greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 12 mars 2019 16:28

 

Härligt saftiga och smakrika är de här limporna som också innehåller havregryn och rågsikt. På 4 liter degvätskan får du mellan 16 och 20 fina limpor, men det här receptet är på 1 liter och kanske är mer lagom för ”hemma-bruk”. Då får du 5-6 härliga limpor.













5-6 limpor:

1 liter fingerljummet vatten

1 paket jäst

2 tsk salt

2 tsk brödkryddor ( gärna anis och fänkål blandat)

2 msk honung

4 msk matolja

5 dl finriven morot

3 dl havregryn

8 dl vetemjöl

ca 2 kg rågsikt











1)  Skala och finriv 2 morötter, gå även över dem med en vass kniv.

2) Värm vatten till fingerljummet, (lite varmare om du använder torrjäst.)

3) Smula jästen i en degblandare ( eller blanda ned i mjölet om du använder torrjäst).

4) Häll vatten, matolja, salt och brödkrydda över jästen och arbeta den så den löses upp.

5) Häll i havregryn vetemjölet och det mesta av rågsikten. Låt degblandaren sedan arbeta degen minst 10 minuter.

6) Känn med fingret på degens konsistens om du behöver mata med mera mjöl. Degen ska kännas lite lagom kladdig på fingret, men den ska nästan kunna hålla ihop och nästan släppa kanterna på bunken när den arbetas.

7) Strö lite mjöl över den färdigarbetade degen och täcke den med en handduk och låt den jäsa i 30 minuter.

8) Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 5-6 delar. Känns degen kladdig så forma den lagom med lite mera mjöl och forma enkla limpor som du lägger på två plåtar. Låt dem stötta varandra med bakplåtspapper emellan så de inte jäser ihop till ett enda stort bröd.

8) Låt limporna jäsa i 30 minuter igen och skåra dem sedan med sneda dekorativ snitt av en nyvässad kniv. 

9) Grädda bröden i ca 25 minuter i en 200 gradig varm ugn. Knacka lätt på undersidan om de känns ihåliga, känn även med en provsticka att de inte är kladdiga, då behöver de 5-10 minuter till. Låt limporna vila under duk en timme innan du skär i dem. 

Av greenyammie - 10 mars 2019 18:17

               

Supergoda bullar som bara smälter i munnen. Smakar nästan som wienerbröd men så mycket enklare att baka.

Degen är kalljäst så du bakar ut dem direkt och jäser dem bara en gång fast under längre tid.












Till ca 28-30 bullar:

25 gram jäst

2 dl kall mjölk

200 gram rumsvarmt Smör

1 msk socker

ca 6 dl vetemjöl


Fyllningen:

100 gram smör

1 1/2  dl florsocker

2 tsk vaniljsocker


Pensling:

1 ägg


Glasyr:

2 dl florsocker + lite vatten










1) Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke, tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman allt till en smidig deg.

2) Kavla ut degen till en stor fyrkant ca 40 x 40 cm på lätt mjölat bakbänk.

3) Skär degen i små fyrkanter 8 x 8 cm (linjal är ett måste!)

4) Blanda samman fyllningen och klicka ut på mitten av varje ruta

5) Vik ihop hörnen på varje fyrkant till en wienerliknade bulle och lägg i bullmormor.

6) Låt dem jäsa övertäckta i 2 timmar och pensla bullarna sedan med ett uppvispat ägg

7) Grädda sedan i 175 grader i ca 10-12 minuter beroende på ugn, håll koll på slutet och ta ut dem när de fått lagom fin färg.

8) Blanda ihop till en lagom rinnig glasyr och garnera bullarna med den när de svalnat något.

Ät med nybryggt kaffe eller te och njut!


Av greenyammie - 6 mars 2019 19:22

         

Underbara smaker med indiska kryddblandningen garam masala i den här värmande grönsaksgryta. Perfekt mat en kylig vår-vinter kväll som ikväll.










Till 4 stora portioner:

1 litet blomkålshuvud

2 palsternackor

2 gula lökar, fint tärnade

2 vitlöksklyftor, fint rivna

400 gram krossade tomater

ca 3 cm färsk ingefära, riven

1/2 burk ananas i bitar

1 dl russin

1 msk kardemumma

1 msk kanel

1 msk garam masala

salt, peppar, råsocker efter smak

2 dl creme fraiche

3-4 dl yoghurt naturell

en stor klick smör att steka i







marinad:

2 dl naturell youghurt

1/2 msk gurkmeja

2 msk garam masala

1 tsk salt

saften av 1 citron + rivet






1) Blanda allt till marinaden i en bunke

2) Skala och skär palsternackorna i mindre bitar, ansa och skär blomkålen i små buketter

3) Blanda det skurna väl i marinaden och låt den stå medans du förbereder såsen till grytan.

4) Smält smöret i en stekgryta och fräs lök, vitlök och alla kryddor tills löken mjuknat häll då över de krossade tomaterna och låt det koka ihop litegranna i ca 10 min.

5) Tillsätt sedan creme fraichen och yoghurten och de marinerade grönsakerna, rör om och låt det koka upp och koka sedan i ca 15-20 min.

6) Blanda sedan ned ananasen, russinen och lite av ananas spadet och smaka av kryddningen och öka på hettan, saltet och sötman om det behövs.

7) Jag blandar garam masala efte en indisk gammal kokbok som jag tycker funkar bra:

1 tsk spiskummin, 1 tsk kardemumma, 1/2 tsk kanel, 1/2 kryddnejlika, 1/2 tsk svartpeppar + salt










Av greenyammie - 3 mars 2019 18:12

                   


Det blev en chokladtårta i pianoformat när min kör hade tårtbuffet och firade 90-år. Bottnarna är en saftig och smakrik chokladsockerkaka med en jättegod mockasmörkräm emellan. Uppepå vanlig vispgrädde och cadburys chocolate fingers som tangenter. Några bilder från den fina tårtbuffet kom med också.








Choklad sockerkakan:


2 st avlånga sockerkaksformar

2 dl kakao

4 dl mjölk

4 dl socker

300 margarin/smör, rumsvarmt

4 ägg

6 dl vetemjöl

2 msk vanilj

3 tsk bakpulver







1) Blanda kakao, mjölk och 2 dl av sockret i en liten kastrull, koka upp och svalna. 

2) Sätt ugnen 175 grader, smörj och bröa formarna och rör sedan maragrin el. smör poröst med sockret med en elvisp.

3) Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt.

4) Blanda mjöl med bakpulver och vanilj och vispa sedan ned mjölbandningen i äggvispet växelvis med chokladmjölken.

5) Blanda allt till en jämn och fin smet och fördela den i de två välsmorda formarna.

6) Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter i 175 g. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.









Mockasmörkräm:


200 gram rumsvarmt smör

1 1/2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 äggulor

1 msk snabbkaffe-pulver

2 msk kallt kaffe








1) Rör fettet mjukt och blanda det med florsocker, vaniljsocker, och äggulor till en jämn smet.

2) Mortla kaffepulvret och tillsätt det i smörkrämen tillsammans med det kalla kaffet.









Hopsättning och garnering:


4 dl lätt vispad grädde

60 gram mörk bakchoklad + 1 msk neutral matolja

1 paket cadburys chocolate fingers

1 tsk kakao








1) Bryt bakchokladen i små bitar och smält den i mikro el. kastrull, tillsätt 1 msk matolja och för runt. Häll chokladmassan i en spritspåse.

2) Spritsa ut några choklad-noter på ett bakplåtspapper på en bricka och ställ den i frysen medan du lägger ihop kakan.

3) Dela sockerkakorna i tre bottnar var, sätt ihop dem till en lång kaka och fördela smörkrämen emmellan bottnarna

4) Bred ut den lättvispade grädden över kakan och garnera till sist med finger- kakorna och de spritsade chokladnoterna. Med hjälp av en te-sil kan du också ”snöa” lite kakao på sidorna. Tårtan blir godast om den får stå till sej några timmar

Av greenyammie - 24 februari 2019 19:19

       


Idag gjorde jag Maja-kaka till eftermiddagsfikat. Den kallas så eftersom min farmor som hette Maja alltid bakade den här jättegoda kakan som har en härlig mandelsmak från bittermandelolja och en frisk äpplesmak från äppelmos.







Till en ordinär ugnsform:


200 gram smör, rumsvarmt

2 dl socker

10 droppar bittermandelolja

2 ägg

3 dl vetemjöl + lite extra till utbaket

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl fast äppelmos

florsocker till garnering






1) Dela det rumsvarma smöret i mindre bitar i en bunke, häll i sockret och bittermandeloljan och vispa ihop det hela med elvisp.

2) Tillsätt äggen ett i taget och vispa till krämig konsistens, häll ner mjölet blandat med bakpulver och rör ihop alltsammans.

3) Strö lite mjöl på bakbänken och arbeta samman degen som ska vara ganska lös, går lättare med mjölade händer.

4) Klä en ugnsform med 3/4 del av smeten och platta ut resten på bakbordet. Gör ca 1 1/2 cm breda remsor med hjälp av en sporre eller kniv.

5) Fördela ut äpplemoset i ugnsformen uppepå mandelsmeten och lägg försiktigt remsorna av den resterande degen uppepå, det går bäst med hjälp av en stekspade eller liknande eftersom degen är lös och lite svår att hantera.

6) Grädda nu kakan i 225 grader i ca 20-25 minuter tills den blivit gyllene i färgen. Låt den svalna och pudra över florsocker innan servering. Det är väldigt gott med lättvispad grädde till.

Av greenyammie - 24 februari 2019 08:35

           

Urgoda små friterade blomkålsbollar, perfekta att mumsa på i tv-soffan!









Till ca 4 personer


1/2 normalstort blomkålshuvud

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt

1 msk rapsolja

1 dl vatten

Ca 2 1/2- 3 dl ströbröd, gärna panko

ca 3-4 dl rapsolja

flingsalt och cayennepeppar att dofta över vid servering







1) Ansa och skölj blomkålen, dela den i små buketter och låt dem rinna av på en handduk.

2) Mät upp mjöl, salt, bakpulver och blanda i en skål. Mät sedan upp vatten och olja och vispa ned det i mjölblandningen. Det ska bli en riktigt tjock smet.

3) Häll upp ströbrödet i en djup tallrik

4)Vänd blomkålsbitarna i paraden och sedan i ströbrödet, det är ett ganska kladdigt jobb men värt besväret.

5) Hetta upp rapsolja i en wokpanna eller liknande, tar några minuter tills det är färdigt att fritera. Prova med en liten bit bröd. Ha alltid ett stort lock i närheten som säkerhet och var försiktig så du inte dropparned vatten i oljan!

6) Fritera sedan 4-5 blomkålsbitar i tagit under någon minut på var sida, vänd bitarna försiktigt med en tång.

7) Strö över flingsalt och lite cayennepeppar och servera genast och njut!


Av greenyammie - 23 februari 2019 09:35

   


Mumsigaste snabbmaten som du snabbt fixar hemma. Har man mera tid och vill baka egna bröd så finns det ett jättebra recept på bloggen under boveteburgare. 







Till 4 burgare:


4 hamburgerbröd

400 gram halluomi 

4 msk majonäs (egen el. köpt)

1 stor tomat

1 liten röd lök

1 mogen avocado

4 msk ketchup

4 tsk bostongurka

färsk grönkål






Till kikärtsmajonäs:


1/2 dl spad från en burk kikärter

2-2 1/2 dl neutral matolja

salt, svartpeppar







1) Vill du göra din egen majonäs så börja med den. Vispa ned matoljan i en tunn stråle i kikärtspastan tills det blivit en krämig massa.Smaka av.

2) Skölj grönkålen avokadon och tomaten och dela/ skär i mindre skivor.

3) Skala och skiva rödlöken och stek den hastigt i het panna i lite matolja

4) Skiva halluomin i knubbiga skivor och stek dem gyllene på bägge sidor under några minuter.

5) Lägg nu snabbt ihop burgarna, bottna brödet med lite majonäs, bostongurka, ketchup, rödlök och ett krispigt gtönkålsblad. Lägg sedan på halluomin, avocado, tomat och lite mera majonäs och ketchup. Ät och njut, blir extra krispigt och nyttigt med grönkålen!


Av greenyammie - 20 januari 2019 09:46

 

De här små ’bollarna’ är sprängfulla av nyttiga energier men smakar precis som vanliga chokladbollar.







Till 18 stycken


Smeten:

4 dl sköljd och grovhackad grönkål

20 st färska dadlar

1 msk ekologisk vanilj

4 msk kakao, gärna ekologisk

1 msk honung


Att rulla i:

ca 1 dl ekologiska kokosflingor

1 msk ekologisk vanilj








1) Kärna ur dadlarna noggrant

2) Gå över den sköljda grönkålen med kniven

3) Kör dadlar och grönkål i en mixerskål tillsammans med kakaon, honungen och vaniljen

mixa till en slät, kladdig deg.

4) Rulla till 18 lika stora bollar och rulla dem sedan i kokosflingorna blandad med vaniljen.

Smaka till en kopp te eller kaffe och njut!


Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards