Senaste inläggen
Så enkelt och så gott med ugnsgratinerad mackor med svampstuvning
Eftersom vi hade tur att hitta lite svamp (både gula kantareller och höstkantareller) igår
så blev det också några varma mackor så här på kvällskvisten. Men visst är det konstigt
att det går att plocka svamp den 7 november?!
Till 5 varma mackor
ca 5 dl rensad svamp
1 gul lök
2 msk creme fraiche
1 1/2 dl mjölk
ca 3 dl riven ost
2 tsk maizena utrört i lite vatten
1/2 tsk vitlökspulver
salt och peppar
smör att fräsa i
Härligt att hitta svamp i november!
1) Tärna löken och bryn den i lite smör i en tjockbottnad kastrull utan att den tar färg
2) Skär svampen i mindre bitar och bryn den tillsamans med löken
3) Ha i creme fraiche och mjölk och låt det koka upp, red sedan med maizenan och låt
det koka upp igen. Smaka av med vitlökspulver salt och peppar och låt stuvningen svalna
4) Bre smör på 5 smörgåsar och fördela svampstuvningen på bröden och lägg den rivna osten
uppepå stuvningen
5) Gratinera smörgåsarna i ca 8-10 minuter tills de fått fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen
över och njuta av dem varma till en kopp te <3
Enkel men väldigt god broccolisoppa med några parmesan flarn
Efter att ha firat Fars-dag med middag och tårta (tårta idag igen!!) så kände vi bara för något
lätt till kvällsmat så det fick bli soppa. Hade bara en färsk broccoli-stock hemma så jag fick ta lite fryst
också men det blev i alla fall en god soppa.
Broccolisoppa
ca 4 portioner
2 färska broccoli-stockar eller ca 8 dl frusna broccolibuketter
2 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning+ 5 dl vatten
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk timjan
smör att bryna i
salt och peppar
1) Om du har färsk broccoli så dela den i mindre bitar och skär bort allt som
är hårt på stocken, skala potatisarna och skär dem också i mindre bitar
2) Skala och skär också löken i bitar och börja sedan med att fräsa potatis
och lök med timjan i lite smör utan att det tar färg
3) Häll på vatten och smula ned buljong-tärningen och låt det koka upp
och ha sedan i broccolin och mjölken och låt det koka upp igen
4) Låt soppan sjuda på svag värme i ca 15-20 minuter och ha sedan i grädde,
vitlök, salt och peppar
5) Mixa soppan grovt och låt den få ett sista uppkok, smaka av och servera med
hyvlade parmesan-flarn
Den är som bomull i magen den här kladdiga och goda kladdkakan med kolakräm och körsbärsås
Idag fick vi lunch hos en av våra döttrar så det blev ingen matlagning men jag bakade en kladdkaka
att ta med eftersom det är kladdkakans dag idag.
Kladdkaka med kolakräm
till en form med löstagbara kanter 24 cm i diam.
200 gram smör
3 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen
1) Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull. Rör sedan ned socker och ägg
i kastrullen
2) Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke och vänd sedan ned det i smeten
3) Smörj och bröa en form och häll ned smeten och grädda den i nedre delen av ugnen i 26-30
minuter. Kakan ska var ganska lös när du tar ut den
Till kolakrämen
100 gram smör
4 msk socker
2 tsk mjöl
2 msk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk
1) Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret i en kastrull
2) Häll på grädden och mjölken i kastrullen och vispa sist ned socker blandningen.
Koka upp såsen medan du vispar.
3) Dra ned värmen och låt såsen sjuda sej tjockare några minuter medan du vispar
emellanåt
4) När den känns krämig så ställ den åt sidan och när kakan är färdig gräddad så
ska den hällas uppepå kakan. Kakan blir bäst att göra dagen innan den ska ätas.
Jag gjorde en körsbärssås till. Jag kokade 200 gram frysta körsbär med 1 1/2 dl
vatten och 1 dl socker, mixade grovt och gjorde ett nytt uppkok och tog sedan
kastrullen från spisen och redde med 2 tsk potatismjöl utrört i lite vatten.
Ett måste till kakan är ju också lite vispad grädde.
Nu är det bara att börja "fika-festen" med kladdkaka, körsbärsås och grädde <3
Jättegod grönkåls Ceasar med blandade bönor
Ikväll fixade jag till den här Ceasar salladen, det var verkligen jättegott
Vegetarisk ceasar-sallad
1/2 förpackning grönkål ca 300 gram
1/2 röd lök
ca 2 dl grov riven parmesan
1 liten burk blandade bönor ca 200 gram
1/2 tärnad röd paprika
matolja att woka i
1) Skär bort grönkålen från stocken och tärna den grovt, värm sedan en wokpanna och ha
i matolja och woka kålen i några minuter. Häll upp den i en salladskål
2) Tärna paprikan och skiva rödlöken tunt och lägg grönsakerna uppepå kålen
3) Häll av bönorna och fördela dem uppepa det andra i salladskålen
4) Riv parmesan grovt men vänta med att ha på den förrän du gjort krutonger och dressingen
Till krutongerna så tärnar du 5 skivor grovt bröd och blanda 1/2 dl matolja, 2 tsk vitlökspulver,
2 tsk paprikapulver och 1/2 tsk salt. Värm en stekpanna och rosta brödtärningarna i kryddoljan.
Ställ dem att svalna tills du gjort dressingen.
Till Ceasar-dressingen
2 ägulor
1 dl neutral matolja
1 finriven vitlöksklyfta
1/3 tsk dijonsenap
salt och peppar
ev. 1 msk vatten
1) Häll upp ägulorna i en liten vispskål och vispa i oljan droppvis
2) Riv vitlöken fint och ha i den i såsen, smaksätt också med senapen
och salt och peppar. Späd ev. med vattnet om du vill ha en mer rinnig sås.
Fördela nu krutongerna på salladen och skeda på den krämiga vitlöksåsen. Strö
sist över krutongerna och sedan är det bara att äta och njuta!
Super Ceasar ;)
Små söta rödbets-medaljonger med chevrebakad blomkål. (Getosten syns inte eftersom man "gömmer" den
under blomkålen och broccolin! ;) )
Ikväll blev det enkla rödbetsbiffar, har fått en hel bärkasse med rödbetor av min pappa som odlar det.
Så det är bara att njuta!
Rödbetsbiffar
till 2 personer
2 rödbetor
1/2 dl hirsflingor
1/2 dl sröbröd
1 ägg
salt och peppar
smör att steka i
1) Koka rödbetorna mjuka i ca 1 timme och lägg dem sedan i kallt vatten en stund
2) Skala dem under rinnande vatten och skiva sedan tjocka biffar av dem
3) Vispa upp ägget och lägg på en liten tallrik och blanda ströbröd och hirsflingor med
salt och peppar och lägg upp det också på en liten tallrik
4) Doppa rödbetsbiffarna först i ägget och sedan i panaden och stek dem fint gyllene
på svag värme,några minuter på var sida. Lägg upp dem och håll dem varma
Blomkålen
ca 2 personer
Ett litet blomkålshuvud
En halv broccoli stjälk
En tredjdels bit av 200 gram chevre
1) Skär bort bladen från blomkålen och förväll den i lättsaltat vatten i ca 8-10
minuter
2) Förväll också broccolin i ca 4 minuter och spola den sedan kallt och dela den i mindre buketter
3) Spola den förvällda blomkålen i kallt vatten och skär sedan små hål här och var och ta bort
små buketter av blomkål och stick istället i små broccolibitar, blir riktigt piffigt
Om man vill "piffa" sin blomkål blir det snyggt att placera in lite broccoli-buketter här ochvar
4) Skiva upp chevren och lägg den i en liten ugnsform och täck med "blomkåls-korgen"
5) Gratinera den i 200 grader i ca 12-15 minuter.
Jag gjorde ett vanligt potatismos till, smakar alltid gott!
Enkel och väldigt god pastasås med linser, vitkål, morot och tomat
Igår blev det en av mina favorit såser till pasta fusili. Den är smaksatt med en
av mina absoluta favorit kryddor,curry!
Tomat och lins-sås med curry
ca 6 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk curry
1 bit finstrimlad vitkål ca 150 gram
1 finriven morot
1 1/2 dl okokta röda linser
1 tetra krossade tomater 500 gram
1 liten burk creme fraiche 2 dl
3 dl mjölk
salt och peppar
smör eller olja att bryna i
1) Finstrimla löken och vitkålen och bryn dem tillsamans med den finrivna moroten och curryn i
en vid kastrull utan att det tar färg
2) Häll på de krossade tomaterna, creme fraichen och riv ner vitlöken och låt det koka upp
3) Häll på de okokta linserna och rör om och låt det hela koka upp igen, låt det sedan sjuda
på svag värme ca 15 minuter tills allt har kokat ihop ordentligt
4) Ta kastrullen från värmen och mixa såsen grovt med en mixerstav smaka sedan av med
salt och peppar och ät tillsamans med pasta och en god sallad
Världens godaste moussaka, lagad efter ett recept jag fick nere på Rhodos för många år sedan
Här kommer ett av våra favorit recept, såsen är lite krånglig och kräver lite vispande men är väl värd besväret
Grekisk moussaka
1 form storl. 24 x 30 cm
2 stora potatisar
1 stor aubergine
ca 3/4 -1dl olivolja
4 1/2 -5 dl riven ost
till den vita såsen:
75 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
salt peppar
1 ägg
till grönsakssåsen:
1 gul lök
2 morötter
1/2 bit kålrot
2 rödbetor
1 msk timjan
1 msk basilika
1 msk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 msk grillkrydda
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpure
1/2 tetra krossade tomater
1 dl vatten
salt och peppar
matolja att bryna i
Först grönsaks-såsen
1) Skala och tärna löken och skala och strimla alla grönsaker i en matberedare
2) Hetta upp olja i en gryta och fräs först löken med alla örtkryddorna och ha sedan i grönsaks-
rivet lite i taget medan du rör om så det får brynas
3) Ha i krossade tomater, vatten och tomatpure och låt det koka upp och krydda med vitlök,
spiskummin och salt och peppar. Låt det puttra på svag värme ca 15 minuter
Den blir väldigt röd av rödbetorna den här grönsaks-såsen
Så här gör du den vita såsen
1) Mät upp mjölken och mjölet så du har det färdigt brevid dej vid spisen
2) Smält sedan smöret i en tjockbottnad kastrull, ta kastrullen från värmen och häll på mjölet
och var beredd att vispa kraftigt med det samma
3) Häll på mjölken lite i taget och så fort mjölblandningen blir klumpfri så sätt kastrullen på värmen
igen och när det tjocknar så späd kraftigt med det samma
4) Fortsätt vispa tills du har en tjock, slät sås och den uppmätta mjölken är slut
5) Låt såsen svalna lite och vispa sedan i ägget och smaka av med salt och peppar
Här ska potatis och aubergine in i ugnen och ugnstekas
Nu till de sista momenten
1) Skala potatis och skiva den antingen tunt för hand eller i en matberedare
2) Skär också auberginen i tunna skivor och lägg alla skivor på bakplåtspapper och
fördela oljan uppepå. ( Det går åt två ugnsformar för att alla skivor ska få plats )
3) Ugnstek nu i ca 15 minuter tills potatisen är färdig och auberginen lagom stekt,
4) Ta sedan fram en ugnsform i storlek ca 24 x 30 centimeter och bottna först med
potatisen, ha på en tredjedel av den rivna osten och lägg sedan på hälften av aubergine-
skivorna och på dem också en tredjedel av osten
Här ser du hur du varvar allsammans i formen, efter grönskasåsen ska det på ost igen och så ett lager
aubergine till och sedan sist den vita såsen
5) Sedan brer du ut grönsaks-såsen och det sista av osten och täck med den aubergine
som är kvar. Allra överst brer du på den vita såsen och nu ska formen in i ugnen
på 200 grader i ca 15-20 minuter och få härlig färg.
Moussakan mår bra av att få stå till sej litet och smakar allra bäst dagen efter blivit
tillagad egentligen. Ät med en riktigt god sallad till!
Fyllig och örtsmakande grönsaks-sås med fullkornspagetti, parmesan, varm kikärtsröra och rostade pumpafrön
Idag längtade jag efter pasta och gjorde en grönsaks sås till med vad som fanns hemma. Det blev lök,
kålrot, morötter och rödbetor. Jag kryddade precis som jag gör när jag lagar med köttfärs och det blev
en fyllig, god örtsmakande sås som jag blev nöjd med. Gjorde en ganska stor sats eftersom jag ska prova
att laga vegetarisk moussaka på måndag.
Grönsaksås
ca 10-12 portioner
1 stor gul lök
3-4 morötter
1 mindre kålrot
3-4 rödbetor
1 1/2 msk timjan
1 1/2 msk basilika
2 msk oregano
2 tsk spiskummin
1 msk grillkrydda
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk tomatpure
1 tetra krossade tomater
2 dl vatten
salt och peppar
matolja att bryna i
Tillbehör:
finriven parmesan
torr-rostade pumpafrön
curry och vitlöksfrästa kikärtor med tärnad lök
Ingredienserna till den fräscha grönsaks-såsen
1) Skala och tärna löken fint, skala sedan alla andra grönsaker och riv dem i en matberedare
2) Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull. Börja med att bryna lök och örtkryddor och
ha sedan i de grovrivna grönsakerna lite i taget medan det får fräsa under omrörning
3) Ha i de krossade tomaterna, tomatpuren, de andra kryddorna och vattnet. Rör om och
låt det koka upp och sedan sjuda på svag värme 10-15 minuter
4) Koka under tiden spagetti enligt anv. på förp.
5) Fin riv parmesan, torr-rosta pumpakärnor och fräs tärnad lök och kokta kikärtor med curry och
vitlök så har du alla tillbehör klara
6) Smaka av grönsaks-såsen och krydda på mer om det behövs
Här puttrar den härliga grönsaks-såsen
Eftersom grönsaks-såsen inte innehåller någon protein så valde jag att kompletera med parmesan,
rostade pumpafrön och kikärtor och fick på det sättet upp proteinvärdet i måltiden.
(Rekomendationerna säger 50 gram protein per måltid!)
Några tillbehör för att höja protienvärdet i måltiden, finriven parmesan, torr-rostade pumpafrön och
tärnad lök frästa i curry och vitlök tillsammans med kokta kikärtor. Gjorde också en vanlig vitkåls-sallad
men den innehåller ju förstås inget protin, men den går ju vädigt bra ihop med pasta!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|