greenyammie

Alla inlägg under oktober 2015

Av greenyammie - 25 oktober 2015 08:27

Igårkväll blev det lite "hop-plock"! Mumsigt att sitta länge och äta!





Igår eftermiddag hade jag tid att lägga på att  verkligen laga mat länge, så det blev en liten buffet

med lite inspiration från Italien där vi varit och ätit mycket god mat. Tog mej också tiden att laga

en Tiramisu. Jag tycker det är väldigt gott om man har mycket mandel likör och väldigt lite kaffe

och så ska det vara hembakt socker kaka istället för de där tråkiga saviordie-kexen! (Ursäkta alla

äkta Itaienare!!)




 

Enkelt och gott med mozarella och plommontomater




Först så gjorde jag den här enkla salladen:



2 plommontomater

125 g mozarella

1 msk olivolja

1/2 tsk vit balsamico

salt och peppar


Bara att skiva och varva tomat och ost på ett uppläggningsfat och blanda till dressingen och

hälla över. Jag hade glömt att handla hem  färsk basilika som ju nästan är ett måste till,

så vi fick tyvärr klara oss utan!




 

Matig sallad med ruccolla, babyspenat, kokt rödbeta, blandade bönor, färska champinjoner och rostade

pumpafrön






Matig ruccola och rödbets-sallad


1 kokt rödbeta

2 stora nävar väl sköljd ruccola

1 stor näve väl sköjd baby spenat

6 st färska champinjoner skurna i kvartar

1 dl blandade kokta bönor

1 dl torr-rostade pumpa frön

2 msk olivolja

2 tsk vit balsamvinäger

2 tsk oregano

salt och peppar




1) Börja med att koka rödbetan, (tar ca en timme)

2) Skölj salladen väl, och dela den grovt  ifall ruccolan är storbladig, lägg den i en serveringskål

3) Kvarta champinjonerna och fördela dem uppepå salladen

4) Skölj bönorna  och gör likadant med dem

5) Värm en stekpanna och rosta 1 dl pumpafrö i några minuter medan du är med och rör om

hela tiden

6) Låt dem svalna lite och ha dem också på salladen

7) När rödbetan är genom kokt så skala den och skiva ned den också

8) Blanda en vinägrett och slå på salladen  så är den färdig att servera





 

Parmesanbräserad aubergine är en av mina favoriter





Parmesanbräserad aubergine



1 aubergine

1 dl finriven parmesan

1 dl ströbröd

2 msk vetemjöl

1 ägg

smör att steka i

ca 1 tsk salt att mjuka auberginen med




1) Skölj och skiva auberginen i lite lagom ät-vänliga skivor och lägg dem sedan på en skärbräda

och salta litegrann på varje skiva. Låt dem sedan ligga så en stund och bli mjuka

2) Riv parmesan fint och blanda med ströbröd, vetemjöl, salt och peppar i en djup tallrik

3) Knäck ett ägg i en djup tallrik och vispa upp det, vänd sedan aubergine-skivorna i ägget

och sedan i parmesan blandningen. Tryck till ordentligt på varje sida så att panaden fastnar

4) Värm smör i en stekpanna och stek försiktigt auberginen i några minuter på var sida

5) Lägg dem i en ugnsform och stäl den i en 100 grdig varm ugn för att hålla sej varm tills det andra

är klart att äta




 

Ravioli med karljohansvamp i en krämig valnötsås





Här kommer då valnötsåsen (raviolin är köpt färdig)



2 dl valnötter

3/4 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

1 dl finriven parmesan

salt och peppar

1 1/2 tsk maizena + lite vatten

250 gram  färska ravioli med karljohansvamps fyllning




1) Grovhacka valnötterna och torr-rosta dem i en vid panna utan att de tar färg

2) Häll på vinet och sedan grädde + parmesan och låt det puttra upp

3) Red med maizena utblandat i vatten och låt det sedan sjuda en stund på svag värme

4) Smaka av med salt och peppar

5) Koka den färdiga pastan i lättsaltat vatten i 5 minuter. Häll av den och blanda ned den i den

färdiga valnötsåsen. Låt det stå på lite varmhållning medan du gör den sista rätten





 

Friterade salviablad är så mumsigt!





Lite kladdigt och pilligt men absolut väl värt besväret, måste provas!




Friterade salviablad



1 kruka salvia (försök titta ut en med de största bladen)

1 dl vetemjöl

1 dl ljust öl

ca 1 tsk salt

5 dl rapsolja att fritera i




1) Nyp av salviabladen och vispa ihop mjöl, öl och salt till en tjock smet i en liten bunke

2) Värm oljan i en wok-panna eller liknande, den ska bli 180 grade det tar ca 4-5 minuter

Var med och passa den varma oljan nog!

3 Täck bänken brevid spisen med hushållspapper och placera frityrsmeten så nära du kan

och doppa ett blad i taget i smeten genom att hålla i skaftet. Sänk försiktigt ned dem i den

varma oljan, du kan göra 4-5 blad i taget

 

Doppa bladen i frityr-smeten ett och ett och sänk sedan försiktigt ned dem i den heta oljan




4) Låt dem fritera i ca 10 sekunder vänd sedan runt dem med en hålslev eller en tång


 

Fritera bladen ca 10 sekunder på var sida



5) Lägg upp dem på ett hushållspapper och låt dem rinna av när de är gyllenbruna efter ca

20 sekunder. De är godast att äta så nyfriterade som möjligt så fram med allt det andra och

hugg in!



Tiramisun kommer i eftermiddag! Livet kallar!! Ha en härlig söndag..








Av greenyammie - 23 oktober 2015 17:45

 

Sesampannkakor med en krämig grönsakswok





Den här veckan har kännts lång så ikväll blev det något snabbt och enkelt fast det är fredag,

hade handlat hem lite olika godsaker till en liten italiensk, veg-buffet men det får nog vänta

till imorgon. Den som väntar på något gott....blev helt ok det här också fast såklart lite mer

vardagsaktigt!




Till pannkaks-smeten

ca 6-9 pannkakor (beroende på hur stora du gör dem)


4 dl lantbrödsmjöl

1 dl sesamfrö

1/2 tsk salt

5 dl mjölk

3 ägg

Smör att steka i




1) Blanda mjölet med salt och sesamfrö och vispa i mjölken lite i taget

2) Vispa smeten slät och knäck äggen och vispa i dem också, smeten mår bra av att få stå

kallt och svälla någon halvtimme

3) Smält lite smör i en stekpanna och stek gyllenbruna pannkakor av smeten, 2-3 minuter på

var sida på medelvärme

4) Trava dem på en tallrik och låt dem svalna. Gör under tiden fyllningen





Vitkåls och morots wok



1 bit finstrimlad vitkål (ca 1/4 av ett normal stort vitkålshuvud

1 grovt riven stor morot (eller två  stycken mindre)

ca 1 1/2 dl böngroddar

1/2 msk paprikapulver

1/2 msk curry

1 tsk vitlökspulver

1 liten bit fint tärnad chilifrukt

1 1/2 dl creme fraiche

matolja att fräsa grönsakerna i

salt och peppar





1) Finstrimla vitkålen i en matberedare eller med en osthyvel (akta fingrarna!)

2) Grovriv moroten och tärna chili-biten fint

3) Värm lite matolja i en wokpanna och fräs grönsakerna i kryddorna, låt dem bli mjuka under omrörning

i några minuter

4) Ha i creme fraichen och rör runt till en krämig massa. Smaka av med salt och peppar

5) Fördela fyllningen på pannkakorna, rulla ihop och ät ihop med en god sallad

    Jag hade en grönkål och bönsallad med lite paprika ringar och balsamico till







 

Vackra fäll-horn på vedbods väggen





Av greenyammie - 21 oktober 2015 20:04

 

Mumsiga kladdkakemuffins




Idag krånglade bilen när jag skulle till jobbet och jag kom över en halvtimme försent! Inte kul! Typiskt så

skulle varorna komma den här morgonen och så hade jag en fiskleverans från Göteborgsfiskarn just idag ...

stackars Åsa som öppnade på förskolan idag hade fullt upp med alla mina varor och

så skulle hon ha hand om

barnen också! Så nu har jag bakat lite gofika för att kunna bjuda igen lite imorrn...



Ca 16 st  Kladdkakemuffins


Först choklad-kolan


100 g smör

4 msk socker

4 tsk kakao

2 tsk vetemjöl

1 dl grädde

1 dl mjölk


1) Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och ha sedan i resten och koka upp det hela

2) Låt det sedan sjuda på svag värme medan du vispar emellanåt. Det ska bli en ganska tjock

cokladkola-smet så den bör sjuda 10-12 minuter. Ställ den sedan åt sidan att svalna





Cokladmuffinsen


2 ägg

3 dl socker

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

1 1/2 dl vetemjöl

100 g smält smör



1) Rör ägg och socker i en bunke

2) Blanda kakao, vetemjöl, saltet och vaniljsockret och rör ned det i äggblandningen

3) Häll på det smälta smöret och rör till en slät smet som du skedar upp i sexton engångs "mazarinformar"

4) Grädda dem ca 10 min i 175 grader,de ska vara lite lösa i mitten och sjunka ned lite

5 Skeda upp chokladkolan i mitten på varje muffins och låt stelna innan du serverar


 Ett tips är att de stelnar fort i frysen!


 

Av greenyammie - 21 oktober 2015 19:15

 

Majsplättar med varm matvete-sallad och curry-creme




Mexicanska majsplättar ser man lite nu i mat-tidningar och på nätet, tänkte jag skulle prova att laga till

"mina" barn på jobbet (är kock på en förskola). Något som jag lärt mej genom åren som kock är att det

alltid är klokt att prova i iten skala först!  När jag sedan står och ska röra ihop smeten ser jag att jag glömt

att köpa squash, så jag tog finriven morot istället. Så hade jag lite keso som datumet höll på att gå ut på

och då åkte det också ned i smeten! Så det här blev verkligen min egen variant av den välkända mexicanska

varianten! Helt ok tyckte jag, (fast jag har ju förstås inte ätit majsplättar i Mexico).






Till 8 stora majsplättar


1 dl polenta

1,25 dl vetemjöl

1 dl keso

1 dl riven ost

1 dl finriven morot

1 liten röd chili

2 dl mjölk

2 ägg

50 g smält smör

1/2 tsk salt

1 tsk socker

olja till stekning




1) Smält smöret och vispa ihop mjölk, ägg och det smälta fettet i en tillbringare

2)  Blanda polenta, vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke och vispa i mjölkblandningen

i bunken och vispa tills smeten är klumpfri

3) Riv en liten morot och tärna en liten röd chili och ha i smeten tillsamans med keson. Ställ svalt och låt det svälla i en halvtimme

4) Värm en stekpanna och klicka ut smeten och stek gyllenbruna plättar, ett par minuter på var sida



 Det var gott med en varm matvete sallad till. Koka matvete enligt instruktionerna på paketet, blanda

ned tex gröna ärtor, tärnad paprika, sockerärtor eller vad du har i kylen + någon dl tärnad fetaost.


Jag rörde också ut 1/2 tsk vitlökspulver + 1 tsk curry och lite salt och peppar i lite gräddfil och så hade

jag en fräsch currycreme att äta till.

 

Fyra majsplättar färdiga att ätas

Av greenyammie - 19 oktober 2015 17:57

 

Frasiga, svamp och getostfyllda piroger




Igår var jag och några vänner ute och letade svamp. Vi hittade inte jättemycket men det var en härlig dag

med solsken och kaffekorgen var med. Jag hittade lite taggsvamp som faktiskt är en helt ok mat-svamp.

Lite träigare och inte lika smakrik som kantarellen men till omellet eller piroger funkar den fint. Man kan

förstås ta vilken svamp man vill och bara byta ut i receptet!




Pirog-degen

6 ganska stora



6 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

250 g margarin/smör

1 ägg+1 ägg till pensling

1/2 tsk ättiksprit

2-3 msk vatten



1) Blanda mjöl och salt i en bunke, ha i smöret och nyp ihop det med mjöl-blandningen

2) Vispa upp ägget med vattnet och ättikan och ha i det i bunken

och arbeta snabbt ihop till en deg

3) Svep in degen i folie och låt den vila kallt i ca 1 timme, då blir den lättare att kavla



Gör under tiden fyllningen



ca 400-500 g svamp

1 stor lök

250 g chevre

1/2 tsk chilipulver

salt och peppar

1msk smör att bryna i




1) Rensa svampen och tärna den grovt

2) Skala och tärna löken fint

3) "Skala" också getosten från ytterhöljet och skär den i mindre bitar

4) Fräs löken i smöret, ha i chilipulver och svamp och låt svampen

fräsa i några minuter

5) Ha i getosten och rör runt den i blandningen tills den smält ned ordentligt

6 Smaka av röran med salt och peppar och låt den svalna




Häll nu ut lite mjöl på ett bakbord och ta fram pirog degen. Dela den i

tolv stycken lika stora delar och kavla ut tunna rundlar av dem. Placera

sex stycken på en bakpappersklädd ugnsplåt och fördela svamp och getost

fyllningen på rundlarna. Lägg sedan ytterligare en rundel uppepå alltsammans

precis som ett lock, rulla kanterna litegranna mot varandra så att det stängs

till och du får sex runda, fina piroger. Pensla dem med uppvispat ägg och

grädda sedan i 16-20 minuter i ca 200 grader.





Vi åt en bönsalsa till för att få lite mer protein till rätten. Blandade bara

en burk med kokta, vita bönor i olika storlekar med 1 liten fint tärnad

röd lök, 2 msk olivolja, 1/2 tsk vitvinsvinäger, salt och peppar och 4 msk hackad persilja.

 

Lite protein-rik bönsalsa blir bra till







 

Min kompis Lisa hade ett vackert ljus-arrangegmang hemma på sitt matbord! Visst var det riktigt höst-mysigt och fint!





Av greenyammie - 18 oktober 2015 09:25

 

Visst ser det gott ut med en stor grillad kåltorsbiff!



Eftersom det var så soligt och fint väder i går eftermiddag så tänkte vi att det passar bra att grilla till middagen.

Som vanligt så gick tiden fort när man är hemma en lördag och bara går och "skrotar" och vips var klockan halv sju,

så det blev grill ute men äta inne! Mannen i huset fick ta på varma jackan och sköta grillen medan jag skötte om

tillbehören inne vid spisvärmen, perfekt upplägg! Väldigt gott blev det men visst är det konstigt att det smakar så mycket mer av maten från grillen jämfört med maten från stekpannan?!




Grillad kålrotsbiff

2 pers.


ca 400 gram färsk kålrot från en stor kålrot

1 1/2 msk grillkrydda

4 msk neutral matolja

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk honung

1 tsk tomatpure

2 tsk kinesisk soya



1) Skär av en bit av en stor kålrot, skala den och dela i 2 stora "biffliknande" bitar ca 1 1/2 cm tjocka

2) Förväll dem i lättsaltat vatten i 10-15 min, låt dem sedan svalna

3) Blanda matolja med allt det andra till kryddglacen och pensla kålrotsbiffarna med den

4) Grilla på medelvarm grill ca 5-7 minuter på var sida


 

Kålrotsbiffen tillsammans med rofruktskakan och den härliga gorgonzola- såsen




Rotfruktskaka

ca 4 portioner



6 medelstora potatisar

1 morot

1 palsternacka

1 bit kålrot ca 150 gram

ca 3-4 msk matolja

salt och peppar


 

Här fräser jag ihop rotsakerna med potatisen till en "stabbig" kaka



1) Skala potatisen och rotsakerna och riv dem grovt

2) Häll hälften av matoljan i en varm stekpanna och ha i allt det rivna och låt det bryna några minuter innan du

vänder runt alltsammans med en stekspade. Rör runt lite så att allt blandar sej väl, salta och peppra.

3) Låt nu rotsaks-massan ligga och brynas fint några minuter sedan rör du runt och vänder massan igen så det

inte bränns.Späd ev. med mer matolja. Upprepa tills den känns "ätklar", det tar ca 10 minuter

4) Om du har portionsformar så fyll dem och gratinera formarna i 175 g. i ca 10-15 minuter. Har du inga små

formar så ta en stor ugnsform och lägg över potatiskakan i den och gratinera på samma sätt. Det brukar gå lätt att skära

ut fina portionsrutor och läggs upp på tallriken eller så serverar du direkt ur formen



Gorgonzola-såsen


4 portioner



200 gram gorgonzola

1 dl creme fraiche

2 1/2 dl mjölk

1 1/2 tsk maizena+ lite vatten

salt och peppar



1) Smält creme fraichen i en liten tjock-bottnad kastrull och ha i goronzolabiten och rör samman den med cremen

2) Häll i mjölken och vispa allt slätt och låt det hela få ett upp kok och red såsen med maizenan och vattnet

3) Smaka av med salt och nymald peppar




Av greenyammie - 18 oktober 2015 09:07

 

Jättegoda morots-scones som känns lite nyttiga också!




Här kommer mitt recept på morots scones som passas bra att äta till en soppa och också till ett "afternoon tea"!




Det här blir  7-8 st knubbiga scones


2 dl vetemjöl

2 dl rågsikt

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 msk råsocker

50 g rumsvarmt smör

3 dl grovrivna morötter

 

Så här ser degen ut innan den ska klickas ut på plåten, riktigt kladdig är den






1) Sätt ugnen på 225 grader

2) Blanda alla torra ingredienser i en bunke och finfördela smöret i bladningen

3) Blanda i de rivna morötterna och mjölken och rör om alltsammans till en deg som du klickar ut på bakplåtspapper

4) Grädda dem ca 12-15 minuter och låt dem sedan svalna lite innan du serverar


 

En bild på den vackra dimman jag såg utanför mitt köksfönser igår eftermiddag

Av greenyammie - 18 oktober 2015 08:39

 

Härligt krämig svampsoppa med nybakata morotsscones blev det till lunch igår



Min nätverksuppkoppling krånglar (något fel på min dator) och inte kan jag fixa det själv så när mannen i huset är borta blir det väldigt

"dött" på mer än ett sätt! Ingen fb, mail eller blogg!! Måste skaffa mej en ny liten smidig laptop... trist att

elektroniska grejer är så dyra bara suck!

Men vegetariskt har det blivit lite i veckan som var ialla fall så här kommer lite i efterskott. Först gårdagens goda svampsoppa då. Hade tur och hittade lite höstkantareller men champinjonsoppa är ju också fantastiskt gott så

det är ju bara att ta det istället om man har. Behöver komma lite regn nu för att svamparna ska hinna växa i skogen

innan det blir för kallt!



Det här behöver du till min svampsoppa!

ca 4-6 portioner


1 gul lök, väldigt fin tärnad

2 vitlöksklyftor

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

1/4 bit fint fint tärnad röd chilifrukt

ca 500g färsk svamp

2 dl vispgrädde

5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten+ 2 buljongtärningar)

5 dl mjölk

2 tsk maizena

3 msk smör att bryna i



 

Fina höstkantareller färdiga för grytan



1) Tärna löken och chilifrukten. Riv vitlöken och dela svampen grovt

2) Bryn löken tillsammans med paprika och chili-pulver några minuter och ha sedan i svampen och bryn på svag

värme i några minuter till

3) Häll på buljongen och gräddmjölken och låte det hela koka upp

4) Red med maizenan och lite vatten och låt det hella sjuda på svag värme 10-15 minuter

5) Smaka av med salt och peppar och strö massor av finhackad persilja över

  Jag åt nybakta morots scones till, det vasmakade härligt!

 

Smaskiga morots-scones. Sök under kategorin bröd och provbaka!

Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards