Senaste inläggen
Laddar inför en ny vecka med en 'super-smoothie' full av energi och nyttigheter. Jag har en slow-jucer men innan jag fick den så använde jag en blender eller min mixerstav. Man får skära bort lite mera skaldelar bara!
Drygt 1 liter smoothie:
ca 8-10 små päron
6-7 dl toppskott nässlor
6-7 dl färsk mangold eller spenat
25 blad mynta
1) Plocka toppskott av nässlor och skölj dem väl, mixa eller kör dem i en slow-juicer tillsammans med päron skurna i mindre bitar, mangold och mynta. Späd den färdiga juicen med lite vatten så den blir lättare att dricka. Bra vana att ta ett glas varje morgon, det håller höst-bacillerna borta!
Här kommer receptet på en jättegod bakad blåbärs-cheesecake, en av mina dessert-favoriter!
Till en ca 20 cm ugnsform med löstagbara kanter
Botten:
200 g mixade digestivekex
125 g smält smör
Fyllningen:
300 g philadelphiaost
3,5 dl créme fraiche
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 msk rivet citronskal
3 msk pressad citron
1 msk maizena
ca 250 g blåbär
1) Mixa digestivekexen i en matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en ugnsformen, låt den stå kallt medan du blandar till smeten.
2) Mät upp philadelphiaost, créme fraiche, ägg, socker och maizena i en bunke. Riv skal och pressa saft av en citron och blanda ned det i smeten som sedan vispas slät.
3) Fördela smeten i pajskalet och strö över blåbären. Grädda i 175 grader i ca 40- 45 minuter eller tills kakan nästan har stelnat helt. Den blir fastare när den fått svalna någon timme. Den här kakan är nästan ännu mär den får stå till dagen efter man gjort den.
Den här kakan är väldigt enkel att göra och behöver ingen ugn, men en frys för att stelna. Den innehåller dessutom bara nyttigheter.
Till en brödform, ca 12 bitar
botten;
3 dl färska dadlar (finns vid grönsaksdisken)
3 dl valnötter
1 dl kakao
1/2 krm salt
topping;
1 dl kokosolja
1 dl lönnsirap ( eller flytande honung)
1 dl kakao
1) Kärna ur de färska dadlarna och mixa dem i en matberedare tillsammans med valnötter och kakao
2) Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och tryck ut den släta dadel-smeten i den
3) Smält kokosolja, lönnsirap (el. honung) och kakao i en kastrull under omrörning och häll sedan smeten över botten
4) Låt den stelna någon timme i frysen. Skär den i sneda bitar, blir ca 12 stycken. Kakan är mycket smakrik och är god att äta med bär.
Det här receptet på falafel måste du börja med dagen innan med att blötlägga kikärtorna och smeten blir också bäst om den får 'stå till sej lite' men det är väl värt lite planering!
Till ca 20 falafel
250 gram torkade kikärtor
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 dl finhackad bladpersilja
1 ägg
1 krydmått svartpeppar
1 kryddmått cayennepeppar
1/2 tsk salt
2 tsk mald kanel
1 tsk mald koriander
1 tsk bakpulver
1 struken msk spiskummin
1/2 - 1 msk maizena
några msk neutral olja att steka i
1) Blötlägg kikärtorna i rikligt med kallt vatten och låt dem stå kallt över natten
2) Låt dem rinna av i ett durkslag och mixa dem i en matberedare
3) Finhacka lök, vitlök och persilja och blanda ned i kikärtshacket tillsammans med det uppvispade ägget och alla kryddor. Tillsätt bakpulvret och blanda allt väl och låt smeten stå kallt och svälla ca 1 timme.
4) Forma smeten till ca 20 platta små bollar och låt dem vila kallt minst 15 minuter
5) Stek dem sedan i rikligt med olja på medelvärme under några minuter på var sida
6) Servera dem med en fräsch bland sallad. Jag tycker det är gott med mango och lättrostade solroskärnor till. Är också gott att äta i pitabröd!
7) Jag gjorde en tahiniyoghurt till: 1 msk sesampasta, 1 vitlöksklyfta, 1 dl turkisk yoghurt, 1 msk olivolja, 1 msk pressad citron, salt och svartpeppar. Är också gott med en krämig vitlökssås till.
Gör en mustig soppa på vakert orange-röda linser och smaksätt med färsk
ingefära och kokosmjölk
Igår lagade jag en väldigt god soppa på röda linser som också
smakade mycket av spiskummin och red curry pasta. Härligt
mättande var den också!
Lins och kokossoppa
ca 4 portioner
2 1/2 dl torkade röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 tsk red curry
1 1/2 tsk spiskummin
1 bit färsk finriven ingefära ca 2 cm
1, 2 liter vatten + 3 msk kantarellfond
1 burk kokosmjölk
3-4 msk lime eller citronsaft
salt och peppar
1) Skala och hacka lök, vitlök och morot och fräs
Dem tillsamans i matolja i en vid kastrull.
Tillsätt spiskummin och låt det fräsa med en stund
2) Skölj linserna i en finsmaskig sil och häll sedan
ned dem tillsamans med grönsakerna
3) Häll på vatten och fond, koka upp och låt det
koka i ca 25 minuter unde lock
4) Ta kastrullen ifrån värmenoch mixa soppan slät
med en mixerstav
5) Rör ned kokosmjölken, currypastan och riven ingefära
låt soppan få ett uppkok
6) Smaka av med salt och peppar och citronsaft
Toppa soppan med några tärningar fetaost och krispiga
böngroddar
Härligt krämig och smakrik risotto
Blev sugen på något lättare till kvällsmat och då passade det
bra med risotto och lite sallad. Hade karljohansvamp i frysen
och en påse saffran kvar i skåpet som fick lyxa till det hela
litegranna!
Risotto til 2 stora portioner
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 1/2 dl olivolja
2 dl risottoris
ca 1/2-1 dl vitt vin
7 1/2 dl varm grönsaksbuljong
1 1/2 dl parmesan
0,5 gram saffran
ca 1 1/2 dl karljohansvamp
1) Mät upp vattnet och koka upp och tillsätt en
grönsaksbuljong träning
2) Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan,
tärna svampen och bryn utan att det tar färg
i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull
3) Vänd ned riset i kastrullen och rosta det tillsamans
med svampen och löken tills det känns torrt under
några minuter
4) Häll på vinet och låt det ånga bort helt, häll då
på 1/3 av den varma grönsaksbuljongen
5) Rör sakta tills riset absorberat all buljong,
tillsätt sedan 1-2 dl buljong i taget.
låt risotton sjuda på svag värme och rör om
ofta
6) Efter ca 20-25 minuter är risotton färdig kokt
lite beroende på hur lös och vilken grad av
tuggmotstånd man vill ha
7) Tillsätt den rivna parmesanen och saffranet.
Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar
och ät tillsammans med lite valfri sallad
Mumsiga mördegshjärtan fyllda med härlig vaniljkräm
Blev några "onyttiga" godsaker den här helgen också.
Bakade några av mina favortikakor igår och tog med mej istället för en
"gå bort blomma". De är lättare att göra en man tror,
gäller att inte ha dem för länge i ugnen bara då lossar de inte så lätt från formen.
Vaniljhjärtan ca 12 st
mördegen:
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk socker
100 gram smör
1 äggula
vaniljkrämen:
2 dl grädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
1/2 msk potatismjöl
formar i aluminium
1 tsk florsocker + 1 /2 tsk vanilj sikta över kakorna
1) Hacka samman ingredienserna till mördegen direkt på bakbordet.
Arbetet ihop till en smidig deg och lägg den sedan kallt att vila
2) Blanda ihop alla ingredienserna till krämen i en tjockbottnad
kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar, låt den svalna
3) Kavla ut 2/3 av mördegen och klä de väl smorda formarna, lägg
i en klick vaniljkräm
4) Kavla ut resten av degen och ta ut lock av ett tomt hjärta och
lägg över krämen och tryck till kanterna litegranna
5) Grädda kakorna i 200 grader i ca 12-15 minuter beroende
på ugnsvärme
6) Stjälp upp kakorna när de svalnat och sikta över rikligt med florsocker
blandat med lite vanilj
Fräsch och väldigt god sallad med dinkelpasta, bladspenat, böngroddar och halluomi
Ikväll blev det en fräsch, krispig sallad till kvällsmat. Får en sådan längtan
efter något som känns riktigt nyttigt mellan varven. Man behöver alla goda
mineraler och vitaminer man kan peta i sej så efter den långa hösten och
vintern. Det här blev en mättande och härligt "tuggig" sallad med mycket
goda nyttigheter dessutom!
Dinkelpastasallad med bladspenat och halluomi
2 -3 stora portioner
200 gram halluomi
3 dl färsk bladspenat
1 dl böngroddar
3 dl dinkel pasta
1 liten tetra kidneybönor
6 cocktailtomater
1/2 röd snack paprika
1/3 granatäpple
1/4 färsk blomkål
1/2 kruka färsk basilika
1 1/2 dl olivolja
1 msk vit balsamico
salt och peppar
1) Koka upp vatten till dinkelpastan och koka den enligt instruktionerna
på förpackningen. Häll av och låt svalna
2) Skölj bladspenat, paprika, tomat, blomkål,groddar, bönor och skär paprika, blomkål
och tomat i lagom tunna bitar och lägg upp tillsammans med spenaten, bönorna och
granatäpplekärnor, groddar i en vid salladskål
3) Skär halluomi i lagom bitar, bryn skivorna lätt några minuter på var sida och låt dem
svalna
4) Repa bladen från 1/2 kruka basilika och mixa tillsammans med olivoljan och
balsamicon, smaka av med salt och peppar
5) Blanda nu försiktigt samman pastan med grönsakerna och fördela halluomin
ovanpå. Servera med basilikaoljan
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|