Senaste inläggen
Mumsiga små bön-biffar med smulad fetaost och tahini
Har blivit mycket skidåkning den sista tiden - och lite mat-bloggande! Men nu har ju snön
regnat bort här hemma så nu blir allt mer "som vanligt igen"! ;)
Till kvällsmat gjorde jag de här goda små bönbiffarna som var både enkla att forma
och höll ihop bra vid stekningen. Blev väldigt gott med en wokad grönkålsallad
till!
Couscous och kidneybönsbiffar
2 portioner ca 6-7 små biffar
3 dl kokt couscous (ca 1,5-2 dl okokt)
1 liten tetra kokta kidneybönor, 2 dl
1 dl fetaost tärningar
1 msk tahinipasta
1/2 msk grillkrydda
lite salt och peppar
smör att steka i
Här är alla ingredienser ihoprörda till en jämn massa
1) Koka couscousen och låt den svalna i en vid bunke
2) Häll av kidneybönorna och mosa dem grovt med en gaffel på
en djup tallrik
3) Blanda de mosade bönorna, tahinin och grillkryddan med couscousen
4) Mät upp 1 dl fetaost tärningar och mosa dem grovt i handen innan du
blandar ned dem med det andra och rör om ordentligt till en jämn
smet.
5) Smaka av med salt och peppar och forma 6-7 stycken biffar
Biffarna "ligger till sej" lite innan stekningen
6) Stek sedan biffarna på medelvärme i lite smör några minuter
på var sida. Ät dem nystekta med något gott tillbehör.
Jag wokade ihop grönkål i mindre bitar med strimlad rödlök,
röd paprika. Passar bra med en fräsch youghurt-creme till,
Blanda lite matlagningsyoghurt med lite lime eller citron saft,
enkelt och gott!
De goda kidney-biffarna i stekpannan
Bakpotatis med krämig champinjonröra och rödkålswok
Den här champinjonröra blev väldigt krämig och smakrik och passade perfekt till
bakad potatis. Skulle också vara gott i en baguette eller liknande.
Tvätta av två stora potatisar och baka i 200 grader i 1 timme
Gör under tiden svampröran.
Champinjonröra
ca 5 dl färdig röra
250 gram färska champinjoner
2 dl créme fraiche med tomat och basilika
( eller 2 dl creme fraiche + 1 1/2 msk tomatpuré + 1msk basilika)
5 centimeter finhackad purjolök
1 dl fint tärnad röd paprika
1 1/2 msk majonäs
2 tsk grillkrydda
smör att bryna svampen i
1) Borsta svampen ren från jord och tärna den smått, bryn
den sedan i smör under några minuter och låt den sedan svalna
2) Skölj purjon och paprikan och tärna dem fint
3) Häll ev. vätska från svampen och häll upp den i en bunke
4) Blanda ned créme fraichen, majonäsen och det finhackade
5) Rör om ordentligt och smaka av med kryddorna
Gott till var en lättwokad rödkåls sallad med pumpakärnor.
Fräs ca 4 dl finstrimlad rödkål (strimla med osthyvelsprincip går
väldigt bra!) med 1/2 dl pumpakärnor i några minuter
Åh vad gott det var med kålrotsbiff panerad med parmesan och ströbröd :)
Var sugen på en lite stadigare middag ikväll så det blev hemlagad potatispure
och en kålrotsbiff med gröna ärtor (min favoritgrönsak, ledsnar aldrig
på ärtor!!) och till det blev det kall grön olivsås. Så nu är jag mätt
och belåten.
Kålrotsbiff
2 personer
2 st. skivor av en mellanstor kålrot, ca en cm tjocka
1/2 dl ströbröd
1/2 dl finriven parmesan
1 ägg
salt och peppar
smör att steka i
1) Skala och koka 5-6 normalstora potatisar i 20 minuter.
Gör en pure när den är kokt genom att pressa potatisen
och blanda i 1/2 dl mjölk och 2 msk smör. Vispa den
riktigt fluffig med elvisp
2) Skär centimetertjocka skivor av en kålrot, skala dem
och förväll dem i lättsaltat vatten i ca 5-6 minuter
låt dem sedan svalna av
3) Vispa upp ett ägg och häll ut på en tallrik, blanda sedan
ströbröd och finriven parmesan på en annan tallrik
4) Vänd sedan kålrotsbiffarna först i ägget och sedan i
parmesan blandningen, tryck till ordentligt så att den
goda panaden fastnar ordentligt
Vänd kålrotsbiffarna i uppvispat ägg och sedan i finriven parmesan blandat med ströbröd
5) Stek nu biffarna i medelvarm panna i smör under ca 3-4 minuter
på var sida tills biffarna är läckert gyllenbruna. Ät genast ihop
med en fluffig potatispure!
Jag gjorde också en kall grön olivsås genom att mixa 1/2 dl gröna oliver
med 1 dl gräddfil, smaka av med 1 tsk vitlökspulver och salt och peppar.
Krämig blomkålspasta med morots och rödlinssallad
Blev en god pasta med färsk blomkål ikväll, snabb att laga och bra att ha till
matlådan. Imorrn är det ju dax för att jobba litegranna igen...
Blomkålspasta
ca 4 portioner
ca 350 gram tagliatelle (eller annan pasta)
300 gram färsk blomkål
1 1/2 dl finriven parmesan
1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl vitt vin
salt och peppar
flytande smör att bryna i
1) Ansa blomkålen och strimla den fint i mindre bitar och riv vitlöken fint
2) Hetta upp en wokpanna och fräs den strimlade blomkålen och vitlöken
utan att det tar färg i flytande smör
3) Häll på vinet, grädden och mjölken, rör om och låt det koka upp och
sjud i ca fem minuter
4) Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen
5) Ha i den rivna parmesanen i blomkåls-såsen, rör om och smaka av
med salt och peppar
6) Häll av den kokta pastan och blanda ned den i blomkåls-såsen
Jag gjorde en morots sallad och åt till. Skala 2 morötter och hyvla
dem med en potatis-skalare. Koka upp 2 dl vatten och lägg 1 1/2
dl röda linser i blöt i fem minuter, häll av dem och blanda med de
strimlade morötterna och blanda också ned 1/2 dl torr-rostade
solroskärnor och 4 msk olivolja och 2 msk balsamvinäger
Lättlagade och mumsiga är de här små bönbiffarna
Idag fick det bli något snabbt så det blev bönbiffar lagade på svarta bönor från en burk.
Jag tycker det är skönt att ha lite burkar på lut när man ska snabbt iväg efter jobbet
men ändå måste laga något. Men det går ju förstås lika bra att blötlägga och koka bönorna
själv!
Svarta bönbiffar
ca 4 portioner
1 burk bönor eller ca 3 dl kokta bönor
1 dl vatten
1 dl sojamjöl
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1 tsk bakpulver
salt och peppar
olja att steka i
1) Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj i vatten,
mosa sedan bönorna grovt med en gaffel (eller mixa grovt
med stavmixer)
2) Blanda sojamjöl, finhackad lök och vitlök, kryddor och vatten
med bönröran till en massa
3) Blöt dina händer och forma till släta små biffar som du steker
i oljan på medelvärme, några minuter på var sida.
Jag gjorde en snabb grönkålswok genom att hastigt woka skivad
rödlök, haricots verts från frysen, solroskärnor och strimlad
grönkål i rapsolja i en het wokpanna under några minuter.
Till det åt jag också en currycreme, 2 dl gräddfil smaksatt med
1 1/2 tsk curry, salt och peppar och 1/2 tsk vitlökspulver
Goda bönbiffar!
Ljuvligt god pizza med en massa godsaker som sparris, spenat, mortadella, mozarella och parmesan
Nu har jag varit i Uppsala några dagar och hälsat på dottern Malin och hennes sambo,
min andra dotter Sandra var också med och det var väldigt trevligt. Goda pizzor
hann vi med att baka också. Hemlagad pizza är något man aldrig ledsnar på,
det är verkligen fest att få!
Pizzadeg till 4 stora pizzor
1 paket jäst
5 dl fingerljummet vatten
2 nypor salt
4 msk olivolja
2 msk flytande honung
ca 14 dl vetemjöl
Tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tetra krossade tomater
2 msk olivolja
salt och peppar
Topping
6 - 8 st färska sparrisar
3 små påsar mozarella
2 nävar färsk spenat
1 stor mortadella ( eller ca 150 - 200 gram champinjoner )
2 röd lökar
2 tomater
ca 250 - 300 gram parmesan
ev. 2 nävar ruccola till serveringen
2 msk olivolja + lite flingsalt
1) Smula ned jästen i en bunke och häll över vattnet och lös jästen
2) Häll i olja och salt och nästan allt mjölet och arbeta till en smidig deg
som du låter jäsa i 35 minuter
3) Nu såsen: Finhacka vitlök och gul lök och fräs löken tillsamans med
örtkryddorna i olivoljan i några minuter
4) Häll på de krossade tomaterna och låt det hela sjuda på svag värme
i ca 15 minuter medan du förbereder toppingen
5) Skär bort ändbitarna på sparrisarna och förväll dem i lättsaltat
vatten i ca 4 minuter, häll av vattnet och skär i mindre bitar
6) Skala och klyfta rödlökarna grovt och baka dem i het ugnsvärme med
lite olivolja och flingsalt i ca 12-14 minuter
7) Skölj och skiva tomaterna i skivor, skär svampen i mindre bitar,
skiva mozzarellan tunt och riv parmesan ost fint och skölj den färska
spenaten och låt den sedan torka på hushållspapper
8) Ta nu upp den färdigjästa degen på bakbordet och knåda den och dela
i 4 lika stora bitar som du först rullar till bollar och sedan plattar till
rundlar och sist kavlar ut runt på oljesmord plåt. Det här blir stora
pizzor så det går åt en plåt till varje pizza
9) Se nu till att du fått ut degen så tunt du kan och fördela sedan en
fjärdedels tomatsås på varje pizza, lägg på sparris, ugnsbakade
rödlöksklyftor, färska spenatblad, skivad svamp, tomat och mozarella
i den ordningen uppepå tomatsåsen
10) Sist strör du riven parmesan över det andra och så gräddar du pizzorna
i 225 grader i ca 15 minuter
Det bästa är ju att ha en varmluftsugn när man ska grädda många pizzor
på en gång, annars får man väl dela broderligt på de som blir först färdiga!
Mumsiga små energibollar perfekt när du vill ha ett nyttigt mellanmål
Idag ska vi bjuda min pappa på hans älsklingsrätt lutfisk till lunch och sedan är vi
bortbjudna på middag, så idag blir det inget vegetariskt för mej. Men här kommer
några goda rawfood bollar jag gjorde i förmiddags. Bra att ha som lite snabb energi
till en kopp te eller när du har tränat!
Energibollar
ca 30 små
100 gram mandlar
75 gram cashewnötter
75 gram valnötter
130 gram torkade aprikoser
130 gram russin
2 msk honung
2 msk citronsaft
2 tsk vanilj
2 tsk gurkmeja
1/2 dl kokosflingor
1) Börja med att mixa mandlarna grovt och ta undan 1/2 dl
och häll upp resten i en skål
2) Mixa sedan cashewnötter, valnötter, aprikoser och russin
grovt och blanda med de mixade mandlarna
3) Ha i vanilj, gurkmeja, citronsaft och honung och rör om
till en litet kladdig massa
4) Mät upp kokosen och blanda med den grovhackade mandeln
på fatet och forma nu små bollar av nöt och russin smeten
som du sedan rullar i kokos och mandel.
Förvara rawfoodbollarna i en burk med tättslutande lock så
håller de sej.
Smakrik champinjonpate med blandsallad
Igår hade vi knytkalas med vänner och åt en väldans massa mat så idag kändes det helt
rätt med något litet för att få rätt balans i magen igen!
Champinjonpate
4 portions
ca 125 gram färska champinjoner
1 dl kokt matvete
3/4 dl grovt hackade hasselnötter
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
1 tsk färsk timjan
salt och peppar
1) Skala och finhacka lök och vitlök
2) Koka ca 3/4 dl matvete enligt anvisningarna på paketet,
låt det sedan svalna
3) Rensa champinjonerna och skär dem i mindre bitar
4) Fräs löken genomskinlig i en het panna och ha i svampen
och fräs med den i några minuter
5) Häll svamp och lökfräset i en bunke och låt det svalna
6) Hacka hasselnötterna grovt och blanda ned dem i bunken,
salta,peppra och krydda med färsk timjan och
rör ned det kokta matvetet
7) Knäck äggen i bunken och rör om ordentligt
8) Smörj en muffinsplåt (eller använd stora muffinsformar)
9) fördela svamp-smeten i fyra formar och grädda i 175 grader
I ca 25 minuter.
Gott med bland sallad och någon vinägrett till
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|