Senaste inläggen
Gör en härlig smoothie av morot, mango, coccos och apelsin
Ikväll fanns det rester att värma, ganska skönt ibland. En nyttig och god smoothie hann jag
i alla fall med att göra också, känns bra att dricka efter träningen!
Morots och mango smoothie
ca 1 liter
1 burk coccosmjölk
4 normalstora morötter
1 mango
2 apelsiner
2 msk honung
2 tsk chiafrön
1 tsk kryddnejlika
2 tsk gurkmeja
2 tsk vanilj
1 1/2 - 2 dl iskallt vatten
1) Skala apelsinerna och mangon och skär dem i mindre bitar. Skala morötterna
och riv dem fint, ha sedan ner morötterna och frukten i en blender
2) Ha i coccosmjölken, chiafrö, kryddnejlika, gurkmeja och vanilj och
mixa allt till en slät massa
3) Häll upp smoothien i en kanna och späd den med någon deciliter iskallt vatten
till lagom drickvänlig konsistens
Smoothien står sej i kylen i flera dagar med ordentligt lock på kannan!
Den tjocknar när den står, men späd med lite vatten i glaset så det blir
lättare att dricka.
Underbara smaker blommar ut tillsammans i den indisk inspirerade grytan med beluga linser och cocktailtomater
Lagade en Indisk inspirerad gryta idag som smakade helt fantastiskt med kryddor
som curry, kardemumma, kanel, chilipulver och koriander tillsamans. Den är både
lite het och varm. Koriandern bidrar med sin speciella fräscha smak men jag vet många
som har svårt för den men då är det ju bara att låta bli att ha i den!
Indisk gryta
ca 4 portioner
2 dl okokta linser (gärna svarta beluga linser som tål kokning bra)
1 grönsaksbuljong tärning + 5 dl vatten
2 små gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk chilipulver
1 strimlad paprika
250 gram körsbärstomater
2 dl lätt creme fraiche el. matyoughurt
1/2 dl tärnad, färsk koriander
salt och peppar
ev. 1/2 - 1 msk maizena + lite vatten
matolja att bryna i
1) Koka upp 5 dl vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning, ställ åt sidan
2) Skala och tärna lök och vitlök smått, hetta sedan upp en kastrull och
fräs löken och alla torkade kryddor i lite olja
3) Ha ner de väl sköljda linserna och häll på buljongen och låt det koka upp,
låt det sedan sjuda i ca 15 minuter
4) Dela tomaterna i halvor, strimla paprikan och hacka koriandern smått
5) Ha ned alltsammans i grytan och rör om, ha också i creme fraiche el.
yoghurt och smaksätt med salt och peppar
6) Vill du ha en något tjockare gryta så red den med 1/2 -1 msk maizena utrört
i lite vatten.
Gott till är ris eller bulgur!
Det doftar härligt om den här kryddiga indiska grytan :)
Pasta gjord på kikärtsmjöl med grönsaker och couscous-bullar
Hittade en jättespännande pasta som var gjord på ett kikärtsmjöl och hade förstås ett
högt proteinvärde. Bra för oss som inte kompletterar med kött förstås! Det var jag tvungen
att prova och jag tyckte det smakade väldigt bra! Nästan som riktig pasta. Det skummade
lite i kokvattnet när man kokade pastan men annars var det inga konstigheter alls.
Pastawok till 2 personer
2 del okokt kikärtspasta
1 röd lök
2 del lätt förvälld broccoli-buketter
1 dl svarta kärnfria oliver
matolja att woka i
1) Koka kikärtspastan i ca 8 minuter och häll av dem
2) Skala och skär löken i tunna klyftor
3) Dela den färska broccolin i små buketter och förväll
dem lätt i några minuter.
4) Dela oliverna i mindre bitar
5) Hetta upp en wokpanna och börja med att woka den klyftade
rödlöken i lite matolja, ha sedan i broccolin, kikärtspastan
och oliverna.
6) Låt det bli varmt medan du rör om under några minuter
Jag hade couscous-bullar i frysen som jag värmde till.
Koka 3 dl fullkornscouscous och 1 1/2 dl röda linser,
häll av och blanda med 1 dl riven ost och 1 msk grillkrydda,
forma små bollar som du rullar i ströbröd och steker i matolja
på svag värme under några minuter.
Det receptet finns redan under kategorin "biffar" om du vill se
Det utförligare!
Jag åt också en curry-créme till. Blanda 1 1/2 dl gräddfil med 1/2 msk curry
1 tsk vitlökspulver och salt och peppar.
Väldans smaskig spenat och halluomi sallad fick det bli idag!
Efter att ha ätit rester på kantarell-omellet, jansson, rödkål och ägghalvor i flera dagar så
kände vi att det var dags för något fräschigare. Kändes väldigt bra med den här "hop-plock"
salladen med baby-spenat, ruccola, avocado, matvete, pintobönor, krutonger och
granatäpplekärnor.
Sallad till ca 4 portioner
2 dl kokt matvete
2 dl kokta pintobönor (el. kidneybönor)
200 gram halluomi
ca 50 gram färsk babyspenat
ca 50 gram färsk ruccola
2 avocado
kärnor från 1/2 granatäpple
5-6 brödskivor till krutonger
2 msk matolja + 1 tsk paprikapulver + 1 tsk vitlökspulver
Aioli (som är väldigt gott till)
2 ägulor
ca 1 1/2 dl neutral matolja
1 finriven vitlöksklyfta
1/3 tsk dijonsenap
salt och peppar
Härligt, nötiga pintobönor som är lika kidneybönan i smak
1) Koka 1 portion matvete enligt instruktionen på förpackningen
2) Ska du koka pintobönor till salladen så måste de blötläggas ett dygn
innan, så då får du prova salladen imorrn! ;) Koka en rejäl sats, de kan
förvaras i frysen och tas upp i lagom mängd.
Ta annars burk-bönor, funkar lika bra
3) Skölj spenat och ruccolablad i rikligt med vatten, lägg dem gärna
i en bunke med iskallt vatten, de blir härligt krispiga då!
4) Tärna brödskivorna och blanda matoljan med paprika,vitlök, salt och peppar
och stek dem knapriga i en panna i några minuter
5) Skiva upp halluomin och stek den också i en het panna tills skivorna fått
fin färg
6) Skala och tärna avocadon och dela granatäpplet och kläm ut kärnorna
7) Ta nu fram ett stort salladsfat och häll vattnet av salladen och börja
lägga ut den på fatet, strö ut de kokta pinto el. kidneybönorna och det
avsvalnade matvetet.
8) Ha på avocadotärningarna, halluomin, krutongerna och sist granatäpplekärnorna.
Om du vill så gör den goda aiolin och ät till.
Knäck två ägg och häll upp gulorna i en liten kopp eller skål. Droppa i matoljan
medan du vispar hela tiden, smaksätt sedan med den rivan vitlöken, dijonsenap
och salt och peppar. Är aiolin för tjock så späd den försiktigt med lite vatten.
Nu är det färdigt att äta och njuta!
Min sons fina bygge av jeans- butiken där han jobbar
Jag fick vara med på ett hörn igår på ett hus till :) (mellan jansson, rödkål och risgrynskok) då sonen
byggde pepparkakshus! Han ritade en mall av huset där "hans" butik ligger, jag fick
kavla och göra kristyr. Allt annat fixade han själv, han börjar också bli en "pepparkaks-
hus-nörd" precis som sin mamma! :)
Här kommer ett recept på en deg som är lätt och
bra vid sådana här byggen. Den blir bäst om den får vila kallt i flera dagar! Receptet på
degen hittade jag i en bok som jag vann vid en pepparkakshus tävling för många år sedan.
Den heter "pepparkakshus och mera julbus" utgiven av Balkong förlag. Där finns också
många roliga mallar till alla möjliga pepparkaksbyggen!
Deg till pepparkaks-byggen
Räcker till 1 stort hus eller 2 mindre
250 gram margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
3/4 msk kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + 2-3 dl vid utbakningen
1) Smält margarinet tillsammans med sirapen i en kastrull
2) Mät upp sockret och kryddorna och lägg det i en stor bunke
3) Slå över det smälta fettet och sirapen och rör om väl
4) Häll i vattnet, rör om igen och låt blandningen svalna litegranna
5) Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ned det i smeten.
Arbeta ihop den till en slät deg som blir ganska lös, den kommer
att svälla mer när den vilar minst 1-2 dygn. När man sedan börjar
jobba med den får man arbeta in lite mjöl så den känns lagom
smidig.
Jag tycker det är lättast att kavla ut degen direkt på plåten, då slipper man flytta delarna. Viktigt är att först
smöra plåten och sedan mjöla den lätt uppepå det, om man sedan försiktigt lossar delarna med en stekspade
då delarna är nygräddade och varma så går det bra att lossa dem.
Ett tips för att få vackra fönsterrutor i sitt hus är att köpa gelatinblad och fästa på insidan av hus delarna.
Smält lite socker och "limma" med hjälp av en sked dit rutorna. Viktigt är att vara mycket försiktig, man
bränner sej väldigt lätt. Nuförtiden finns ju också limpistoler som inte kostar så mycket så går bra att använda
vid hopsättningen av pepparkaksbyggen!
Jule-ljus vid skymningstid
Vårat juliga pepparkakshus som sprider goda doftar tillsamans med hyacinter och gran!
Någon matlagning har det inte blivit på flera dagar nu, familjen har börjat ramla
in till jul och alla förberedelser är i full gång. Jag är en stor pepparkaks-hus-nörd
och brukar till varje jul försöka hinna med att göra något hus.
Här kommer ett recept på min bästa kristyr, den räcker till när du vill gå lös och
inte spara på krutet när du dekorerar ett jul-hus! ;)
4 dl siktat florsocker
1 äggvita från ett normalstort ägg
1/2 tsk ättika
Rör ihop alltsamans väl i en liten skål. Dopppa en sked i kristyr-skålen,
När kristyren stannar kvar på skeden då du håller upp den är det perfekt
konsistens. Är den rinnigare så fungerar det inte bra att dekorera med.
Tillsätt då någon msk florsocker till. Lättast är sedan att använda kristyr-
påsar som du köper i mat affären. Att rulla ett smörpapper till en strut
är en metod för proffsen i branchen!
Den här lilla söta stugan ska bli en present istället för en jul-blomma imorgon!
Önskar alla en God Jul!
Nu hinns det nog inte med att lägga upp några recept förräns efter jul!
Underbart god och saftig champinjonburgare
Här kommer ett recept på en väldigt god vegetarisk green-burger, en av de godaste
jag provat hittils. Förutom champinjoner innehåller den lök, vitlök och getost.
Måste provas! :))
till 4 burgare
ca 250 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
100 gram getost
1/4 dl finhackad färsk timjan
1/2 dl grovhackad bladpersilja
1 ägg
3/4 dl ströbröd till smeten + 1/2 dl att vända burgarna i
salt och peppar
matolja att bryna i
1) Skala och finhacka den gula löken och riv vitlöksklyftan
2) Rensa svampen fri från jord och skär den sedan i små bitar
3) Hetta upp oljan i en stekpanna och börja med att bryna löken
och vitlöken. Ha ner svampen i pannan och bryn den med löken
en stund
4) Blanda ägget och ströbröd i en bunke, vänd ner svampblandningen
i bunken och smula ned getosten. Rör ihop alltsamans till en jämn
smet och krydda med hackad timjan, persilja, salt och peppar.
Vänd dem i ströbröd på en assiett
5) Forma till 4 stora biffar (eller 6 mindre) med vattensköjda händer
6) Stek burgarna i matolja i ca tre minuter på var sida.
Ät dem nystekta med de tillbehör du gillar mest. Jag hade färsk
grönkål, paprikaringar, avokadoskivor, hamburgerdressing och färsk
röd lök till och det blev faktiskt väldans gott!!
Finns ett bra recept på hembakta hamburgerbröd på kategorin "bröd"
om man har tid och lust att baka själv!
Den goda svampburgaren i närbild
Härligt värmande och god linssoppa med potatis och purjolök
Kände för något lite lättare ikväll, men ändå mättande och då passade den
här matiga linssopppan perfekt. Efter en soppa känner man sej alltid så där
lagom mätt på ett behagligt sätt och den här är både näringsrik och god!
Röd linssoppa
ca 4 portioner
5 potatisar
1 purjolök
2 dl röda linser
3 msk kantarellfond
12-13 dl vatten
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk gurkmeja
salt och peppar
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl grovt hackad färsk persilja
matolja att bryna i
1) Börja med att skala och tärna potatisarna smått, ansa och strimla
sedan purjolöken och bryn dem tillsammans i en vid kastrull i matolja
utan att det tar färg
Bryn först potatis och purjolök utan att det tar färg
2) Tillsätt vatten, fonden, kryddorna och de väl sköjda linserna och ge
det ett uppkok och låt det sedan sakta sjuda i ca 20 minuter
3) Smaka av och krydda ev. mer om det behövs. Vill du ha en slät soppa
så mixa nu alltssamans med en stavmixer. Jag valde att äta soppan som
den var, blir lite "tuggigare" och ger mer mättnadskänsla då! Lägg i en
klick creme fraiche och strö hackad persilja över då du ska äta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|