greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 5 november 2017 19:35

   

Efter att ha sjungit med kören i en fullsatt kyrka ikväll kom man hem hungrig och det fick lov att gå fort med maten. Blev en grönsaks-wok med vad kylen hade att bjuda på, sånt smakar alltid gott. Nyttigt, gott och mycket att tugga på, precis som jag vill ha det! Och så tar det bara tio minuter att slänga ihop, perfekt snabbmat.








Till 2 stora portioner:


1 bit tunt strimlad vitkål, ca 150-200 gram

3 små morötter

1 liten röd lök 

1 halluomi 200 gram

1 avocado

5 torkade aprikoser 

ca 1/2 dl torrrostade pumpakärnor

ca 1/2 dl granatäpple kärnor

ca 50 gram färsk babyspenat

1 1/2 dl röda  kidneybönor

alfa alfa groddar att toppa med

balsamico efter smak

matolja att woka i

ca 1 msk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver

salt + peppar










1) Börja med att skala lök och morot och strimla sedan lök och vitkål och grovriv eller finstrimla morötterna. Hetta sedan upp olja i en wok eller stekpanna, ha i paprikapulver och strimlad kål, lök och morot och woka några minuter under omröring. Krydda med vitlökspulver och salt och peppar. Ställ åt sidan och förbered resten av grönsakerna

2) Skölj babyspenaten och kidneybönorna, skala avokadon och skär den i bitar. Skär också aprikoserna i mindre bitar och dela ett granatäpple och plocka fram kärnorna.

3) Torrrosta pumpkärnorna och skär sedan halluomin i skivor och stek den gyllene några minuter på var sida i en het, torr panna. 

4) Arrangera nu babyspenaten underst på tallrikarna, sedan det wokade och lägg upp de andra grönsakerna uppepå.

Toppa med de rostade pumpakärnorna och groddarna. Häll lite balsamico överst, blir väldigt gott ihop med allt det andra! Smaklig spis!


Wok
Av greenyammie - 31 oktober 2017 19:17

         

Underbara svampbiffar serverade med en lika god nyponkompott och belugalinser-sallad, ingen dålig Hallowen-middag!










Till 12 små biffar 3-4 portioner

3 dl dinkelflingor (Axas, finns bland gröt grynerna)

2 dl mjölk

1 ägg

1/2 dl torkad, smulad svamp

ca 200 gram färsk svamp, valfri sort

1 liten gul lök

2 msk smör att steka i

2 tsk japansk soja

salt, peppar

ca 1 dl ströbröd









1) Blanda dinkelflingor, mjölk, ägg och smulad torkad svamp i en bunke och låt det hela stå och svälla ca 15 minuter

2) Rensa och hacka den färska svampen , skala och finhacka löken och bryn sedan svamp och lök tills de fått fin färg i ca 5 minuter på svag värme

3) Blanda svamp och lök-fräser med flingblandningen. Tillsätt soja, salt och peppar och smaka av kryddningen.

4) Forma till ca 12 små biffar. Krama dem hårt mellan fingrarna, smeten känns lite smulig men efter de varit i stekpanna så binder de bättre.

5) Vänd biffarna i ströbröd och stek sedan biffarna på svag värme i smör ca 2 minuter på var sida. Jag åt biffarna med couscous, beluga-linser och en nyponkompott (recept nedanför). Så här gör du en lins-sallad: Koka upp 3-4 dl vatten och blötlägg röda eller svarta linser ca en halvtimme. Häll av vattnet och smaksätt med 2 msk fin olivolja, salut, peppar och 2 msk finhackad persilja.










Till nyponkompotten:

ca 500 gram färska nypon

1 1/2 dl vatten

1-2 tsk finhackad, färsk timjan

1 -2 tsk finhackad, färsk chili

2 msk honung







1) Halvera och kärna ur nyponen. Koka dem i vattnet i en kastrull ca 5-10 minuter, så att de mjuknar

2) Häll av det vatten som är kvar efter kokningen och smaksätt sedan med färsk timjan, chilin och honungen. Väldigt gott tillbehör till olika biffar och grytor!

Av greenyammie - 28 oktober 2017 17:57

         

Jättegoda och enkla linsbiffar som jag åt tillsammans med rotmos, tomatsallad och limeyoughurt.








Till 9 stora biffar:

4 potatisar

4 dl röda linser 

1 liter grönsaksbuljong

2 tsk curry

1 tsk spiskummin

1 krm chilipulver

1/2 tsk koriander

2 tsk färsk, finhackad chili

2 msk vetemjöl

salt och peppar

1/2 dl ströbröd

smör att steka i








1) Koka upp vatten till buljongen och ha i 2 grönsaks buljong tärningar

2) Skala potatisen och dela den i mindre bitar och lägg den i en kastrull

3) Skölj linserna och häll ned dem tillsammans med grönsaksbuljongen i potatiskastrullen, koka upp och koka på svag värme i ca 20 minuter tills potatisen och linserna är mosiga.

4) Mosa med en gaffel eller stavmixer till ett slätt mos och rör sedan ned alla kryddorna, chilin och mjölet. Smaka av så att du är nöjd med smaken.

5) Forma ca 9-10 stora biffar (eller flera mindre) och vänd dem i ströbröd innan du steker dem i rikligt med smör några minuter på var sida på svag värme. Jag gjorde ett rotmos till och en fräsch lime youghurt av några dl matyoughurt och någon msk lime saft + lite zest, det blev jättegott ihop! Värt att prova! 


Av greenyammie - 24 oktober 2017 17:21

     

Igår kväll blev det en krämig grönsakscurry till kvällsmat. Något man verkligen längtar efter i höstkylan! Prova!








Till ca 4 portioner:

1 stor lök

2 morötter

1/2 mindre blomkålshuvud

5 dl vatten+1 grönsaksbuljongtärning

1 1/2 dl créme fraiche

3/4 dl russin

1 vitlöksklyfta

1 1/2 msk curry

1 tsk ingefära

1 tsk chilipulver

1 tsk spiskummin

1tsk koriander

2 kryddmått kryddnejlika

2 kryddmått kanel

salt+peppar

matolja till stekning

ev. 1 msk maizena till redning







1) Skala lök, vitlök, morötter och palsternacka. Ansa blomkålen och skär allt i knubbiga, tuggvänliga bitar (förutom vitlöken som hackas smått).

2) Fräs curryn med lök och vitlök i lite matolja tills löken mjuknat och ha då i rotfrukterna och låt de fräsa med några minuter.

3) Häll på grönsaksbuljongen, resten av kryddorna och låt det koka upp och sjud sedan på medelvärme i 10 minuter. Ha i blomkålen i små buketter, russin och creme fraichen, rör om och sjud i ytterligare 10 minuter

4) Vill du ha grytan tjockare så red med 1 msk maizena utvispat i lite vatten. Smaka av och ta lite mera curry om det behövs! Jag kokade quinoa som vi åt till, så gott och nyttigt! 

Av greenyammie - 21 oktober 2017 20:19

     

Härligt het höstlig gryta med rotfrukter, röd curry och kokosmjölk. Äntligen så blev det lite tid för matlagning. Har varit bortrest flera helger och ätit ute och lyxat mej, nu var det så skönt med en 'hemma-helg'  och idag blev det en het gryta till lunch.







Till ca 4-6 portioner


1 stor gul lök

1 bit palsternacka ca 200 gram

1 bit kålrot ca 200 gram

2 stora morötter

1/2 vitlök solo

1/2 burk kikärtor 

15 torkade aprikoser

1 burk kokosmjölk

2 1/2 tsk röd curry

2 tsk paprikapulver

2 tsk spiskummin

1 1/2 tsk ingefära

1 1/2 tsk koriander

ev några deciliter vatten att späda med

1 msk maizena + lite vatten till redning

salt / peppar/ matolja

persilja till servering


  




1) Skala lök, vitlök, kålrot,och  palsternacka och skär dem i bitar. Rotfrukterna lite knubbiga så de blir 'tuggiga'.

2) Fräs paprikapulver och lök tillsammans på medelstark värme, tillsätt de skurna rotfrukterna och de andra kryddorna och bryn dem tillsammans En liten stund utan att de tar färg.

3) Ha sist i kokosmjölken, kikärtorna, aprikoserna skurna i bitar och röd curry och låt allt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 20-25 minuter tills rotfrukterna känns tuggvänliga.

4) Blanda ut maizenan med lite vatten och red grytan, späd eventuellt med några deciliter vatten innan du reder om vätskan har kokat bort lite. Jag åt tillsammans med vit quinoa och fint hackad persilja.






Av greenyammie - 18 oktober 2017 16:28

     

Snabbmat när den är som bäst! Kom hem sent igår kväll och hittade lite halluomi, solrospesto i en burk och lite karamelliserad rödlök och fick ihop en jättegod veg-burgare som slår Max variant med hästlängder! 






Till 2 hungriga:


200 gram halluomi

2 hamburgerbröd

2 tjocka skivor bifftomater

1/2 avocado

3 msk pesto

mangold eller salladsblad

någon tunna skivor rödlök eller

karamelliserad lök eller picklad (också väldans gott till)

några skedar aioli ellerliknande för att toppa smaken extra






1) Dela en 200 grams halluomi på mitten och stek den på svag värme på bägge sidor i några minuter tills den fått fin färg

2) Skala lök och avocado och skär i skivor, skölj salladen och värm bröden. Gärna i grillpanna!

3) Bred pesto på underdelen av hamburgerbröden och lägg sedan ihop den som du vill äta den och njut den varm.






Recept på min hemgjorda pesto:


Till ca 2,5-3 dl

1 kruka basilika

1 dl riven parmesan el. annan smakrik hårdost

1 vitlöksklyfta

ca 1/2-1 dl god olivolja

1 dl hasselnötter eller torr-rostade solroskärnor




1) Om du ska använda solroskärnor så rosta dem i en het, torr panna tills de fått fin färg

2) Plocka bladen av basilikan och lägg i en mixerskål, finriv osten och vitlöken och mixa allt tillsammans med de rostade solroskärnorna.

3) Späd med olivoljan och smaka av med salt och finalen svartpeppar. Peston står sej fint i kylen under någon dryg vecka med lock.



Recept på karamelliserad rödlök finns under receptet mitt recept på flatbread!

Av greenyammie - 12 oktober 2017 21:28

 

Saftiga och jättegoda Rödbetsbiffar med currywokad tagliatelle med gröna ärtor och granatäpple.







Till ca 12-14 biffar:


Ca 4 normalstora rödbetor

100 gram fetaost

10 cm finhackad purjolök av det vita

5 dl kokt quinoa

1/2 msk spiskummin

1 tsk koriander

1 tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1/2 dl maizena

2 ägg

olivolja att steka i





1) Skala och grovriv rödbetorna. Smula fetaosten och skölj och finstrimla purjolöken.

2) Blanda alla ingredienser väl i en bunke och låt det hela stå i kylen minst en halv timme innan du formar biffar av den.

3) Hetta upp olivolja på svag värme och stek biffarna ca 4-5 minuter på var sida. Servera med en klick matyoughurt eller gräddfil. Jag wokade lite kokt tagliatelle i curry,gurkmeja och vitlökspulver och blandade ned gröna ärtor och granatäpplekärnor. Det var gott till! 

Av greenyammie - 9 oktober 2017 18:07

       

Härligt frasiga och urgoda rårakor med potatis, kålrot och morot. Ät en krispig linssallad till så får du lite protein till måltiden också.







Till 8 mindre rårakor:

1 stor potatis

2 morötter

1 bit kålrot ca 90- 100 gram

3 msk maizena majsmjöl

salt, peppar

smör att steka i




TIll linssalladen:

2 dl okokta, röda linser

1/2 tsk salt

1 msk olivolja

2 msk citronsaft

ca 1/2 dl hackad persilja eller dill



1) Koka upp ca 2 dl vatten och häll över linserna, häll på saltet och låt dem stå och mjukna ca 20 minuter

2) Skala och grovriv potatis, kålrot och morot. Blanda allt väl i en bunke med maizena och låt röran stå minst 15-20 minuter för att gå ihop och svälla litegrann.

3) Gör under tiden klart linssalladen. Häll av vattnet och skölj linserna i lite kallt vatten. Blanda de blötlagda linserna med den hackade persiljan, olivoljan och citronsaften. Smaksätt ev. med lite mer salt och lite peppar

4) Värm en stekpanna och klicka i rikligt med smör och klicka i rotfruktsrivet och platta till dem ordentligt så de håller ihop. Stek dem gyllene ca 3-4 minuter på var sida. Ät dem nystekta med lingonsylt och den fräscha linssalladen.


Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards