Direktlänk till inlägg 21 oktober 2015
Majsplättar med varm matvete-sallad och curry-creme
Mexicanska majsplättar ser man lite nu i mat-tidningar och på nätet, tänkte jag skulle prova att laga till
"mina" barn på jobbet (är kock på en förskola). Något som jag lärt mej genom åren som kock är att det
alltid är klokt att prova i iten skala först! När jag sedan står och ska röra ihop smeten ser jag att jag glömt
att köpa squash, så jag tog finriven morot istället. Så hade jag lite keso som datumet höll på att gå ut på
och då åkte det också ned i smeten! Så det här blev verkligen min egen variant av den välkända mexicanska
varianten! Helt ok tyckte jag, (fast jag har ju förstås inte ätit majsplättar i Mexico).
Till 8 stora majsplättar
1 dl polenta
1,25 dl vetemjöl
1 dl keso
1 dl riven ost
1 dl finriven morot
1 liten röd chili
2 dl mjölk
2 ägg
50 g smält smör
1/2 tsk salt
1 tsk socker
olja till stekning
1) Smält smöret och vispa ihop mjölk, ägg och det smälta fettet i en tillbringare
2) Blanda polenta, vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke och vispa i mjölkblandningen
i bunken och vispa tills smeten är klumpfri
3) Riv en liten morot och tärna en liten röd chili och ha i smeten tillsamans med keson. Ställ svalt och låt det svälla i en halvtimme
4) Värm en stekpanna och klicka ut smeten och stek gyllenbruna plättar, ett par minuter på var sida
Det var gott med en varm matvete sallad till. Koka matvete enligt instruktionerna på paketet, blanda
ned tex gröna ärtor, tärnad paprika, sockerärtor eller vad du har i kylen + någon dl tärnad fetaost.
Jag rörde också ut 1/2 tsk vitlökspulver + 1 tsk curry och lite salt och peppar i lite gräddfil och så hade
jag en fräsch currycreme att äta till.
Fyra majsplättar färdiga att ätas
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
31 | ||||
|