Direktlänk till inlägg 19 oktober 2015
Frasiga, svamp och getostfyllda piroger
Igår var jag och några vänner ute och letade svamp. Vi hittade inte jättemycket men det var en härlig dag
med solsken och kaffekorgen var med. Jag hittade lite taggsvamp som faktiskt är en helt ok mat-svamp.
Lite träigare och inte lika smakrik som kantarellen men till omellet eller piroger funkar den fint. Man kan
förstås ta vilken svamp man vill och bara byta ut i receptet!
Pirog-degen
6 ganska stora
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
250 g margarin/smör
1 ägg+1 ägg till pensling
1/2 tsk ättiksprit
2-3 msk vatten
1) Blanda mjöl och salt i en bunke, ha i smöret och nyp ihop det med mjöl-blandningen
2) Vispa upp ägget med vattnet och ättikan och ha i det i bunken
och arbeta snabbt ihop till en deg
3) Svep in degen i folie och låt den vila kallt i ca 1 timme, då blir den lättare att kavla
Gör under tiden fyllningen
ca 400-500 g svamp
1 stor lök
250 g chevre
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar
1msk smör att bryna i
1) Rensa svampen och tärna den grovt
2) Skala och tärna löken fint
3) "Skala" också getosten från ytterhöljet och skär den i mindre bitar
4) Fräs löken i smöret, ha i chilipulver och svamp och låt svampen
fräsa i några minuter
5) Ha i getosten och rör runt den i blandningen tills den smält ned ordentligt
6 Smaka av röran med salt och peppar och låt den svalna
Häll nu ut lite mjöl på ett bakbord och ta fram pirog degen. Dela den i
tolv stycken lika stora delar och kavla ut tunna rundlar av dem. Placera
sex stycken på en bakpappersklädd ugnsplåt och fördela svamp och getost
fyllningen på rundlarna. Lägg sedan ytterligare en rundel uppepå alltsammans
precis som ett lock, rulla kanterna litegranna mot varandra så att det stängs
till och du får sex runda, fina piroger. Pensla dem med uppvispat ägg och
grädda sedan i 16-20 minuter i ca 200 grader.
Vi åt en bönsalsa till för att få lite mer protein till rätten. Blandade bara
en burk med kokta, vita bönor i olika storlekar med 1 liten fint tärnad
röd lök, 2 msk olivolja, 1/2 tsk vitvinsvinäger, salt och peppar och 4 msk hackad persilja.
Lite protein-rik bönsalsa blir bra till
Min kompis Lisa hade ett vackert ljus-arrangegmang hemma på sitt matbord! Visst var det riktigt höst-mysigt och fint!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
31 | ||||
|