Senaste inläggen
I december brukar det bli några pepparkakshus. Trevligt att ha hemma som prydnad eller att ge bort istället för en julblomma. Jag brukar göra en fast pepparkaksdeg (går även bra med en du köper i affären fast det blir mer kostsamt) som jag kavlar ut på en väl smord och mjölad plåt, sedan skär jag ut delarna direkt på plåten så de slipper flyttas. Skär till delarnas kanter så de blir rakare när plåten kommer från ugnen så blir de lättare att sätta ihop.
Översta huset som vi har hemma i år, blev en blandning av hus/kyrka/slott. Gjorde en mall inspererad från bilder på nätet. Förra årets Eiffeltorn blev bra och var inte alls så svart att göra som man kan tro.Den är gjord efter en mall i Pepparkakshus & mera julbus/Balkong förlag, det receptet finns här på bloggen under "Julpyssel" under samma kategori"pepparkakshus. Några av små-husen året innan blev bra ’gå-bort’ presenter istället för en blomma.
Det går lättast att pikera delarna innan ihopsättningen, låt dem ligga på en plåt och svalna och sedan kan du lätt dekorera dem som du vill. Här kommer ett utmärkt recept på en kristyr.
4 dl florsocker
1 äggvita
1/2 tsk ättika
Rör samman tills smeten är jämn och skeda sedan ner den i en tyll påse av plast, och klipp ett litet hål i änden. Ett tips är att hålla tyllpåsen nära pepparkakan så går det lätt att forma vad du vill ha för mönster.
Varm och smakrik gryta med kryddor som kardemumma, spiskummin och kanel. Gott och värmande i höstmörkret.
Till grytan:
ca 4 portioner
1 msk malen kanel
2 tsk malen spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk svartpeppar
2 msk kallpressad kokosolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 gram krossade tomater
7 dl vatten
3 dl torkade röda linser
3 normalstora morötter, slantade
10 torkade aprikoser skurna i bitar
150 gram färsk mangold eller spenat
2 normalstora tomater skurna i bitar
till servering:
2 dl naturell keso
zest och saft från 1 citron
1) Fräs alla kryddorna i kokosoljan i en tjockbottnad gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs med kryddorna tills de mjuknat.
2) Häll i krossade tomater, vatten, linser, morötter och till sist aprikoserna. Låt det hela koka upp och låt sedan blandningen puttra i ca 15-20 minuter tills morötter och linser har lagom tuggvänlig konsistens.
3) Ta grytan från värmen och vänd ner spenat och tomater. Smaka av med salt och peppar och låt grytan stå och vila en stund innan servering.
4) Blanda rivet och saften från en citron med keson och servera tillsammans med grytan. Gott till är kokt matvete eller fullkornsbulgur.
Finns inget godare än en härlig äppelkaka med krämig vaniljsås! Får man dessutom njuta utav den med en stor kanna te, en sån här solig fin dag dag som idag så kan man inte klaga. Prova den här jättegoda och enkla äppelkakan med smak av kokos!
Till en normalstor pajform:
ca 8 stora äpplen
1/2 msk kanel
2 msk sirap
2 msk socker
Degen:
125 gram smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 dl kokos
1, 1/2 dl socker
+ ca 1 msk smör-rapsolja
1) Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
2) Lägg dem i en pajform och strössla kanel och socker över, ringla lite sirap uppepå också.
3) Smula samman smöret med mjölet, kokosen och sockret i en bunke. Massan ska bli gryning med lite klumpar.
4) Strö mjölmassan över äpllena och för extra "chrunchighet" så ringla över lite smör och rapsolja.
5) Gratinera pajen i ca 200 grader i ungerfär 20-25 minuter tills kakan fått en gyllene fin färg. Känn efter med en provsticka att äpplena mjuknat, det tar lite olika tid beroende på vilken äppelsort du använt. Ät den tillsammans med en krämig vaniljsås och en stor kanna te i solen! :)
Underbart krämig och smakrik pasta som jag gjorde på taggsvamp men det går bra med någon annan svamp också. Passar bra en fredagskväll eller annat tillfälle när man vill laga något riktigt gott som inte tar så lång tid.
Till ca 4 portioner:
300 gram okokt spagetti, gärna fullkorn
ca 400 gram rensad taggsvamp
2,5 - 3 dl riven ost med lite smak tex grevé
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt och grovmlaen svartpeppar
smör att bryna i
1) Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av den och ställ åt sidan medan du förbereder resten.
2) Skala och tärna löken och vitlöken smått, skär den rensade svampen i mindre bitar.
3) Riv osten och bryn sedan lök, vitlök och svamp så det hela får en gyllengul färg, vätskar sej svampen så kan du
antingen hälla av spadet eller låta det dunsta bort genom lite längre bryning.
4) Häll på gräddmjölken, den rivna osten och rör om.
5) Låt det få ett uppkok och häll i den kokta spagettin och rör om alltsammans ordentligt
6) Knäck i ägget, krydda och låt det hela puttra i någon minut tills det känns lagom varmt.
Smaka av och ät direkt tillsammans med en god sallad.
Igår kväll var det ju riktig sommarvärme fast det är i slutet på september så det blev lite somrig, matig sallad och pestobakade champinjoner till kvällsmat ute på verandan!
Sallad till 2 personer
ca 3 dl kokt matvete (1 1/2 dl okokt)
1 liten röd lök i tunna strimlor
1 tomat skuren i tärningar
100 gram fetaost skuren i tärningar marinerad i 3 msk olivolja, 1/2 pressad vitlök, basilika och oregano
5 mellanstora mangoldblad delade i mindre bitar
5 blad rödbetskott eller ängsyra
1 dl urkärnade gröna oliver
1 liten jalapeños fint strimlad
3 tsk vitvinsvinäger
Flingsalt och peppar från kvarnen
1) Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna
2) Tärna fetaosten och låt tärningarna ligga i olivolja med vitlök och örterna (helst färska)
3) Skala och skär rödlöken i tunna strimlor
4) Tärna tomaten och dela mangolden och rödbetsskotten i lagom storlek
5) Blanda alltsammans i en vid skål tillsammans med de gröna oliverna, jalapenosen.
6) Häll sedan olivoljan från fetaosten och 3 tsk vitvinsvinäger och häll blandningen över salladen strö också lite flingsalt och nymald svartpeppar över. Servera tillsammans med pestobakade champinjoner.
Pesto:
3- 3 1/2 dl färska basilkablad
1 pressad vitlöksklyfta
1 1/2 dl torrrosatade solroskärnor
1 dl finriven parmesan (eller lagrad prästost)
ca 2 dl olivolja
salt och svartpeppar
1) Mät upp 1 1/2 dl solroskärnor och rosta dem i en varm stekpanna under några minuter tills de fått fin färg, låt dem svalna.
2) Plocka basilikabladen och lägg dom i en matberedare eller en mixerskål och använd en stavmixer.
3) Riv parmesan, pressa vitlöken och blanda ned tillsammans med olivoljan i mixerskålen, mixa samman allt till en slät massa och smaka av med salt och peppar. Jag har vant mej vid att alltid använda solroskärnor i pesto så att även nöt-allergiker kan äta, och jag tycker det smakar precis lika bra!
Pestobakade champinjoner:
1 stort folieark
2 stora färska champinjoer i skivor
3 msk pesto
1) Vik ut folien ca 30 x30 cm och bred ut pesto centrerat till mitten.
2) Borsta svampen ren och skär den sedan i skivor och varva dem uppepå peston.
3) Vik ihop folien så den sluter tätt runt svampen och baka dem i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller läg den på
grillen i lika lång tid. Njut nygrillade tillsammans med den härliga salladen!
Helt underbart god pizza gjordes i all hast i går kväll med vad som kunde hittas i kylen. Vi hade ingen jäst hemma så det blev scones-deg till botten en hemkokt tomatsås, kantareller från frysen, riven ost, svarta oliver, halluomi och den färdiga pizzan toppades med några klickar pesto. Mums!
Till 2 stora pizzor:
Degen:
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram margarin
1 1/2 dl filmjölk (eller mjölk eller gräddfil)
Tomatsåsen:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk basilika
1/2 msk oregano
1/2 msk timjan
1 burk krossade tomater
salt och peppar
matolja att bryna i
Fyllningen:
3 1/2 - 4 dl riven ost
ca 2 dl grovt tärnad svamp,fryst eller färsk
ca 1 dl urkärnade svarta oliver
100 gram halluomi skuren i mindre bitar
1 röd lök skuren i klyftor
1) Börja med att koka ihop såsen. Tärna lök och vitlök fint, tärna också örtkryddorna ifall du har färska.
2) Bryn lök och kryddor lätt i lite matolja tills löken är genomskinlig, häll då över tomaterna rör om och låt det sedan sjuda på svag värme en stund.
3) Gör nu degen. Mät upp mjölet i en vid bunke tillsammans med bakpulvret och saltet. Smula sedan ned smöret tillsamans med mjölblandningen och när allt är väl blandat häll då på filmjölken och rör snabbt ihop till en deg utan att arbeta den för mycket. Låt degen vila medan du förbereder fyllningen.
4) Sätt ugnen på 225 grader och börja sedan med att riva osten, skala löken och skär den i lagom stora klyftor. Dela svampen i lagom stora bitar, skär halluomin och häll av spadet från oliverna.
5) Dela nu degen i två lika stora delar och forma dem runda genom att trycka med fingrarna till en början och sedan med en kavels hjälp. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och fördela tomatsåsen uppepå.
6) Strö sedan ut den rivna osten, fördela svampen, löken, oliverna och halluomin.
7) Grädda pizzorna en i taget (eller bägge på en gång i fall du har en varmluftsugn) i ca 15- 18 minuter tills de blir riktigt krispiga och gyllene.
8) Ät genast och klicka på lite färdig pesto för extra mycket smak!
För att få såna stora härliga ”köpe-bullar” så följ det här receptet! Man får inte snåla på fyllningen och man ska baka ut degen till rejäla bull-bitar innan jäsningen. Då får du ca 40 ljuvliga bullar att njuta av till söndags-kaffet!
Till ca 40 stora kanelbullar
Degen:
50 gram jäst (gärna jäst för söta degar)
5 dl mjölk
150 gram smör
2 dl socker
1 stort ägg (eller 2 små)
1 krm salt
1 msk stött kardemumma
1,8-2 liter vetemjöl
Fyllning:
100 gram smör
1 1/4 dl socker
1 1/2 msk kanel
1 1/2 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
Till pensling:
1 stort ägg, uppvispat med lite vatten
pärlsocker
Degen:
1) Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm till 37 grader, fingerljummet.
2) Smula ned jästen i en degbunke och lös upp jästen med lite av degvätskan. Häll sedan i resten av degvätskan och blanda ned alla kryddor, ägget och sist mjölet lite i taget medan degen arbetas helst i matberedare.
3) När degen känns lagom fast så låt den arbetas minst 5 minuter och jäs den sedan under minst en halvtimme.
Utbakning:
1) Smält smöret och ställ det åt sidan att svalna.
2)Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta in lite mera mjöl om den känns kladdig. Dela den sedan i två delar och kavla ut dem i tur och ordning till två stora rektanglar.
3) Pensla ut hälften av det smälta smöret på den första utkavlade degen, strö över kryddorna och rulla samman till en tajt rulltårta.
4) Skär sedan ca 20 lika stora ca 2,5- 3 cm bitar av rullen och placera ut dem på en smord plåt. Gör sedan likadant med resten av degen och låt sedan bullarna jäsa ca 25-30 minuter.
5) Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker, grädda ca 8-10 minuter i 225 gradig ugn. Kolla dem noga sista minutrarna så de inte blir för mörka, sedan är det bara att njuta!
Laksa betyder soppa i både Indonesien och Malaysia. Soppan innehåller oftast någon sorts nudlar, kokosmjölk och har en värmande hetta. Perfekt så här när höstkylan och förkylningsbakterier sprider sej.
Soppa till 4 portioner
1 stor gul lök tunt skivad
2 vitlöksklyftor pressade
1/2 röd chilifrukt tunt skivad
ca 50 - 75 gram färsk mangold
1 stor morot fint strimlad (gärna på mandolin)
1 burk svarta bönor
2 msk finhackad ingefära
2 tsk röd currypasta
matolja att fräsa i
1 burk kokosmjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 tsk soja
1 knippe färsk basilika el. Thaibasilika
salt/peppar
1 tsk gurkmeja
ca 150 gram glasnudlar
1) Skala lök och ingefära, skiva löken tunt och riv ingefäran. Skala moroten och strimla den fint på en mandolin eller för hand med en riktigt vass kniv. Skär chilifrukten fint och ta bort kärnorna. Skölj till sist mangolden och skär den grovt.
2) Koka upp vatten i en kastrull och ta den från plattan, häll i glasnudlarna och låt dem svälla i det ca 4 min. Häll av och ställ åt sidan.
3) Fräs matolja,lök, morot, röd curry och gurkmeja en liten stund och häll sedan på kokosmjölken, vattnet och buljongen. Låt koka upp, smaka av med soja, salt och peppar och ha sedan i mangolden, basilikan och de avsköljda bönorna och ge soppan ytterligare ett uppkok.
4) Häll i nudlarna strax innan servering. Man kan också servera de olika tillbehören för sej i små skålar så får var och en ta vad de vill ha i sin soppa!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|