greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 17 september 2017 20:52

     


Laddar inför en ny vecka med en 'super-smoothie' full av energi och nyttigheter. Jag har en slow-jucer men innan jag fick den så använde jag en blender eller min mixerstav. Man får skära bort lite mera skaldelar bara!



Drygt 1 liter smoothie:


ca 8-10 små päron

6-7 dl toppskott nässlor

6-7 dl färsk mangold eller spenat

25 blad mynta



1) Plocka toppskott av nässlor och skölj dem väl, mixa eller kör dem i en slow-juicer tillsammans med päron skurna i mindre bitar, mangold och mynta. Späd den färdiga juicen med lite vatten så den blir lättare att dricka. Bra vana att ta ett glas varje morgon, det håller höst-bacillerna borta!

Av greenyammie - 16 september 2017 21:35

   

Här kommer receptet på en jättegod bakad blåbärs-cheesecake, en av mina dessert-favoriter!



Till en ca 20 cm ugnsform  med löstagbara kanter


Botten:

200 g mixade digestivekex

125 g smält smör


Fyllningen:

300 g philadelphiaost

3,5 dl créme fraiche

3 ägg

2,5 dl strösocker

1 msk rivet citronskal

3 msk pressad citron

1 msk maizena

ca 250 g blåbär




1) Mixa digestivekexen i en matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en ugnsformen, låt den stå kallt medan du blandar till smeten.

2) Mät upp philadelphiaost, créme fraiche, ägg, socker och maizena i en bunke. Riv skal och pressa saft av en citron och blanda ned det i smeten som sedan vispas slät.

3) Fördela smeten i pajskalet och strö över blåbären. Grädda i 175 grader i ca 40- 45 minuter eller tills kakan nästan har stelnat helt. Den blir fastare när den fått svalna någon timme. Den här kakan är nästan ännu mär den får stå till dagen efter man gjort den. 


Av greenyammie - 14 september 2017 21:10

     


Den här kakan är väldigt enkel att göra och behöver ingen ugn, men en frys för att stelna. Den innehåller dessutom bara nyttigheter.





Till en brödform, ca 12 bitar


botten;

3 dl färska dadlar (finns vid grönsaksdisken)

3 dl valnötter

1 dl kakao

1/2 krm salt



topping;

1 dl kokosolja

1 dl lönnsirap ( eller flytande honung)

1 dl kakao




1) Kärna ur de färska dadlarna och mixa dem i en matberedare tillsammans med valnötter och kakao

2) Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och tryck ut den släta dadel-smeten i den

3) Smält kokosolja, lönnsirap (el. honung) och kakao i en kastrull under omrörning och häll sedan smeten över botten

4) Låt den stelna någon timme i frysen. Skär den i sneda bitar, blir ca 12 stycken. Kakan är mycket smakrik och är god att äta med bär. 

Av greenyammie - 14 september 2017 18:19

   

 

  

Det här receptet på falafel måste du börja med dagen innan med att blötlägga kikärtorna och smeten blir också bäst om den får 'stå till sej lite' men det är väl värt lite planering!


Till ca 20 falafel


250 gram torkade kikärtor

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 dl finhackad bladpersilja

1 ägg

1 krydmått svartpeppar

1 kryddmått cayennepeppar

1/2 tsk salt

2 tsk mald kanel

1 tsk mald koriander

1 tsk bakpulver

1 struken msk spiskummin

1/2 - 1 msk maizena

några msk neutral olja att steka i




1) Blötlägg kikärtorna i rikligt med kallt vatten och låt dem stå kallt över natten

2) Låt dem rinna av i ett durkslag och mixa dem i en matberedare

3) Finhacka lök, vitlök och persilja och blanda ned i kikärtshacket tillsammans med det uppvispade ägget och alla kryddor. Tillsätt bakpulvret och blanda allt väl och låt smeten stå kallt och svälla ca 1 timme.

4) Forma smeten till ca 20 platta små bollar och låt dem vila kallt minst 15 minuter

5) Stek dem sedan i rikligt med olja på medelvärme under några minuter på var sida

6) Servera dem med en fräsch bland sallad. Jag tycker det är gott med mango och lättrostade solroskärnor till. Är också gott att äta i pitabröd! 

7) Jag gjorde en tahiniyoghurt till: 1 msk sesampasta, 1 vitlöksklyfta, 1 dl turkisk yoghurt, 1 msk olivolja, 1 msk pressad citron, salt och svartpeppar. Är också gott med en krämig vitlökssås till.



Av greenyammie - 10 mars 2016 19:04

     

Gör en mustig soppa på vakert orange-röda linser och smaksätt med färsk 

ingefära och kokosmjölk








Igår lagade jag en väldigt god soppa på röda linser som också 

smakade mycket av spiskummin och red curry pasta. Härligt

mättande var den också!









Lins och kokossoppa

ca 4 portioner


2 1/2 dl torkade röda linser

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

1 tsk red curry

1 1/2 tsk spiskummin

1 bit färsk finriven ingefära ca 2 cm

1, 2 liter vatten + 3 msk kantarellfond

1 burk kokosmjölk

3-4 msk lime eller citronsaft

salt och peppar









1) Skala och hacka lök, vitlök och morot och fräs

    Dem tillsamans i matolja i en vid kastrull.

    Tillsätt spiskummin och låt det fräsa med en stund

2) Skölj linserna i en finsmaskig sil och häll sedan

    ned dem tillsamans med grönsakerna

3) Häll på vatten och fond, koka upp och låt det

    koka i ca 25 minuter unde lock

4) Ta kastrullen ifrån värmenoch mixa soppan slät

     med en mixerstav

5) Rör ned kokosmjölken, currypastan och riven ingefära

    låt soppan få ett uppkok

6) Smaka av med salt och peppar och citronsaft

 

    Toppa soppan med några tärningar fetaost och krispiga

    böngroddar

 

Av greenyammie - 6 mars 2016 20:02

      

Härligt krämig och smakrik risotto

 

 

 

 

 

 

Blev sugen på något lättare till kvällsmat och då passade det

bra med risotto och lite sallad. Hade karljohansvamp i frysen

och en påse saffran kvar i skåpet som fick lyxa till det hela

litegranna!

 

 

 

 

 

 

Risotto til 2 stora portioner

 

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

ca 1/2 dl olivolja

2 dl risottoris

ca 1/2-1 dl vitt vin

7 1/2 dl varm grönsaksbuljong

1 1/2 dl parmesan

0,5 gram saffran

ca 1 1/2 dl karljohansvamp

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Mät upp vattnet och koka upp och tillsätt en 

    grönsaksbuljong träning

2) Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan,

    tärna svampen och bryn utan att det tar färg

    i rikligt med olivolja  i en tjockbottnad kastrull

3) Vänd ned riset i kastrullen och rosta det tillsamans

    med svampen och löken tills det känns torrt under

    några minuter

4) Häll på vinet och låt det ånga bort helt, häll då

    på 1/3 av den varma grönsaksbuljongen 

5) Rör sakta tills riset absorberat all buljong, 

    tillsätt sedan 1-2 dl buljong i taget.

    låt risotton sjuda på svag värme och rör om

    ofta

6) Efter ca 20-25 minuter är risotton färdig kokt

    lite beroende på hur lös och vilken grad av 

    tuggmotstånd man vill ha

7) Tillsätt den rivna parmesanen och saffranet.

    Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar

    och ät tillsammans med lite valfri sallad

 

 

 

 

 

Av greenyammie - 6 mars 2016 13:48

     

Mumsiga mördegshjärtan fyllda med härlig vaniljkräm






Blev några "onyttiga" godsaker den här helgen också.

Bakade några av mina favortikakor igår och tog med mej istället för en

"gå bort blomma". De är lättare att göra en man tror,

gäller att inte ha dem för länge i ugnen bara då lossar de inte så lätt från formen.








Vaniljhjärtan ca 12 st


mördegen:

2 1/2 dl vetemjöl

3 msk socker

100 gram smör

1 äggula


vaniljkrämen:

2 dl grädde

2 äggulor

1 msk socker

1 msk vaniljsocker

1/2 msk potatismjöl


formar i aluminium

1 tsk florsocker + 1 /2 tsk vanilj sikta över kakorna








1) Hacka samman ingredienserna till mördegen direkt på bakbordet.

    Arbetet ihop till en smidig deg och lägg den sedan kallt att vila

2) Blanda ihop alla ingredienserna till krämen i en tjockbottnad

    kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar, låt den svalna

3) Kavla ut 2/3 av mördegen och klä de väl smorda formarna, lägg

    i en klick vaniljkräm

4) Kavla ut resten av degen och ta ut lock av ett tomt hjärta och

    lägg över krämen och tryck till kanterna litegranna

5) Grädda kakorna i 200 grader i ca 12-15 minuter beroende

    på ugnsvärme

6) Stjälp upp kakorna när de svalnat och sikta över rikligt med florsocker

    blandat med lite vanilj


Av greenyammie - 3 mars 2016 20:35

     

Fräsch och väldigt god sallad med dinkelpasta, bladspenat, böngroddar och halluomi








Ikväll blev det en fräsch, krispig sallad till kvällsmat. Får en sådan längtan

efter något som känns riktigt nyttigt mellan varven. Man behöver alla goda

mineraler och vitaminer man kan peta i sej så efter den långa hösten och 

vintern. Det här blev en mättande och härligt "tuggig" sallad med mycket

goda nyttigheter dessutom!









Dinkelpastasallad med bladspenat och halluomi

2 -3 stora portioner


200 gram halluomi

3 dl färsk bladspenat

1 dl böngroddar

3 dl dinkel pasta

1 liten tetra kidneybönor

6 cocktailtomater

1/2 röd snack paprika

1/3 granatäpple

1/4 färsk blomkål


1/2 kruka färsk basilika 

1 1/2 dl olivolja

 1 msk vit balsamico

salt och peppar







1) Koka upp vatten till dinkelpastan och koka den enligt instruktionerna 

    på förpackningen. Häll av och låt svalna

2) Skölj bladspenat, paprika, tomat, blomkål,groddar, bönor och skär paprika, blomkål

     och tomat i lagom tunna bitar och lägg upp tillsammans med spenaten, bönorna och

    granatäpplekärnor, groddar i en vid  salladskål

3) Skär halluomi i lagom bitar, bryn skivorna lätt några minuter på var sida och låt dem

    svalna

4) Repa bladen från 1/2 kruka basilika och mixa tillsammans med olivoljan och 

    balsamicon, smaka av med salt och peppar

5) Blanda nu försiktigt samman pastan med grönsakerna och fördela halluomin

    ovanpå. Servera med basilikaoljan

    


Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards