greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 26 januari 2016 21:20

 

Mumsiga små bön-biffar med smulad fetaost och tahini






Har blivit mycket skidåkning den sista tiden - och lite mat-bloggande! Men nu har ju snön

regnat bort här hemma så nu blir allt mer "som vanligt igen"! ;)


Till kvällsmat gjorde jag de här goda små bönbiffarna som var både enkla att forma

och höll ihop bra vid stekningen. Blev väldigt gott med en wokad grönkålsallad

till!







Couscous och kidneybönsbiffar

2 portioner ca 6-7 små biffar



3 dl kokt couscous  (ca 1,5-2 dl okokt)

1 liten tetra kokta kidneybönor, 2 dl

1 dl fetaost tärningar

1 msk tahinipasta

1/2 msk grillkrydda

lite salt och peppar

smör att steka i





 

Här är alla ingredienser ihoprörda till en jämn massa




1) Koka couscousen och låt den svalna i en vid bunke

2) Häll av kidneybönorna och mosa dem grovt med en gaffel på

    en djup tallrik

3) Blanda de mosade bönorna, tahinin och grillkryddan med couscousen

4) Mät upp 1 dl fetaost tärningar och mosa dem grovt i handen innan du

    blandar ned dem med det andra och rör om ordentligt till en jämn

    smet.

5) Smaka av med salt och peppar och forma 6-7 stycken biffar



 

Biffarna "ligger till sej" lite innan stekningen




6) Stek sedan biffarna på medelvärme i lite smör några minuter

    på var sida. Ät dem nystekta med något gott tillbehör.

    Jag wokade ihop grönkål i mindre bitar med strimlad rödlök,

    röd paprika. Passar bra med en fräsch youghurt-creme till,

    Blanda lite matlagningsyoghurt med lite lime eller citron saft,

    enkelt och gott!





 

De goda kidney-biffarna i stekpannan

    

Av greenyammie - 8 januari 2016 20:14

 

Bakpotatis med krämig champinjonröra och rödkålswok





Den här champinjonröra blev väldigt krämig och smakrik och passade perfekt till

bakad potatis. Skulle också vara gott i en baguette eller liknande.








Tvätta av två stora potatisar och baka i 200 grader i 1 timme

Gör under tiden svampröran.






Champinjonröra

ca 5 dl färdig röra


250 gram färska champinjoner

2 dl créme fraiche med tomat och basilika

( eller 2 dl creme fraiche + 1 1/2 msk tomatpuré + 1msk basilika)

5 centimeter finhackad purjolök

1 dl fint tärnad röd paprika

1  1/2 msk majonäs

2 tsk grillkrydda

smör att bryna svampen i







1) Borsta svampen ren från jord och tärna den smått, bryn

    den sedan i smör under några minuter och låt den sedan svalna

2) Skölj purjon och paprikan och tärna dem fint

3) Häll ev. vätska från svampen och häll upp den i en bunke

4) Blanda ned créme fraichen, majonäsen och det finhackade

5) Rör om ordentligt och smaka av med kryddorna




Gott till var en lättwokad rödkåls sallad med pumpakärnor.

Fräs ca 4 dl finstrimlad rödkål (strimla med osthyvelsprincip går

väldigt bra!) med 1/2 dl pumpakärnor i några minuter


Av greenyammie - 7 januari 2016 18:32

 

Åh vad gott det var med kålrotsbiff panerad med parmesan och ströbröd :)






Var sugen på en lite stadigare middag ikväll så det blev hemlagad potatispure

och en kålrotsbiff med gröna ärtor (min favoritgrönsak, ledsnar aldrig

på ärtor!!) och till det blev det kall grön olivsås. Så nu är jag mätt

och belåten.






Kålrotsbiff

2 personer


2 st. skivor av en mellanstor kålrot, ca en cm tjocka

1/2 dl ströbröd

1/2 dl finriven parmesan

1 ägg

salt och peppar

smör att steka i




1) Skala och koka 5-6 normalstora potatisar i 20 minuter.

     Gör en pure när den är kokt genom att pressa potatisen

     och blanda i 1/2 dl mjölk och 2 msk smör. Vispa den

     riktigt fluffig med elvisp

2) Skär centimetertjocka skivor av en kålrot, skala dem

    och förväll dem i lättsaltat vatten i ca 5-6 minuter

    låt dem sedan svalna av

3) Vispa upp ett ägg och häll ut på en tallrik, blanda sedan

    ströbröd och finriven parmesan på en annan tallrik

4) Vänd sedan kålrotsbiffarna först i ägget och sedan i

    parmesan blandningen, tryck till ordentligt så att den

    goda panaden fastnar ordentligt



 

Vänd kålrotsbiffarna i uppvispat ägg och sedan i finriven parmesan blandat med ströbröd





5) Stek nu biffarna i medelvarm panna i smör under  ca 3-4 minuter

    på var sida tills biffarna är läckert gyllenbruna. Ät genast ihop

    med en fluffig potatispure!


    Jag gjorde också en kall grön olivsås genom att mixa 1/2 dl gröna oliver

    med 1 dl gräddfil, smaka av med 1 tsk vitlökspulver och salt och peppar.


Av greenyammie - 6 januari 2016 20:33

 

Krämig blomkålspasta med morots och rödlinssallad







Blev en god pasta med färsk blomkål ikväll, snabb att laga och bra att ha till 

matlådan. Imorrn är det ju dax för att jobba litegranna igen...









Blomkålspasta 

ca 4 portioner


ca 350 gram tagliatelle (eller annan pasta)

300 gram färsk blomkål

1 1/2 dl finriven parmesan

1/2 dl vispgrädde

2 1/2 dl mjölk

1/2 dl vitt vin

salt och peppar

flytande smör att bryna i






1) Ansa blomkålen och strimla den fint i mindre bitar och riv vitlöken fint

2) Hetta upp en wokpanna och fräs den strimlade blomkålen och vitlöken

    utan att det tar färg i flytande smör 

3) Häll på vinet, grädden och mjölken, rör om och låt det koka upp och 

    sjud i ca fem minuter

4) Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen

5) Ha i den rivna parmesanen i blomkåls-såsen, rör om och smaka av

    med salt och peppar

6) Häll av den kokta pastan och blanda ned den i blomkåls-såsen


   Jag gjorde en morots sallad och åt till. Skala 2 morötter och hyvla

    dem med en potatis-skalare. Koka upp 2 dl vatten och lägg 1 1/2 

    dl röda linser i blöt i fem minuter, häll av dem och blanda med de

    strimlade morötterna och blanda också ned 1/2 dl torr-rostade

    solroskärnor och 4 msk olivolja och 2 msk balsamvinäger

Av greenyammie - 5 januari 2016 16:00

 

Lättlagade och mumsiga är de här små bönbiffarna





Idag fick det bli något snabbt så det blev bönbiffar lagade på svarta bönor från en burk.

Jag tycker det är skönt att ha lite burkar på lut när man ska snabbt iväg efter jobbet

men ändå måste laga något. Men det går ju förstås lika bra att blötlägga och koka bönorna

själv!






Svarta bönbiffar

ca 4 portioner


1 burk bönor eller ca 3 dl kokta bönor

1 dl vatten

1 dl sojamjöl

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

2 tsk paprikapulver

2 tsk curry

1 tsk bakpulver

salt och peppar

olja att steka i





1) Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj i vatten,

    mosa sedan bönorna grovt med en gaffel (eller mixa grovt

    med stavmixer)

2) Blanda sojamjöl, finhackad lök och vitlök, kryddor och vatten

    med bönröran till en massa

3) Blöt dina händer och forma till släta små biffar som du steker

    i oljan på medelvärme, några minuter på var sida.


    Jag gjorde en snabb grönkålswok genom att hastigt woka skivad

     rödlök, haricots verts från frysen, solroskärnor och strimlad

     grönkål i rapsolja i en het wokpanna under några minuter.


     Till det åt jag också en currycreme, 2 dl gräddfil smaksatt med

     1 1/2 tsk curry, salt och peppar och 1/2 tsk vitlökspulver


 

Goda bönbiffar!

    

Av greenyammie - 4 januari 2016 20:40

 

Ljuvligt god pizza med en massa godsaker som sparris, spenat, mortadella, mozarella och parmesan





Nu har jag varit i Uppsala några dagar och hälsat på dottern Malin och hennes sambo,

min andra dotter Sandra var också med och det var väldigt trevligt. Goda pizzor

hann vi med att baka också. Hemlagad pizza är något man aldrig ledsnar på,

det är verkligen fest att få!





Pizzadeg till 4 stora pizzor


1 paket jäst

5 dl fingerljummet vatten

2 nypor salt

4 msk olivolja

2 msk flytande honung

ca 14 dl vetemjöl




Tomatsås


2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 msk torkad oregano

1 msk torkad timjan

1 msk torkad basilika

1 tetra krossade tomater

2 msk olivolja

salt och peppar




Topping


6 - 8 st färska sparrisar

3 små påsar mozarella

2 nävar färsk spenat

1 stor mortadella ( eller ca 150 - 200 gram champinjoner )

2 röd lökar

2 tomater

ca 250 - 300 gram parmesan

ev. 2 nävar ruccola till serveringen

2 msk olivolja + lite flingsalt






1) Smula ned jästen i en bunke och häll över vattnet och lös jästen

2) Häll i olja och salt och nästan allt mjölet och arbeta till en smidig deg

    som du låter jäsa i 35 minuter

3) Nu såsen: Finhacka vitlök och gul lök och fräs löken tillsamans med

    örtkryddorna i olivoljan i några minuter

4) Häll på de krossade tomaterna och låt det hela sjuda på svag värme

    i ca 15 minuter medan du förbereder toppingen

5) Skär bort ändbitarna på sparrisarna och förväll dem i lättsaltat

    vatten i ca 4 minuter, häll av vattnet och skär i mindre bitar

6) Skala och klyfta rödlökarna grovt och baka dem i het ugnsvärme med

    lite olivolja och flingsalt i ca 12-14 minuter

7) Skölj och skiva tomaterna i skivor, skär svampen i mindre bitar,

     skiva mozzarellan tunt och riv parmesan ost fint och skölj den färska

     spenaten och låt den sedan torka på hushållspapper

8) Ta nu upp den färdigjästa degen på bakbordet och knåda den och dela

    i 4 lika stora bitar som du först rullar till bollar och sedan plattar till

    rundlar och sist kavlar ut runt på oljesmord plåt. Det här blir stora

    pizzor så det går åt en plåt till varje pizza

9) Se nu till att du fått ut degen så tunt du kan och fördela sedan en

    fjärdedels tomatsås på varje pizza, lägg på sparris, ugnsbakade

    rödlöksklyftor, färska spenatblad, skivad svamp, tomat och mozarella

    i den ordningen uppepå tomatsåsen

10) Sist strör du riven parmesan över det andra och så gräddar du pizzorna

     i 225 grader i ca 15 minuter


     Det bästa är ju att ha en varmluftsugn när man ska grädda många pizzor

     på en gång, annars får man väl dela broderligt på de som blir först färdiga!


Av greenyammie - 2 januari 2016 11:47

   

Mumsiga små energibollar perfekt när du vill ha ett nyttigt mellanmål






Idag ska vi bjuda min pappa på hans älsklingsrätt lutfisk till lunch och sedan är vi 

bortbjudna på middag, så idag blir det inget vegetariskt för mej. Men här kommer

 några goda rawfood bollar jag gjorde i förmiddags. Bra att ha som lite snabb energi 

till en kopp te eller när du har tränat!






Energibollar 

ca 30 små


100 gram mandlar

75 gram cashewnötter

75 gram valnötter

130 gram torkade aprikoser

130 gram russin

2 msk honung

2 msk citronsaft

2 tsk vanilj

2 tsk gurkmeja

1/2 dl kokosflingor






1) Börja med att mixa mandlarna grovt och ta undan 1/2 dl 

   och häll upp resten i en skål

2) Mixa sedan cashewnötter, valnötter, aprikoser och russin

    grovt och blanda med de mixade mandlarna

3) Ha i vanilj, gurkmeja, citronsaft och honung och rör om 

    till en litet kladdig massa 

4) Mät upp kokosen och blanda med den grovhackade mandeln

    på fatet och forma nu små bollar av nöt och russin smeten

    som du sedan rullar i kokos och mandel.

    Förvara rawfoodbollarna i en burk med tättslutande lock så

    håller de sej.

Av greenyammie - 1 januari 2016 20:24

 

Smakrik champinjonpate med blandsallad  






Igår hade vi knytkalas med vänner och åt en väldans massa mat så idag kändes det helt

rätt med något litet för att få rätt balans i magen igen!






Champinjonpate

4 portions


ca 125 gram färska champinjoner

1 dl kokt matvete

3/4 dl grovt hackade hasselnötter

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

2 ägg

1 tsk färsk timjan

salt och peppar






1) Skala och finhacka lök och vitlök

2) Koka ca 3/4 dl matvete enligt anvisningarna på paketet,

    låt det sedan svalna

3) Rensa champinjonerna och skär dem i mindre bitar

4) Fräs löken genomskinlig i en het panna och ha i svampen

    och fräs med den i några minuter

5) Häll svamp och lökfräset i en bunke och låt det svalna

6) Hacka hasselnötterna grovt och blanda ned dem i bunken,

    salta,peppra och krydda med färsk timjan och

    rör ned det kokta matvetet

7) Knäck äggen i bunken och rör om ordentligt

8) Smörj en muffinsplåt (eller använd stora muffinsformar)

9) fördela svamp-smeten i fyra formar och grädda i 175 grader

    I ca 25 minuter.

    Gott med bland sallad och någon vinägrett till

Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards