenyammie - 1 oktober 2015 21:09

 

En av mina favorit-sallader!




Var lite hängig av förkylningen så det blev inte ens någon riktig mat-lagning idag. Hade tur att ha kokta rödbetor

i kylen så det gick snabbt att fixa till den här härliga sallads-tallriken.




Chevre chaud-sallad

1 port


ca 75 g getost

1 stor kokt rödbeta

1 msk flytande honung

2 nävar blandad sallad (tex ruccola, mache, roman eller vad du råkar ha hemma)

ca 40 g valnötter

5 cocktailtomater

1 msk olivolja

några kvistar färsk rosmarin

flingsalt och grovmalen svartpeppar ur kvarnen




1) Sätt ugnen på 225 g

2) Skär getosten i knubbiga skivor och lägg dem i en ugnsform och ringla över honungen

3) Gratinera tills osten fått fin yta ca 6-8 min. Ta ut den och låt den svalna något

4) Skölj salladen och strimla den grovt ch lägg sedan upp den på en tallrik

5) Skiva den kokta rödbetan och lägg den på salladen

6) Kvarta tomaterna och grovhacka valnötterna och placera ut dem också på salladstalriken

7) Lägg nu osten uppepå rödbetan, strö över den finhackade rosmarinen och häll på olivolja,

    flingsalt och lite grovmalen svartpeppar sedan är det bara att äta och njuta!

 



Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards