greenyammie

Direktlänk till inlägg 19 oktober 2015

Piroger med taggsvamp och getost

Av greenyammie - 19 oktober 2015 17:57

 

Frasiga, svamp och getostfyllda piroger




Igår var jag och några vänner ute och letade svamp. Vi hittade inte jättemycket men det var en härlig dag

med solsken och kaffekorgen var med. Jag hittade lite taggsvamp som faktiskt är en helt ok mat-svamp.

Lite träigare och inte lika smakrik som kantarellen men till omellet eller piroger funkar den fint. Man kan

förstås ta vilken svamp man vill och bara byta ut i receptet!




Pirog-degen

6 ganska stora



6 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

250 g margarin/smör

1 ägg+1 ägg till pensling

1/2 tsk ättiksprit

2-3 msk vatten



1) Blanda mjöl och salt i en bunke, ha i smöret och nyp ihop det med mjöl-blandningen

2) Vispa upp ägget med vattnet och ättikan och ha i det i bunken

och arbeta snabbt ihop till en deg

3) Svep in degen i folie och låt den vila kallt i ca 1 timme, då blir den lättare att kavla



Gör under tiden fyllningen



ca 400-500 g svamp

1 stor lök

250 g chevre

1/2 tsk chilipulver

salt och peppar

1msk smör att bryna i




1) Rensa svampen och tärna den grovt

2) Skala och tärna löken fint

3) "Skala" också getosten från ytterhöljet och skär den i mindre bitar

4) Fräs löken i smöret, ha i chilipulver och svamp och låt svampen

fräsa i några minuter

5) Ha i getosten och rör runt den i blandningen tills den smält ned ordentligt

6 Smaka av röran med salt och peppar och låt den svalna




Häll nu ut lite mjöl på ett bakbord och ta fram pirog degen. Dela den i

tolv stycken lika stora delar och kavla ut tunna rundlar av dem. Placera

sex stycken på en bakpappersklädd ugnsplåt och fördela svamp och getost

fyllningen på rundlarna. Lägg sedan ytterligare en rundel uppepå alltsammans

precis som ett lock, rulla kanterna litegranna mot varandra så att det stängs

till och du får sex runda, fina piroger. Pensla dem med uppvispat ägg och

grädda sedan i 16-20 minuter i ca 200 grader.





Vi åt en bönsalsa till för att få lite mer protein till rätten. Blandade bara

en burk med kokta, vita bönor i olika storlekar med 1 liten fint tärnad

röd lök, 2 msk olivolja, 1/2 tsk vitvinsvinäger, salt och peppar och 4 msk hackad persilja.

 

Lite protein-rik bönsalsa blir bra till







 

Min kompis Lisa hade ett vackert ljus-arrangegmang hemma på sitt matbord! Visst var det riktigt höst-mysigt och fint!





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av greenyammie - 24 november 2019 09:51

    Underbart krämig och god blåbärscheesecake perfekt helgdessert Till en rund springform 24 cm   Botten: 250 gram krossade pepparkakor 250 gram krossade digestivekex 1/2 msk stött kardemumma 200 gram smält smör   Kakan: 5...

Av greenyammie - 4 maj 2019 13:30

        Jättegoda ’kladd’- muffins med härlig smak av pepparkaka passar perfekt till helgfikat!                         Till 15 stora muffins: 100 gram smör, rumsvarmt 2 1/2 dl farinsocker 2 ägg 3 d...

Av greenyammie - 3 maj 2019 22:23

    Det här blir en väldigt krämig och smakrik risotto som kan ätas för sej själv eller tillsammans med en matig sallad. Jag gjorde en färgstark sallade med tomat, kiwi, romansallad, gröna ärtor, fetaost, rostade pumpakärnor och röd lök. Risotton...

Av greenyammie - 14 april 2019 21:11

            Nässlorna har redan kommit i vår soliga backe och jag passade på att göra en nyttig och jättegod vår-favorit, nässelplättor. Verkligen billig hälsokost!                     Till 18-20 små plättar:   1, 25...

Av greenyammie - 12 april 2019 20:48

            Curry och vitlöks-stekt blomkål med mumsiga friterade sötpotatis chips smakar jättegott ihop med rostade solrosfrön och pumpakärnor. Snabbt och jättegott!                           Till en tallrik:  ...

Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards