greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 8 november 2015 21:45

 

Så enkelt och så gott med ugnsgratinerad mackor med svampstuvning





Eftersom vi hade tur att hitta lite svamp (både gula kantareller och höstkantareller) igår

så blev det också några varma mackor så här på kvällskvisten. Men visst är det konstigt

att det går att plocka svamp den 7 november?!





Till 5 varma mackor


ca 5 dl rensad svamp

1 gul lök

2 msk creme fraiche

1 1/2 dl mjölk

ca 3 dl riven ost

2 tsk maizena utrört i lite vatten

1/2 tsk vitlökspulver

salt och peppar

smör att fräsa i





 

Härligt att hitta svamp i november!





1) Tärna löken och bryn den i lite smör i en tjockbottnad kastrull utan att den tar färg

2) Skär svampen i mindre bitar och bryn den tillsamans med löken

3) Ha i creme fraiche och mjölk och låt det koka upp, red sedan med maizenan och låt

    det koka upp igen. Smaka av med vitlökspulver salt och peppar och låt stuvningen svalna

4) Bre smör på 5 smörgåsar och fördela svampstuvningen på bröden och lägg den rivna osten

    uppepå stuvningen

5) Gratinera smörgåsarna i ca 8-10 minuter tills de fått fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen

   över och njuta av dem varma till en kopp te <3


Av greenyammie - 8 november 2015 21:23

 

Enkel men väldigt god broccolisoppa med några parmesan flarn




Efter att ha firat Fars-dag med middag och tårta (tårta idag igen!!) så kände vi bara för något

lätt till kvällsmat så det fick bli soppa. Hade bara en färsk broccoli-stock hemma så jag fick ta lite fryst

också men det blev i alla fall en god soppa.





Broccolisoppa

ca 4 portioner


2 färska broccoli-stockar eller ca 8 dl frusna broccolibuketter

2 potatisar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 grönsaksbuljongtärning+ 5 dl vatten

4 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 tsk timjan

smör att bryna i

salt och peppar





1) Om du har färsk broccoli så dela den i mindre bitar och skär bort allt som

    är hårt på stocken, skala potatisarna och skär dem också i mindre bitar

2) Skala och skär också löken i bitar och börja sedan med att fräsa potatis

    och lök med timjan i lite smör utan att det tar färg

3) Häll på vatten och smula ned buljong-tärningen och låt det koka upp

    och ha sedan i broccolin och mjölken och låt det koka upp igen

4) Låt soppan sjuda på svag värme i ca 15-20 minuter och ha sedan i grädde,

    vitlök, salt och peppar

5) Mixa soppan grovt och låt den få ett sista uppkok, smaka av och servera med

    hyvlade parmesan-flarn





Av greenyammie - 7 november 2015 18:59

 

Den är som bomull i magen den här kladdiga och goda kladdkakan med kolakräm och körsbärsås




Idag fick vi lunch hos en av våra döttrar så det blev ingen matlagning men jag bakade en kladdkaka

att ta med eftersom det är kladdkakans dag idag.




Kladdkaka med kolakräm

till en form med löstagbara kanter 24 cm i diam.


200 gram smör

3 dl socker

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

smör och ströbröd till formen




1) Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull. Rör sedan ned socker och ägg

    i kastrullen

2) Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke och vänd sedan ned det i smeten

3) Smörj och bröa en form och häll ned smeten och grädda den i nedre delen av ugnen i 26-30

    minuter. Kakan ska var ganska lös när du tar ut den





Till kolakrämen


100 gram smör

4 msk socker

2 tsk mjöl

2 msk kakao

1 dl grädde

1 dl mjölk




1) Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret i en kastrull

2) Häll på grädden och mjölken i kastrullen och vispa sist ned socker blandningen.

    Koka upp såsen medan du vispar.

3) Dra ned värmen och låt såsen sjuda sej tjockare några minuter medan du vispar

    emellanåt

4) När den känns krämig så ställ den åt sidan och när kakan är färdig gräddad så

    ska den hällas uppepå kakan. Kakan blir bäst att göra dagen innan den ska ätas.


    Jag gjorde en körsbärssås till. Jag kokade 200 gram frysta körsbär med 1 1/2 dl

     vatten och 1 dl socker, mixade grovt och gjorde ett nytt uppkok och tog sedan

     kastrullen från spisen och redde med 2 tsk potatismjöl utrört i lite vatten.

     Ett måste till kakan är ju också lite vispad grädde.


 

Nu är det bara att börja "fika-festen" med kladdkaka, körsbärsås och grädde <3


Av greenyammie - 5 november 2015 20:24

 

Jättegod grönkåls Ceasar med blandade bönor




Ikväll fixade jag till den här Ceasar salladen, det var verkligen jättegott





Vegetarisk ceasar-sallad


1/2 förpackning grönkål ca 300 gram

1/2 röd lök

ca 2 dl grov riven parmesan

1 liten burk blandade bönor ca 200 gram

1/2 tärnad röd paprika

matolja att woka i




1) Skär bort grönkålen från stocken och tärna den grovt, värm sedan en wokpanna och ha    

    i matolja och woka kålen i några minuter. Häll upp den i en salladskål

2) Tärna paprikan och skiva rödlöken tunt och lägg grönsakerna uppepå kålen

3) Häll av bönorna och fördela dem uppepa det andra i salladskålen

4) Riv parmesan grovt men vänta med att ha på den förrän du gjort krutonger och dressingen




Till krutongerna så tärnar du 5 skivor grovt bröd och blanda 1/2 dl matolja, 2 tsk vitlökspulver,

2 tsk paprikapulver och 1/2 tsk salt. Värm en stekpanna och rosta brödtärningarna i kryddoljan.

Ställ dem att svalna tills du gjort dressingen.





Till Ceasar-dressingen


2 ägulor

1 dl neutral matolja

1 finriven vitlöksklyfta

1/3 tsk dijonsenap

salt och peppar

ev. 1 msk vatten





1) Häll upp ägulorna i en liten vispskål och vispa i oljan droppvis

2) Riv vitlöken fint och ha i den i såsen, smaksätt också med senapen

    och salt och peppar. Späd ev. med vattnet om du vill ha en mer rinnig sås.




Fördela nu krutongerna på salladen och skeda på den krämiga vitlöksåsen. Strö

sist över krutongerna och sedan är det bara att äta och njuta!



 

Super Ceasar  ;)




Av greenyammie - 4 november 2015 19:40

 

Små söta rödbets-medaljonger med chevrebakad blomkål. (Getosten syns inte eftersom man "gömmer" den

under blomkålen och broccolin! ;) )




Ikväll blev det enkla rödbetsbiffar, har fått en hel bärkasse med rödbetor av min pappa som odlar det.

Så det är bara att njuta!




Rödbetsbiffar

till 2 personer


2 rödbetor

1/2 dl hirsflingor

1/2 dl sröbröd

1 ägg

salt och peppar

smör att steka i





1) Koka rödbetorna mjuka i ca 1 timme och lägg dem sedan i kallt vatten en stund

2) Skala dem under rinnande vatten och skiva sedan tjocka biffar av dem

3) Vispa upp ägget och lägg på en liten tallrik och blanda ströbröd och hirsflingor med

    salt och peppar och lägg upp det också på en liten tallrik

4) Doppa rödbetsbiffarna först i ägget och sedan i panaden och stek dem fint gyllene

    på svag värme,några minuter på var sida. Lägg upp dem och håll dem varma





Blomkålen

ca 2 personer



Ett litet blomkålshuvud

En halv broccoli stjälk

En tredjdels bit av 200 gram chevre



1) Skär bort bladen från blomkålen och förväll den i lättsaltat vatten i ca 8-10

    minuter

2) Förväll också broccolin i ca 4 minuter och spola den sedan kallt och dela den i mindre buketter

3) Spola den förvällda blomkålen i kallt vatten och skär sedan små hål här och var och ta bort

    små buketter av blomkål och stick istället i små broccolibitar, blir riktigt piffigt

 

Om man vill "piffa" sin blomkål blir det snyggt att placera in lite broccoli-buketter här ochvar





4) Skiva upp chevren och lägg den i en liten ugnsform och täck med "blomkåls-korgen"

5) Gratinera den i 200 grader i ca 12-15 minuter. 

    Jag gjorde ett vanligt potatismos till, smakar alltid gott!




Av greenyammie - 4 november 2015 19:18

 

Enkel och väldigt god pastasås med linser, vitkål, morot och tomat




Igår blev det en av mina favorit såser till pasta fusili. Den är smaksatt med en

av mina  absoluta favorit kryddor,curry!




Tomat och lins-sås med curry


ca 6 portioner


1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 1/2 msk curry

1 bit finstrimlad vitkål ca 150 gram

1 finriven morot

1 1/2 dl okokta röda linser

1 tetra krossade tomater 500 gram

1 liten burk creme fraiche 2 dl

3 dl mjölk

salt och peppar

smör eller olja att bryna i






1) Finstrimla löken och vitkålen och bryn dem tillsamans med den finrivna moroten och curryn i

    en vid kastrull utan att det tar färg

2) Häll på de krossade tomaterna, creme fraichen och riv ner vitlöken och låt det koka upp

3) Häll på de okokta linserna och rör om och låt det hela koka upp igen, låt det sedan sjuda

    på svag värme ca 15 minuter tills allt har kokat ihop ordentligt

4) Ta kastrullen från värmen och mixa såsen grovt med en mixerstav smaka sedan av med

    salt och peppar och ät tillsamans med pasta och en god sallad






Av greenyammie - 2 november 2015 18:41

 

Världens godaste moussaka, lagad efter ett recept jag fick nere på Rhodos för många år sedan




Här kommer ett av våra favorit recept, såsen är lite krånglig och kräver lite vispande men är väl värd besväret




Grekisk moussaka

1 form storl. 24 x 30 cm


2 stora potatisar

1 stor aubergine

ca 3/4 -1dl olivolja

4 1/2 -5 dl riven ost


till den vita såsen:

75 gram smör

1 1/2 dl vetemjöl

8 dl mjölk

salt peppar

1 ägg


till grönsakssåsen:

1 gul lök

2 morötter

1/2 bit kålrot

2 rödbetor

1 msk timjan

1 msk basilika

1 msk oregano

1 tsk spiskummin

1/2 msk grillkrydda

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpure

1/2 tetra krossade tomater

1 dl vatten

salt och peppar

matolja att bryna i





Först grönsaks-såsen

1) Skala och tärna löken och skala och strimla alla grönsaker i en matberedare

2) Hetta upp olja i en gryta och fräs först löken med alla örtkryddorna och ha sedan i grönsaks-

    rivet lite i taget medan du rör om så det får brynas

3) Ha i krossade tomater, vatten och tomatpure och låt det koka upp och krydda med vitlök,

    spiskummin och salt och peppar. Låt det puttra på svag värme ca 15 minuter  

Den blir väldigt röd av rödbetorna den här grönsaks-såsen





Så här gör du den vita såsen


1) Mät upp mjölken och mjölet så du har det färdigt brevid dej vid spisen

2) Smält sedan smöret i en tjockbottnad kastrull, ta kastrullen från värmen och häll på mjölet

    och var beredd att vispa kraftigt med det samma

3) Häll på mjölken lite i taget och så fort  mjölblandningen blir klumpfri så sätt kastrullen på värmen

   igen och när det tjocknar så späd kraftigt med det samma

4) Fortsätt vispa tills du har en tjock, slät sås och den uppmätta mjölken är slut

5) Låt såsen svalna lite och vispa sedan i ägget och smaka av med salt och peppar




 

Här ska potatis och aubergine in i ugnen och ugnstekas





Nu till de sista momenten


1) Skala potatis och skiva den antingen tunt för hand eller i en matberedare

2) Skär också auberginen i tunna skivor och lägg alla skivor på bakplåtspapper och

    fördela oljan uppepå. ( Det går åt två ugnsformar för att alla skivor ska få plats )

3) Ugnstek nu i ca 15 minuter tills potatisen är färdig och auberginen lagom stekt,

4) Ta sedan fram en ugnsform i storlek ca 24 x 30 centimeter och bottna först med

    potatisen, ha på en tredjedel av den rivna osten och lägg sedan på hälften av aubergine-

    skivorna och på dem också en tredjedel av osten


 

Här ser du hur du varvar allsammans i formen, efter grönskasåsen ska det på ost igen och så ett lager

aubergine till och sedan sist den vita såsen




5) Sedan brer du ut grönsaks-såsen och det sista av osten och täck med den aubergine

    som är kvar. Allra överst brer du på den vita såsen och nu ska formen in i ugnen

    på 200 grader i ca 15-20 minuter och få härlig färg.


Moussakan mår bra av att få stå till sej litet och smakar allra bäst dagen efter blivit

tillagad egentligen. Ät med en riktigt god sallad till!






Av greenyammie - 1 november 2015 18:23

 

Fyllig och örtsmakande grönsaks-sås med fullkornspagetti, parmesan, varm kikärtsröra och rostade pumpafrön



Idag längtade jag efter pasta och gjorde en grönsaks sås till med vad som fanns hemma. Det blev lök,

kålrot, morötter och rödbetor. Jag kryddade precis som jag gör när jag lagar med köttfärs och det blev

en fyllig, god örtsmakande sås som jag blev nöjd med. Gjorde en ganska stor sats eftersom jag ska prova

att laga vegetarisk moussaka på måndag.




Grönsaksås

ca 10-12 portioner


1 stor gul lök

3-4 morötter

1 mindre kålrot

3-4 rödbetor

1 1/2 msk timjan

1 1/2 msk basilika

2 msk oregano

2 tsk spiskummin

1 msk grillkrydda

2 vitlöksklyftor

 1 1/2 msk tomatpure

1 tetra krossade tomater

2 dl vatten

salt och peppar

matolja att bryna i


Tillbehör:

finriven parmesan

torr-rostade pumpafrön

curry och vitlöksfrästa kikärtor med tärnad lök







 

 Ingredienserna till den fräscha grönsaks-såsen




1) Skala och tärna löken fint, skala sedan alla andra grönsaker och riv dem i en matberedare

2) Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull. Börja med att bryna lök och örtkryddor och

    ha sedan i de grovrivna grönsakerna lite i taget medan det får fräsa under omrörning

3) Ha i de krossade tomaterna, tomatpuren, de andra kryddorna och vattnet. Rör om och

    låt det koka upp och sedan sjuda på svag värme 10-15 minuter

4) Koka under tiden spagetti enligt anv. på förp.

5) Fin riv parmesan, torr-rosta pumpakärnor och fräs tärnad lök och kokta kikärtor med curry och

    vitlök så har du alla tillbehör klara

6) Smaka av grönsaks-såsen och krydda på mer om det behövs



 

Här puttrar den härliga grönsaks-såsen




Eftersom grönsaks-såsen inte innehåller någon protein så valde jag att kompletera med parmesan,

 rostade pumpafrön och kikärtor och fick på det sättet upp proteinvärdet i måltiden.

(Rekomendationerna säger 50 gram protein per måltid!)


 

Några tillbehör för att höja protienvärdet i måltiden, finriven parmesan, torr-rostade pumpafrön och

tärnad lök frästa i curry och vitlök tillsammans med kokta kikärtor. Gjorde också en vanlig vitkåls-sallad

men den innehåller ju förstås inget protin, men den går ju vädigt bra ihop med pasta!





Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards