Direktlänk till inlägg 24 september 2017
Passa på att plocka svamp nu när skogarna är överfulla av dem! Jätteroligt att fylla förråden med trevliga svamp-burkar och det är också roligt att ge bort.
Rensa svampen väl och se till att skära bort ev. maskangripna områden. Skär svampen i mindre, tunna bitar och bred ut den på plåtar med tidningspapper på.
Det allra bästa är om du har en ugn med varmluftsugn, då torkar du svampen på något dygn med ugnsluckan öppen och värmen på ca 20 grader. Har du en vanlig ugn så sätt på låg värme ca 25 gr och rör om ofta, kan också vara bra att byta tidningspapper efter några timmar.
Ett annat sätt som fungerar väldigt bra är att sätta plåten med svamp under en värmefläkt, det torkar svampen fort och bra. Vänd på plåten emellanåt och rör om lite i svampen.
När svampen känns knaster torr så låt den stå något dygn extra innan du fyller den i rena, torra burkar. Jag brukar torka burkarna i ugnen på ca 60-70 grader, då är man helt säker på att inga bakterier följer med och då kan den torkade svampen stå sej i många år!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
||||
|