greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 30 december 2015 21:16

  

 

Gör en härlig smoothie av morot, mango, coccos och apelsin







Ikväll fanns det rester att värma, ganska skönt ibland. En nyttig och god smoothie hann jag 

i alla fall med att göra också, känns bra att dricka efter träningen!








Morots och mango smoothie

ca 1 liter


1 burk coccosmjölk

4 normalstora morötter

1 mango

2 apelsiner

2 msk honung

2 tsk chiafrön

1 tsk kryddnejlika

2 tsk gurkmeja

2 tsk vanilj

1 1/2 - 2 dl iskallt vatten


1) Skala apelsinerna och mangon och skär dem i mindre bitar. Skala morötterna

    och riv dem fint, ha sedan ner morötterna och frukten i en blender

2) Ha i coccosmjölken, chiafrö, kryddnejlika, gurkmeja och vanilj och

    mixa allt till en slät massa

3) Häll upp smoothien i en kanna och späd den med någon deciliter iskallt vatten

    till lagom drickvänlig konsistens


Smoothien står sej i kylen i flera dagar med ordentligt lock på kannan!

Den tjocknar när den står, men späd med lite vatten i glaset så det blir

lättare att dricka.

  

Av greenyammie - 29 december 2015 19:09

 

Underbara smaker blommar ut tillsammans i den indisk inspirerade grytan med beluga linser och cocktailtomater




Lagade en Indisk inspirerad gryta idag som smakade helt fantastiskt med kryddor

som curry, kardemumma, kanel, chilipulver och koriander tillsamans. Den är både

lite het och varm. Koriandern bidrar med sin speciella fräscha smak men jag vet många

som har svårt för den men då är det ju bara att låta bli att ha i den!







Indisk gryta

ca 4 portioner


2 dl okokta linser (gärna svarta beluga linser som tål kokning bra)

1 grönsaksbuljong tärning + 5 dl vatten

2 små gula lökar

1 vitlöksklyfta

1 msk curry

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1/2 tsk chilipulver

1 strimlad paprika

250 gram körsbärstomater

2 dl lätt creme fraiche el. matyoughurt

1/2 dl tärnad, färsk koriander

salt och peppar

ev. 1/2 - 1 msk maizena + lite vatten

matolja att bryna i





1) Koka upp 5 dl vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning, ställ åt sidan

2) Skala och tärna lök och vitlök smått, hetta sedan upp en kastrull och

    fräs löken och alla torkade kryddor i lite olja

3) Ha ner de väl sköljda linserna och häll på buljongen och låt det koka upp,

    låt det sedan sjuda i ca 15 minuter

4) Dela tomaterna i halvor, strimla paprikan och hacka koriandern smått

5) Ha ned alltsammans i grytan och rör om, ha också i creme fraiche el.

    yoghurt och smaksätt med salt och peppar

6) Vill du ha en något tjockare gryta så red den med 1/2 -1 msk maizena utrört

    i lite vatten.

   

    Gott till är ris eller bulgur!



 

Det doftar härligt om den här kryddiga indiska grytan :)





Av greenyammie - 28 december 2015 22:27

 

    

Pasta gjord på kikärtsmjöl med grönsaker och couscous-bullar





Hittade en jättespännande pasta som var gjord på ett kikärtsmjöl och hade förstås ett 

högt proteinvärde. Bra för oss som inte kompletterar med kött förstås! Det var jag tvungen

att prova och jag tyckte det smakade väldigt bra! Nästan som riktig pasta. Det skummade

lite i kokvattnet när man kokade pastan men annars var det inga konstigheter alls.







Pastawok till 2 personer


2 del okokt kikärtspasta

1 röd lök 

2 del lätt förvälld broccoli-buketter

1 dl svarta kärnfria oliver

matolja att woka i





1) Koka kikärtspastan i ca 8 minuter och häll av dem

2) Skala och skär löken i tunna klyftor

3) Dela den färska broccolin i små buketter och förväll

   dem lätt i några minuter.

4) Dela oliverna i mindre bitar

5) Hetta upp en wokpanna och börja med att woka den klyftade

    rödlöken i lite matolja, ha sedan i broccolin, kikärtspastan

    och oliverna.

6) Låt det bli varmt medan du rör om under några minuter






    Jag hade couscous-bullar i frysen som jag värmde till.

     Koka 3 dl fullkornscouscous och 1 1/2 dl röda linser,

     häll av och blanda med 1 dl riven ost och 1 msk grillkrydda,

     forma små bollar som du rullar i ströbröd och steker i matolja

     på svag värme under några minuter.

     Det receptet finns redan under kategorin "biffar" om du vill se

     Det utförligare!



     Jag åt också en curry-créme till. Blanda 1 1/2 dl gräddfil med 1/2 msk curry

      1 tsk vitlökspulver och salt och peppar.

     




Wok
Av greenyammie - 27 december 2015 15:15

 

Väldans smaskig spenat och halluomi sallad fick det bli idag!






Efter att ha ätit rester på kantarell-omellet, jansson, rödkål och ägghalvor i flera dagar så

kände vi att det var dags för något fräschigare. Kändes väldigt bra med den här "hop-plock"

salladen med baby-spenat, ruccola, avocado, matvete, pintobönor, krutonger och

granatäpplekärnor.





Sallad till ca 4 portioner


2 dl kokt matvete

2 dl kokta pintobönor (el. kidneybönor)

200 gram halluomi

ca 50 gram färsk babyspenat

ca 50 gram färsk ruccola

2 avocado

kärnor från 1/2 granatäpple

5-6 brödskivor till krutonger

2 msk matolja + 1 tsk paprikapulver + 1 tsk vitlökspulver



Aioli  (som är väldigt gott till)


2 ägulor

ca 1 1/2 dl neutral matolja

1 finriven vitlöksklyfta

1/3 tsk dijonsenap

salt och peppar




 

Härligt, nötiga pintobönor som är lika kidneybönan i smak





1) Koka 1 portion matvete enligt instruktionen på förpackningen

2) Ska du koka pintobönor till salladen så måste de blötläggas ett dygn

    innan, så då får du prova salladen imorrn! ;) Koka en rejäl sats, de kan

    förvaras i frysen och tas upp i lagom mängd.

    Ta annars burk-bönor, funkar lika bra

3) Skölj spenat och ruccolablad i rikligt med vatten, lägg dem gärna

    i en bunke med iskallt vatten, de blir härligt krispiga då!

4) Tärna brödskivorna och blanda matoljan med paprika,vitlök, salt och peppar

    och stek dem knapriga i en panna i några minuter

5) Skiva upp halluomin och stek den också i en het panna tills skivorna fått

    fin färg

6) Skala och tärna avocadon och dela granatäpplet och kläm ut kärnorna

7) Ta nu fram ett stort salladsfat och häll vattnet av salladen och börja

    lägga ut den på fatet, strö ut de kokta pinto el. kidneybönorna och det

    avsvalnade matvetet.

8) Ha på avocadotärningarna, halluomin, krutongerna och sist granatäpplekärnorna.


    Om du vill så gör den goda aiolin och ät till.

   

    Knäck två ägg och häll upp gulorna i en liten kopp eller skål. Droppa i matoljan

    medan du vispar hela tiden, smaksätt sedan med den rivan vitlöken, dijonsenap

    och salt och peppar. Är aiolin för tjock så späd den försiktigt med lite vatten.

 

Nu är det färdigt att äta och njuta!



Av greenyammie - 24 december 2015 06:57

 

Min sons fina bygge av jeans- butiken där han jobbar






Jag fick vara med på ett hörn igår på ett hus till :) (mellan jansson, rödkål och risgrynskok) då sonen

byggde pepparkakshus! Han ritade en mall av huset där "hans" butik ligger, jag fick

kavla och göra kristyr. Allt annat fixade han själv, han börjar också bli en "pepparkaks-

hus-nörd" precis som sin mamma! :)


  Här kommer ett recept på en deg som är lätt och

bra vid sådana här byggen. Den blir bäst om den får vila kallt i flera dagar! Receptet på

degen hittade jag i en bok som jag vann vid en pepparkakshus tävling för många år sedan.

Den heter "pepparkakshus och mera julbus" utgiven av Balkong förlag. Där finns också

många roliga mallar till alla möjliga pepparkaksbyggen!





Deg till pepparkaks-byggen

Räcker till 1 stort hus eller 2 mindre


250 gram margarin

2 dl ljus sirap

4 dl socker

2 msk kanel

3/4 msk kardemumma

1 msk malda kryddnejlikor

1 tsk mald ingefära

2 dl vatten

1 msk bikarbonat

13 dl vetemjöl +  2-3 dl vid utbakningen




1) Smält margarinet tillsammans med sirapen i en kastrull

2) Mät upp sockret och kryddorna och lägg det i en stor bunke

3) Slå över det smälta fettet och sirapen och rör om väl

4) Häll i vattnet, rör om igen och låt blandningen svalna litegranna

5) Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ned det i smeten.

    Arbeta ihop den till en slät deg som blir ganska lös, den kommer

    att svälla mer när den vilar minst 1-2 dygn. När man sedan börjar

    jobba med den får man arbeta in lite mjöl så den känns lagom

    smidig.



 

Jag tycker det är lättast att kavla ut degen direkt på plåten, då slipper man flytta delarna. Viktigt är att först

smöra plåten och sedan mjöla den lätt uppepå det, om man sedan försiktigt lossar delarna med en stekspade

då delarna är nygräddade och varma så går det bra att lossa dem.




 

Ett tips för att få vackra fönsterrutor i sitt hus är att köpa gelatinblad och fästa på insidan av hus delarna.

Smält lite socker och "limma" med hjälp av en sked dit rutorna. Viktigt är att vara mycket försiktig, man

bränner sej väldigt lätt. Nuförtiden finns ju också limpistoler som inte kostar så mycket så går bra att använda

vid hopsättningen av pepparkaksbyggen!


 

Jule-ljus vid skymningstid

Av greenyammie - 22 december 2015 19:29

 

Vårat juliga pepparkakshus som sprider goda doftar tillsamans med hyacinter och gran!





Någon matlagning har det inte blivit på flera dagar nu, familjen har börjat ramla

in till jul och alla förberedelser är i full gång. Jag är en stor pepparkaks-hus-nörd

och brukar till varje jul försöka hinna med  att göra något hus.


Här kommer ett recept på min bästa kristyr, den räcker till när du vill gå lös och

inte spara på krutet när du dekorerar ett jul-hus! ;)



4 dl siktat florsocker

1 äggvita från ett normalstort ägg

1/2 tsk ättika


Rör ihop alltsamans väl i en liten skål. Dopppa en sked i kristyr-skålen,

När kristyren stannar kvar på skeden då du håller upp den är det perfekt

konsistens. Är den rinnigare så fungerar det inte bra att dekorera med.

Tillsätt då någon msk florsocker till. Lättast är sedan att använda kristyr-

påsar som du köper i mat affären. Att rulla ett smörpapper till en strut

är en metod för proffsen i branchen!


 

Den här lilla söta stugan ska bli en present istället för en jul-blomma imorgon!



Önskar alla en God Jul!


Nu hinns det nog inte med att lägga upp några recept förräns efter jul!



Av greenyammie - 19 december 2015 18:47

 

Underbart god och saftig champinjonburgare







Här kommer ett recept på en väldigt god vegetarisk green-burger, en av de godaste

jag provat hittils. Förutom champinjoner innehåller den lök, vitlök och getost.

Måste provas! :))





till 4 burgare


ca 250 gram färska champinjoner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

100 gram getost

1/4 dl finhackad färsk timjan

1/2 dl grovhackad bladpersilja

1 ägg

3/4 dl ströbröd till smeten + 1/2 dl att vända burgarna i

salt och peppar

matolja att bryna i





1) Skala och finhacka den gula löken och riv vitlöksklyftan

2) Rensa svampen fri från jord och skär den sedan i små bitar

3) Hetta upp oljan i en stekpanna och börja med att bryna löken

    och vitlöken. Ha ner svampen i pannan och bryn den med löken

    en stund

4) Blanda ägget och ströbröd i en bunke, vänd ner svampblandningen

    i bunken och smula ned getosten. Rör ihop alltsamans till en jämn

    smet och krydda med hackad timjan, persilja, salt och peppar.

    Vänd dem i ströbröd på en assiett

5) Forma till 4 stora biffar (eller 6 mindre) med vattensköjda händer

6) Stek burgarna i matolja i ca tre minuter på var sida.

    Ät dem nystekta med de tillbehör du gillar mest. Jag hade färsk

    grönkål, paprikaringar, avokadoskivor, hamburgerdressing och färsk

    röd lök till och det blev faktiskt väldans gott!!


    Finns ett bra recept på hembakta hamburgerbröd på kategorin "bröd"

    om man har tid och lust att baka själv!


 

Den goda svampburgaren i närbild


Av greenyammie - 17 december 2015 19:17

 

Härligt värmande och god linssoppa med potatis och purjolök





Kände för något lite lättare ikväll, men ändå mättande och då passade den

här matiga linssopppan perfekt. Efter en soppa känner man sej alltid så där

lagom mätt på ett behagligt sätt och den här är både näringsrik och god!

  






Röd linssoppa

ca 4 portioner


5 potatisar

1 purjolök

2 dl röda linser

3 msk kantarellfond

12-13 dl vatten

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk paprikapulver

1/2 tsk gurkmeja

salt och peppar

3/4 dl creme fraiche

1/2 dl grovt hackad färsk persilja

matolja att bryna i





1) Börja med att skala och tärna potatisarna smått, ansa och strimla

    sedan purjolöken och bryn dem tillsammans i en vid kastrull i matolja

    utan att det tar färg

 

Bryn först potatis och purjolök utan att det tar färg





2) Tillsätt vatten, fonden, kryddorna och de väl sköjda linserna och ge

    det ett uppkok och låt det sedan sakta sjuda i ca 20 minuter

3) Smaka av och krydda ev. mer om det behövs. Vill du ha en slät soppa

    så mixa nu alltssamans med en stavmixer. Jag valde att äta soppan som

    den var, blir lite "tuggigare" och ger mer mättnadskänsla då! Lägg i en

    klick creme fraiche och strö hackad persilja över då du ska äta.

Soppor

Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards