Alla inlägg under oktober 2015
Igårkväll blev det lite "hop-plock"! Mumsigt att sitta länge och äta!
Igår eftermiddag hade jag tid att lägga på att verkligen laga mat länge, så det blev en liten buffet
med lite inspiration från Italien där vi varit och ätit mycket god mat. Tog mej också tiden att laga
en Tiramisu. Jag tycker det är väldigt gott om man har mycket mandel likör och väldigt lite kaffe
och så ska det vara hembakt socker kaka istället för de där tråkiga saviordie-kexen! (Ursäkta alla
äkta Itaienare!!)
Enkelt och gott med mozarella och plommontomater
Först så gjorde jag den här enkla salladen:
2 plommontomater
125 g mozarella
1 msk olivolja
1/2 tsk vit balsamico
salt och peppar
Bara att skiva och varva tomat och ost på ett uppläggningsfat och blanda till dressingen och
hälla över. Jag hade glömt att handla hem färsk basilika som ju nästan är ett måste till,
så vi fick tyvärr klara oss utan!
Matig sallad med ruccolla, babyspenat, kokt rödbeta, blandade bönor, färska champinjoner och rostade
pumpafrön
Matig ruccola och rödbets-sallad
1 kokt rödbeta
2 stora nävar väl sköljd ruccola
1 stor näve väl sköjd baby spenat
6 st färska champinjoner skurna i kvartar
1 dl blandade kokta bönor
1 dl torr-rostade pumpa frön
2 msk olivolja
2 tsk vit balsamvinäger
2 tsk oregano
salt och peppar
1) Börja med att koka rödbetan, (tar ca en timme)
2) Skölj salladen väl, och dela den grovt ifall ruccolan är storbladig, lägg den i en serveringskål
3) Kvarta champinjonerna och fördela dem uppepå salladen
4) Skölj bönorna och gör likadant med dem
5) Värm en stekpanna och rosta 1 dl pumpafrö i några minuter medan du är med och rör om
hela tiden
6) Låt dem svalna lite och ha dem också på salladen
7) När rödbetan är genom kokt så skala den och skiva ned den också
8) Blanda en vinägrett och slå på salladen så är den färdig att servera
Parmesanbräserad aubergine är en av mina favoriter
Parmesanbräserad aubergine
1 aubergine
1 dl finriven parmesan
1 dl ströbröd
2 msk vetemjöl
1 ägg
smör att steka i
ca 1 tsk salt att mjuka auberginen med
1) Skölj och skiva auberginen i lite lagom ät-vänliga skivor och lägg dem sedan på en skärbräda
och salta litegrann på varje skiva. Låt dem sedan ligga så en stund och bli mjuka
2) Riv parmesan fint och blanda med ströbröd, vetemjöl, salt och peppar i en djup tallrik
3) Knäck ett ägg i en djup tallrik och vispa upp det, vänd sedan aubergine-skivorna i ägget
och sedan i parmesan blandningen. Tryck till ordentligt på varje sida så att panaden fastnar
4) Värm smör i en stekpanna och stek försiktigt auberginen i några minuter på var sida
5) Lägg dem i en ugnsform och stäl den i en 100 grdig varm ugn för att hålla sej varm tills det andra
är klart att äta
Ravioli med karljohansvamp i en krämig valnötsås
Här kommer då valnötsåsen (raviolin är köpt färdig)
2 dl valnötter
3/4 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesan
salt och peppar
1 1/2 tsk maizena + lite vatten
250 gram färska ravioli med karljohansvamps fyllning
1) Grovhacka valnötterna och torr-rosta dem i en vid panna utan att de tar färg
2) Häll på vinet och sedan grädde + parmesan och låt det puttra upp
3) Red med maizena utblandat i vatten och låt det sedan sjuda en stund på svag värme
4) Smaka av med salt och peppar
5) Koka den färdiga pastan i lättsaltat vatten i 5 minuter. Häll av den och blanda ned den i den
färdiga valnötsåsen. Låt det stå på lite varmhållning medan du gör den sista rätten
Friterade salviablad är så mumsigt!
Lite kladdigt och pilligt men absolut väl värt besväret, måste provas!
Friterade salviablad
1 kruka salvia (försök titta ut en med de största bladen)
1 dl vetemjöl
1 dl ljust öl
ca 1 tsk salt
5 dl rapsolja att fritera i
1) Nyp av salviabladen och vispa ihop mjöl, öl och salt till en tjock smet i en liten bunke
2) Värm oljan i en wok-panna eller liknande, den ska bli 180 grade det tar ca 4-5 minuter
Var med och passa den varma oljan nog!
3 Täck bänken brevid spisen med hushållspapper och placera frityrsmeten så nära du kan
och doppa ett blad i taget i smeten genom att hålla i skaftet. Sänk försiktigt ned dem i den
varma oljan, du kan göra 4-5 blad i taget
Doppa bladen i frityr-smeten ett och ett och sänk sedan försiktigt ned dem i den heta oljan
4) Låt dem fritera i ca 10 sekunder vänd sedan runt dem med en hålslev eller en tång
Fritera bladen ca 10 sekunder på var sida
5) Lägg upp dem på ett hushållspapper och låt dem rinna av när de är gyllenbruna efter ca
20 sekunder. De är godast att äta så nyfriterade som möjligt så fram med allt det andra och
hugg in!
Tiramisun kommer i eftermiddag! Livet kallar!! Ha en härlig söndag..
Sesampannkakor med en krämig grönsakswok
Den här veckan har kännts lång så ikväll blev det något snabbt och enkelt fast det är fredag,
hade handlat hem lite olika godsaker till en liten italiensk, veg-buffet men det får nog vänta
till imorgon. Den som väntar på något gott....blev helt ok det här också fast såklart lite mer
vardagsaktigt!
Till pannkaks-smeten
ca 6-9 pannkakor (beroende på hur stora du gör dem)
4 dl lantbrödsmjöl
1 dl sesamfrö
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
3 ägg
Smör att steka i
1) Blanda mjölet med salt och sesamfrö och vispa i mjölken lite i taget
2) Vispa smeten slät och knäck äggen och vispa i dem också, smeten mår bra av att få stå
kallt och svälla någon halvtimme
3) Smält lite smör i en stekpanna och stek gyllenbruna pannkakor av smeten, 2-3 minuter på
var sida på medelvärme
4) Trava dem på en tallrik och låt dem svalna. Gör under tiden fyllningen
Vitkåls och morots wok
1 bit finstrimlad vitkål (ca 1/4 av ett normal stort vitkålshuvud
1 grovt riven stor morot (eller två stycken mindre)
ca 1 1/2 dl böngroddar
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk curry
1 tsk vitlökspulver
1 liten bit fint tärnad chilifrukt
1 1/2 dl creme fraiche
matolja att fräsa grönsakerna i
salt och peppar
1) Finstrimla vitkålen i en matberedare eller med en osthyvel (akta fingrarna!)
2) Grovriv moroten och tärna chili-biten fint
3) Värm lite matolja i en wokpanna och fräs grönsakerna i kryddorna, låt dem bli mjuka under omrörning
i några minuter
4) Ha i creme fraichen och rör runt till en krämig massa. Smaka av med salt och peppar
5) Fördela fyllningen på pannkakorna, rulla ihop och ät ihop med en god sallad
Jag hade en grönkål och bönsallad med lite paprika ringar och balsamico till
Vackra fäll-horn på vedbods väggen
Mumsiga kladdkakemuffins
Idag krånglade bilen när jag skulle till jobbet och jag kom över en halvtimme försent! Inte kul! Typiskt så
skulle varorna komma den här morgonen och så hade jag en fiskleverans från Göteborgsfiskarn just idag ...
stackars Åsa som öppnade på förskolan idag hade fullt upp med alla mina varor och
så skulle hon ha hand om
barnen också! Så nu har jag bakat lite gofika för att kunna bjuda igen lite imorrn...
Ca 16 st Kladdkakemuffins
Först choklad-kolan
100 g smör
4 msk socker
4 tsk kakao
2 tsk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl mjölk
1) Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och ha sedan i resten och koka upp det hela
2) Låt det sedan sjuda på svag värme medan du vispar emellanåt. Det ska bli en ganska tjock
cokladkola-smet så den bör sjuda 10-12 minuter. Ställ den sedan åt sidan att svalna
Cokladmuffinsen
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smält smör
1) Rör ägg och socker i en bunke
2) Blanda kakao, vetemjöl, saltet och vaniljsockret och rör ned det i äggblandningen
3) Häll på det smälta smöret och rör till en slät smet som du skedar upp i sexton engångs "mazarinformar"
4) Grädda dem ca 10 min i 175 grader,de ska vara lite lösa i mitten och sjunka ned lite
5 Skeda upp chokladkolan i mitten på varje muffins och låt stelna innan du serverar
Ett tips är att de stelnar fort i frysen!
Majsplättar med varm matvete-sallad och curry-creme
Mexicanska majsplättar ser man lite nu i mat-tidningar och på nätet, tänkte jag skulle prova att laga till
"mina" barn på jobbet (är kock på en förskola). Något som jag lärt mej genom åren som kock är att det
alltid är klokt att prova i iten skala först! När jag sedan står och ska röra ihop smeten ser jag att jag glömt
att köpa squash, så jag tog finriven morot istället. Så hade jag lite keso som datumet höll på att gå ut på
och då åkte det också ned i smeten! Så det här blev verkligen min egen variant av den välkända mexicanska
varianten! Helt ok tyckte jag, (fast jag har ju förstås inte ätit majsplättar i Mexico).
Till 8 stora majsplättar
1 dl polenta
1,25 dl vetemjöl
1 dl keso
1 dl riven ost
1 dl finriven morot
1 liten röd chili
2 dl mjölk
2 ägg
50 g smält smör
1/2 tsk salt
1 tsk socker
olja till stekning
1) Smält smöret och vispa ihop mjölk, ägg och det smälta fettet i en tillbringare
2) Blanda polenta, vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke och vispa i mjölkblandningen
i bunken och vispa tills smeten är klumpfri
3) Riv en liten morot och tärna en liten röd chili och ha i smeten tillsamans med keson. Ställ svalt och låt det svälla i en halvtimme
4) Värm en stekpanna och klicka ut smeten och stek gyllenbruna plättar, ett par minuter på var sida
Det var gott med en varm matvete sallad till. Koka matvete enligt instruktionerna på paketet, blanda
ned tex gröna ärtor, tärnad paprika, sockerärtor eller vad du har i kylen + någon dl tärnad fetaost.
Jag rörde också ut 1/2 tsk vitlökspulver + 1 tsk curry och lite salt och peppar i lite gräddfil och så hade
jag en fräsch currycreme att äta till.
Fyra majsplättar färdiga att ätas
Frasiga, svamp och getostfyllda piroger
Igår var jag och några vänner ute och letade svamp. Vi hittade inte jättemycket men det var en härlig dag
med solsken och kaffekorgen var med. Jag hittade lite taggsvamp som faktiskt är en helt ok mat-svamp.
Lite träigare och inte lika smakrik som kantarellen men till omellet eller piroger funkar den fint. Man kan
förstås ta vilken svamp man vill och bara byta ut i receptet!
Pirog-degen
6 ganska stora
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
250 g margarin/smör
1 ägg+1 ägg till pensling
1/2 tsk ättiksprit
2-3 msk vatten
1) Blanda mjöl och salt i en bunke, ha i smöret och nyp ihop det med mjöl-blandningen
2) Vispa upp ägget med vattnet och ättikan och ha i det i bunken
och arbeta snabbt ihop till en deg
3) Svep in degen i folie och låt den vila kallt i ca 1 timme, då blir den lättare att kavla
Gör under tiden fyllningen
ca 400-500 g svamp
1 stor lök
250 g chevre
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar
1msk smör att bryna i
1) Rensa svampen och tärna den grovt
2) Skala och tärna löken fint
3) "Skala" också getosten från ytterhöljet och skär den i mindre bitar
4) Fräs löken i smöret, ha i chilipulver och svamp och låt svampen
fräsa i några minuter
5) Ha i getosten och rör runt den i blandningen tills den smält ned ordentligt
6 Smaka av röran med salt och peppar och låt den svalna
Häll nu ut lite mjöl på ett bakbord och ta fram pirog degen. Dela den i
tolv stycken lika stora delar och kavla ut tunna rundlar av dem. Placera
sex stycken på en bakpappersklädd ugnsplåt och fördela svamp och getost
fyllningen på rundlarna. Lägg sedan ytterligare en rundel uppepå alltsammans
precis som ett lock, rulla kanterna litegranna mot varandra så att det stängs
till och du får sex runda, fina piroger. Pensla dem med uppvispat ägg och
grädda sedan i 16-20 minuter i ca 200 grader.
Vi åt en bönsalsa till för att få lite mer protein till rätten. Blandade bara
en burk med kokta, vita bönor i olika storlekar med 1 liten fint tärnad
röd lök, 2 msk olivolja, 1/2 tsk vitvinsvinäger, salt och peppar och 4 msk hackad persilja.
Lite protein-rik bönsalsa blir bra till
Min kompis Lisa hade ett vackert ljus-arrangegmang hemma på sitt matbord! Visst var det riktigt höst-mysigt och fint!
Visst ser det gott ut med en stor grillad kåltorsbiff!
Eftersom det var så soligt och fint väder i går eftermiddag så tänkte vi att det passar bra att grilla till middagen.
Som vanligt så gick tiden fort när man är hemma en lördag och bara går och "skrotar" och vips var klockan halv sju,
så det blev grill ute men äta inne! Mannen i huset fick ta på varma jackan och sköta grillen medan jag skötte om
tillbehören inne vid spisvärmen, perfekt upplägg! Väldigt gott blev det men visst är det konstigt att det smakar så mycket mer av maten från grillen jämfört med maten från stekpannan?!
Grillad kålrotsbiff
2 pers.
ca 400 gram färsk kålrot från en stor kålrot
1 1/2 msk grillkrydda
4 msk neutral matolja
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk honung
1 tsk tomatpure
2 tsk kinesisk soya
1) Skär av en bit av en stor kålrot, skala den och dela i 2 stora "biffliknande" bitar ca 1 1/2 cm tjocka
2) Förväll dem i lättsaltat vatten i 10-15 min, låt dem sedan svalna
3) Blanda matolja med allt det andra till kryddglacen och pensla kålrotsbiffarna med den
4) Grilla på medelvarm grill ca 5-7 minuter på var sida
Kålrotsbiffen tillsammans med rofruktskakan och den härliga gorgonzola- såsen
Rotfruktskaka
ca 4 portioner
6 medelstora potatisar
1 morot
1 palsternacka
1 bit kålrot ca 150 gram
ca 3-4 msk matolja
salt och peppar
Här fräser jag ihop rotsakerna med potatisen till en "stabbig" kaka
1) Skala potatisen och rotsakerna och riv dem grovt
2) Häll hälften av matoljan i en varm stekpanna och ha i allt det rivna och låt det bryna några minuter innan du
vänder runt alltsammans med en stekspade. Rör runt lite så att allt blandar sej väl, salta och peppra.
3) Låt nu rotsaks-massan ligga och brynas fint några minuter sedan rör du runt och vänder massan igen så det
inte bränns.Späd ev. med mer matolja. Upprepa tills den känns "ätklar", det tar ca 10 minuter
4) Om du har portionsformar så fyll dem och gratinera formarna i 175 g. i ca 10-15 minuter. Har du inga små
formar så ta en stor ugnsform och lägg över potatiskakan i den och gratinera på samma sätt. Det brukar gå lätt att skära
ut fina portionsrutor och läggs upp på tallriken eller så serverar du direkt ur formen
Gorgonzola-såsen
4 portioner
200 gram gorgonzola
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk maizena+ lite vatten
salt och peppar
1) Smält creme fraichen i en liten tjock-bottnad kastrull och ha i goronzolabiten och rör samman den med cremen
2) Häll i mjölken och vispa allt slätt och låt det hela få ett upp kok och red såsen med maizenan och vattnet
3) Smaka av med salt och nymald peppar
Jättegoda morots-scones som känns lite nyttiga också!
Här kommer mitt recept på morots scones som passas bra att äta till en soppa och också till ett "afternoon tea"!
Det här blir 7-8 st knubbiga scones
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk råsocker
50 g rumsvarmt smör
3 dl grovrivna morötter
Så här ser degen ut innan den ska klickas ut på plåten, riktigt kladdig är den
1) Sätt ugnen på 225 grader
2) Blanda alla torra ingredienser i en bunke och finfördela smöret i bladningen
3) Blanda i de rivna morötterna och mjölken och rör om alltsammans till en deg som du klickar ut på bakplåtspapper
4) Grädda dem ca 12-15 minuter och låt dem sedan svalna lite innan du serverar
En bild på den vackra dimman jag såg utanför mitt köksfönser igår eftermiddag
Härligt krämig svampsoppa med nybakata morotsscones blev det till lunch igår
Min nätverksuppkoppling krånglar (något fel på min dator) och inte kan jag fixa det själv så när mannen i huset är borta blir det väldigt
"dött" på mer än ett sätt! Ingen fb, mail eller blogg!! Måste skaffa mej en ny liten smidig laptop... trist att
elektroniska grejer är så dyra bara suck!
Men vegetariskt har det blivit lite i veckan som var ialla fall så här kommer lite i efterskott. Först gårdagens goda svampsoppa då. Hade tur och hittade lite höstkantareller men champinjonsoppa är ju också fantastiskt gott så
det är ju bara att ta det istället om man har. Behöver komma lite regn nu för att svamparna ska hinna växa i skogen
innan det blir för kallt!
Det här behöver du till min svampsoppa!
ca 4-6 portioner
1 gul lök, väldigt fin tärnad
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1/4 bit fint fint tärnad röd chilifrukt
ca 500g färsk svamp
2 dl vispgrädde
5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten+ 2 buljongtärningar)
5 dl mjölk
2 tsk maizena
3 msk smör att bryna i
Fina höstkantareller färdiga för grytan
1) Tärna löken och chilifrukten. Riv vitlöken och dela svampen grovt
2) Bryn löken tillsammans med paprika och chili-pulver några minuter och ha sedan i svampen och bryn på svag
värme i några minuter till
3) Häll på buljongen och gräddmjölken och låte det hela koka upp
4) Red med maizenan och lite vatten och låt det hella sjuda på svag värme 10-15 minuter
5) Smaka av med salt och peppar och strö massor av finhackad persilja över
Jag åt nybakta morots scones till, det vasmakade härligt!
Smaskiga morots-scones. Sök under kategorin bröd och provbaka!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
31 | ||||
|