Senaste inläggen
Enkel och jättegod röra till bakpotatis med avocado och lök med smak av curry!
Till 2-3 personer (mycket röra)
2 avocado
1 gul lök
3/4 dl gräddfil
3/4 dl créme fraiche
ca 1/2 tsk curry
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk vitlökspulver
salt och peppar
smör att fräsa löken i
1 stor potatis till varje person
1) Tvätta av potatisarna ordentligt, pricka dem med en potatis-sticka och klä in dem i folie. Baka dem i ca 1 timme i 200 grader. Är potatisen jättestor så kan det ta lite längre än en timme.
2) Skala och tärna löken fint och fräs den genomskinlig i lite smör i curryn så den får blomma ut. Låt lökblandningen svalna.
3) Skala och skär avokadon i tärningar, blanda den med löken när den är sval och häll på gräddfil och créme fraiche. Krydda med resten av kryddorna, smaka av ordentligt och ta mer curry om det behövs. Curry kan ha olika styrka beroende på hur läng den stått i kryddskåpet!
4) När potatisen känns klar så skåra den med en vass kniv och servera den med en rejäl klick av avokadorörran. Gott till med en enkel grönsallad.
Jättegoda och nyttiga grönsaksplättar med rårivna rödbetor, squash, potatis och hackad mangold och persilja.
Gott att äta till; tomat och basilika sallad och en klick gräddfil.
Det här behöver du till 8 smaskiga plättar:
1 stor potatis
1 mindre squash (eller två jättesmå)
2 små färska rödbetor
1 1/2 dl grov hackad mangold eller spenat
1 dl grovt hackad bladpersilja
1 ägg
3 msk maizena
salt och svartpeppar
smör att steka i
1) Skala potatisen och rödbetorna, riv dem sen på grova sidan av rivjärnet tillsammans med squashen. Lägg rivet i en rostfri bunke
2) Skölj mangold och repa bladen av persiljan och grovhacka dem tillsammans, blanda ned i bunken tillsammans med ett uppvispat ägg och tre matskedar maizena. Salta och peppra efter smak.
3) Smält rikligt med smör i en stekpanna och klicka i biffar med en stor sked, forma dem runda och platta också till dem lite med skeden så att de håller ihop. Stek dem ca 2-3 minuter på var sida så de blir fint gyllene.
4) Gör en fräsch sallad att äta ihop med de nystekta plättarna, tex en tomat och basilika sallad och ät tillsammans med en klick gräddfil.
Supergoda flatbread med mycket smak av pesto och karamelliserad rödlök som går väldigt bra ihop med valnötter.
Till sex flatbread:
1/2 paket jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl special
fyllning:
ca 1 1/2 - 2 dl pesto
4 dl smakrIk riven ost
2 karamelliserade rödlökar
1 1/2 dl grovt hackade valnötter
karamelliserade rödlökar:
2 normalstora rödlökar
2 msk olivolja
2 tsk råsocker
2 krm salt
lite malen svartpeppar
1) Börja med pizzadegen, smula jästen i en degbunke. Häll på det fingerljumma vattnet och lös jästen tillsätt salt, socker och oljan. Arbeta in vetemjölet lite i taget till ensidig deg och låt den jäsa ca 30 min.
2) Gör under tiden den karamelliserade löken, skala och skiva löken i tunna klyftor och stek den på medelvärme i olja tills den börjar mjukna. Höj värmen och strö över socker, salt och peppar. Låt sockret hastigt smälta in i löken, ställ den att svalna.
3) Sätt ugnen på 225 g. Baka ut den färdigjästa degen och dela den i sex lika stora bitar, kavla ut varje bit till en rektangel ca 4-5 millimeter tjock. Bred tjockt med pesto på, fördela löken över och strö så över den rivna osten och sist fördela de hackade valnötterna överst.
4) Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter tills pissa-bröden fått fin färg.
Jättegod och matig halluomi-sallad med avocado, torkade aprikoser, päron, tomat, granatäpple, morot och kokta kvarngryn.
Kom hem sent ikväl och ville ha nåt snabbt, enkelt men ändå matigt tuggigt. Fanns halluomi i kylen och lite grönsaker som räckte till en stor salladstrallrik. Päron och aprikos smakar jättebra ihop med halluomin!
Till en stor tallrik:
1 dl kvarngryn, frebaccos
1/2 bit halluomi
5 salladsblad och några mangoldblad
5 torkade aprikoser
1/2 päron
1 avokado
5 cocktailtomater
1/2 morot
1/2 dl granatäpplekärnor
balsamico
1) Koka upp 2 dl vatten och koka kvarngrynen ca 12 minuter och låt dem sedan svalna
2) Skiva hallumoin och stek dem gyllene några minuter på var sida, låt dem också svalna
3) Skölj salladen och täck botten på en tallrik med dem, skär avokadon och tomaterna i skivor och placera ut dem också på tallriken
4) Skär aprikoser i bitar och skala moroten och päronet och skär skivor av moroten med en potatisskalare och päronet i skivor med en kniv
5) Lägg upp grynen, osten, morots strimlorna och ha sist på granatäpple-kärnorna
Jättegott till salladen är balsamico!
Prova den här krämiga, smakrika svamp-carbonaran. Supergod!
Hittade ännu fler fina Karl-Johan svampar igår Milla och jag så ikväll blev det svamp-carbonara till kvällsmat.
Till 4 portioner:
ca 350 gram pasta
3,5 dl riven smakrik ost som prästost el. liknande
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2,5 dl mjölk
0,5-1 dl vispgrädde
ca 5 dl rensad Karl-Johan svamp skuren i bitar
salt och grovmalen svartpeppar och ev. lite vitlökspulver
Smör att steka i
1) Koka upp pastavattnet i en stor, vid kastrull och rensa sedan svampen och skär den i mindre bitar
2) Skala och skär lök och vitlök i små, fina tärningar och fräs den i smör tillsammans med svampen, ställ åt sidan när det hela fått fin färg
3) Koka pastan och häll sedan av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen
4) Vispa upp ägget med gräddmjölken och riv osten och blanda ned i äggvispet, börja sedan med att röra ned svamp och lök-fräset i pastakastrullen. Häll på mjölksmeten och låt det hela få ett uppkok medan du rör så att det inte bränns vid i botten. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Vill du förstärka vitlöksmaken så krydda lite extra med vitlökspulver. Gott med lite tomater och pizza-sallad till!
Passa på att plocka svamp nu när skogarna är överfulla av dem! Jätteroligt att fylla förråden med trevliga svamp-burkar och det är också roligt att ge bort.
Rensa svampen väl och se till att skära bort ev. maskangripna områden. Skär svampen i mindre, tunna bitar och bred ut den på plåtar med tidningspapper på.
Det allra bästa är om du har en ugn med varmluftsugn, då torkar du svampen på något dygn med ugnsluckan öppen och värmen på ca 20 grader. Har du en vanlig ugn så sätt på låg värme ca 25 gr och rör om ofta, kan också vara bra att byta tidningspapper efter några timmar.
Ett annat sätt som fungerar väldigt bra är att sätta plåten med svamp under en värmefläkt, det torkar svampen fort och bra. Vänd på plåten emellanåt och rör om lite i svampen.
När svampen känns knaster torr så låt den stå något dygn extra innan du fyller den i rena, torra burkar. Jag brukar torka burkarna i ugnen på ca 60-70 grader, då är man helt säker på att inga bakterier följer med och då kan den torkade svampen stå sej i många år!
Lyxig och super god kantarellsoppa, måste provas!
Till 4 portioner soppa
1 rå potatis
2 mindre morötter
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
250 g. färska kantareller
2 grönsaks buljong tärningar
4 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl créme fraiche
salt, peppar, vitlökspulver
1) Rensa svampen och skär den i mindre bitar och spara lite till att garnera soppan med.
2) Skala potatisen och morötterna och skär dem i mindre bitar och fräs dem sedan i några minuter i smör med svampen på medelvärme i en tjockbottnad kastrull, krydda med salt,peppar och vitlökspulver
3) Späd med vattnet, gräddmjölken och ha i buljong tärningarna och låt det koka upp, dra sedan ned värmen och låt soppan sjuda i ca 15 minuter
4) Fräs under tiden svampen till garnering i lite smör så den blir gyllenbrun och salta och peppra lite på den. Mixa sedan soppan grovt och smaka av den, förstärk smaken med lite mer salt, peppar och vitlökspulver om det behövs
Nyttig raw-kaka med massor av fräsch hallonsmak och utan socker måste du prova. Det går fort att fixa till den också, behövs ingen ugn men lite tid för att stelna.
Till ca 14 bitar
Botten:
1 3/4 dl färska dadlar
2 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 3/4 dl riven kokos
2 msk flytande honung
rivet skal från 1/2 lime
Topping:
250 g. hallon
1 dl kokosmjölk
4 msk agavesirap
8 msk kokosolja
några matskedar kokos till garnering
1) Mixa de urkärnade dadlarna med, havregryn, kokos, mandelmjöl, limezest och honung tills det blir en finfördelad klibbig massa. Klä en stor avlång brödform med bakplåtspapper och tryck ut smeten i ett jämnt lager till en tjock botten.
2) Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme och ha i hallon och rör tills hallon blir mosiga. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt agavesirapen och den krämiga kokosmjölken.
3) Låt blandningen svalna litegranna och häll den sedan över botten i brödformen. Toppa med den rivna kokosen och ställ in kakan i frysen för att stelna helt. När du sedan ska smaka kakan så skär lyft upp bakplåtspapperet och skär sneda bitar som smakar bäst om de får tina i rumstemp en halvtimme innan de äts.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|