Senaste inläggen
Helt underbart krämig och god var den här vegetariska jansson :D
Hittade recept på en vegetarisk jansson på Tasteline som jag kände att jag ville
prova så här till jul och den blev verkligen jättegod! Tog lite mer svamp än vad som stod
annars ändrade jag ingenting.
Det var kanel och kryddpeppar kryddade champinjoner istället för ansjovis och det
funkade hur bra som helst. Jag värmde falafel från frysen
(recept finns på bland biffar i bloggen, "enkla falafel") och gjorde en bönsallad till. Gott!
Vegetarisk jansson med champinjoner
ca 4-6 personer
8 -10 potatisar
1 stor gul lök
ca 4 dl färska champinjoner
0,5 krm kanel
0,5 krm mald kryddpeppar
salt och peppar
smör att steka i
Gräddblandningen
4 dl vispgrädde
1,5 krm mald kryddpeppar
6 hela nejlikor
1,5 tsk salt
1) Koka upp grädde och kryddor, dra av från värmen och låt det
stå och dra i 15 minuter
2) Skär champinjonerna i skivor och stek dem i smöret och krydda med
salt och peppar, kanel och kryddpeppar
3) Skala löken och skär den i skivor och fräs den genomskinlig i lite smör
4) Skala potatisarna och skär dem i tunna stavar, lägg lite mer än hälften
av dem i en ugns-form och lägg den stekta löken och stekta svampen
över, täck med resten av potatisen och häll på gräddblandningen
och grädda i 200 grader i ca 1 timme
Smaskig champinjon jansson på gång...
Härlig grönkålswok med fräscha ricottacakes med basilika, tomat och färsk spenat i
Blev inspirerad när jag tittade på Leila på landet och hon gjorde ricotta-cakes
som ett vegetariskt alternativ så jag letade upp receptet. I det hade hon bara riven citron
och vitlök som smaksättning, men jag provade igår att ha i tomat, basilika och blad-
spenat och de blev lite matigare och passade bra att äta till en "tuggig" wok.
Ricotta-cakes 4 st
1 burk ricotta 250 gram
1 ägg
2 msk rivet citronskal från 1 citron
2 msk färsk grovhackad basilika
1 dl färsk grovhackad bladspenat
salt och peppar
1) Riv citronskal, hacka basilika och bladspenaten
2) Häll upp ricottan i en bunke och blanda ned ägget, salt och peppar,citronzest och
grönsaker och blanda runt väl
3) Häll upp ricottamassan i en cupcakesplåt (om du har annars går det bra med
stora cupcakesformar) och grädda i 200 grade i ca 20 minuter
Grönsakswok
till 2 personer
3 stjälkar färsk grönkål
1 röd lök
ca 100 gram frysta vaxbönor
10 röda cocktailtomater
1 dl cashewnötter
salt och peppar
1 tsk timjan
rapsolja att woka i
1) Ta bort grönkålen från stocken och skär i mindre bitar, skala löken och skär
den i strimlor, dela tomaterna till kvartar och skär vaxbönorna i mindre bitar
2) Värm oljan i en wokpanna och börja med att fräsa löken med timjan i någon
minut ha sedan i grönkålen och fräs runt den innan du har i tomaterna och
vaxbönorna
Jättegod, matig och nyttig grönsakswok
3) Krydda med nymalen svartpeppar och salt och ät tillsamans med en ricottacake.
Jag åt den med en balsamicodressing till.
Man blandar 1,5 dl olivolja, 1/2 dl balamvinäger, 1 dl flytande honung, 1 msk
italiensk salladsdressing och salt och peppar. Skaka ihop alltsammans och förvara
i kylen. Ta fram den en stund inna du ska äta så är dressingen mer lättflytande.
Gott som tillbehör till mycket!
Bara att njuta! :)
Jättegod spenat, getost och lökröra i en slags "omelett-rulle"
Här kommer en härlig liten rätt som vi åt idag till lunch, passar jättebra på ett buffet-
bord också. Kanske till jul! :) Här nedan kommer receptet till en hel ugnsplåt och det
passar bra när man ska ha på buffet eller till en lunch för ca 8 portioner, ska du laga till färre så
ta bara halva satsen!
Omelett-rulle till ca 6-8 port. 1 ugnsplåt
50 gram smör
1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 ägg
1/2 tsk bakpulver
Fyllningen
3 gul lökar
ca 250 gram färsk bladspenat
500 gram getost
3 msk riven ost till gratineringen
smör att bryna löken med
Omelett-rullen
1) Sätt ugnen på 225 grader och smöra ett bakplåtspapper noga, lägg det sedan i en ugnsplåt
2) Mät upp mjölk och grädde i ett litermått och ställ brevid spisen, mät också upp 1 dl mjöl
3) Smält sedan smöret i en tjockbottnad kastrull och rör i mjölet medan du vispar hela tiden,
späd genast med mjölk-grädden lite åt gången och fortsätt vispa hela tiden. Späd med mera
av mjölkblandningen vartefter såsen tjocknar. När såsen är tjock och fin ta den från värmen
Viktigt att vispa hela tiden, då blir såsen tjock och fin utan att brännas i botten
4) Dela nu äggen i gulor och vitor, vispa vitorna hårt och rör ned äggulorna i såsen tillsammans
med bakpulvret. Låt nu såsen svalna lite innan du försiktigt vänder ned de hårt vispade vitorna
Låt såsen svalna litegranna innan du försiktigt vänder ner de vispade äggvitorna med hälp av en slickepott
5) Vänd ned de vispade äggvitorna i såsen och bred sedan försiktigt ut smeten på det smorda
bakplåts-pappret och grädda sedan i 225 grader i ca 12-15 minuter. Låt sedan omelett-
rullen svalna.
Fyllningen
1) Skala lökarna och dela dem till hälften och skiva dem. Bryn sedan löken i lite smör tills de
är mjuka och gyllene utan att ha tagit färg
Bryn löken försiktigt så den blir nästan genomskinlig utan att ta färg
2) Skär bort de hårda ändarna på getosten och grovriv resten, sköj sedan bladspenaten
och gå över den grovt med en vass kniv
3) Vänd upp den färdiggräddade omelettrullen på ett nytt bakplåtspapper och dra loss
pappret den gräddades på. Fördela sedan den brynta löken, den grovhackade spenaten
och den rivna getosten uppepå i den ordningen och rulla sedan ihop alltsammans precis
som en rulltårta
4) Strö lite riven ost över, lägg den i en ugnsform och gratinera rullen i ca 15-20 minuter i
225 grade tills den fått fin färg. Ät som lunchrätt ihop med en matig sallad
Här en bild på en 2 personers omelett-rulle färdig att gratineras
Fräscha smaker i min salvia och valnötspasta med parmesan och vitt vin
Pastakväll ikväll och det blev en snabbvariant. Såsen går att röra ihop medan pastan
kokar och väldigt gott och fräscht blev det!
Färsk salvia och valnötsås
ca 4 portioner
1/2 dl färska strimlade salviablad
2 dl grovhackade valnötter
1 1/2 dl riven parmesan + lite grovriven parmesan att strö vid servering
3/4 dl vitt torrt vin
2 dl creme fraich
1-1 1/2 dl vatten
salt och nymalen svartpeppar
matolja att bryna i
1) Sätt på pastavatten och koka valfri pasta enligt beskrivningen
2) Grovhacka valnötterna, strimla salviabladen fint, (se till att stjälkarna inte
kommer med ifall de är grova) och riv parmesan
3) Värm lite matolja i en tjockbottnad kastrull och bryn de hackade valnötterna
tillsamans med salvian utan att det tar färg, ta kastrullen åt sidan och ha i vinet
4) Sätt tillbaka kastrullen på värmen och ha i creme fraichen och parmesan och
låt det koka upp, späd med vattnet så det blir lagom såsigt
5) Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och ha i den avhällda pastan (lagom till fyra)
direkt i grytan och rör om.
Går ju också bra att servera pastan och såsen för sej! Grovriv lite parmesan direkt
över tallrikarna, lite grovriven svartpeppar är också gott till!
Jag åt kidneybönor med tomat och purjo till för att höja proteinvärdet i rätten!
Supergoda energibars, svårt att bara ta en!!
Jättegoda, energigivande hälsobars
Gjorde några väldigt goda energibars ikväll perfekta när du verkligen behöver en rejäl
energi-kick! Går bra att ha i frysen och ta fram en när man ska ha.
10 energibars
200 gram jordnötsmör
2 dl hackade hasselnötter
3 dl K special flingor
1/2 dl kokosflingor
1 dl lin eller hampafrö
3/4 dl honung
1 äggvita från ett litet ägg (eller 1/2 från 1 stort ägg)
50 gram choklad (gärna med hög kakaohalt)
1) Hacka hasselnötterna och smula de uppmätta flingorna litegranna med fingrarna,
häll sedan ner nötter och flingor i en bunke
2) Blanda ner kokos, linfrö eller hampafrö i bunken och rör om ordentligt
3) Smält jordnötsmör och honung under omrörning i en kastrull och häll det varmt
över nötblandningen, rör om igen och arbeta ihop det med fingrarna
4) Ha i äggvitan när massan är lite svalare och blanda till en fin smet som du
sedan har upp på ett bakplåtspapper och plattar till en fin, jämn rekatangel
Den tillplattade smeten redo för gräddning
5) Grädda sedan i 150 grader i 20 minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan i 10 lika stora
bitar. Smält 50 gram choklad och pensla energikakorna med när de svalnat helt
Falafel med sesamfrö, couscous-wok och vitlökscreme
Ikväll blev det falafel som jag brukar göra på kokta burk kikärtor, en snabbvariant om man så vill.
"Riktiga" falafel gör man ju på okokta kikärtor men det här receptet som jag hittat i någon mat-tidning
tror jag, tycker jag också blir gott!
ca 18-20 st falafel
3 dl kokta kikärtor (en burk)
1 ägg
1/2 dl maizena
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta finriven
3-4 tsk tahini (sesampasta)
ca 1 dl sesamfrön
salt och peppar
olja att steka i
1) Skölj kikärtorna och mixa dem till mos, häll upp dem i en bunke
2) Blanda ner ägg, maizena och alla kryddorna och rör om väl och smaka av kryddningen
Här är kikärtsmeten färdig att rullas till bollar och sedan rullas i sesamfrö
3) Rulla sedan till jämna små bollar
(smeten är lite kladdig men blöt händerna i kallt vatten så går det nog bra)
som du rullar i sesamfrö och stek på svag värme i några minuter så de får en fin färg
Sesam-falafel färdiga att stekas
Jag kokade couscous till som jag wokade ihop med lite lök, grönkål och paprika. Det passar också
bra med en kall vitlökssås till. Rör bara ned 1 tsk vitlökspulver och lite salt och peppar i
matlagningsyoughurt eller gräddfil med någon sked creme fraiche i och ät till!
Het gryta med både färsk chili och sambal
Lite thai-inspirerad gryta blev det igår till middag. Tog lite grönsaker jag hade hemma men
den hade blivit ännu godare med några cashewnötter till. Det hade blivit extra "tuggigt" och gott!
Het grönsaksgryta
ca 4 portioner
150 gram färska champinjoner
ca 8 cm purjolök
1 röd chili
1/2 paprika
1 liten morot
1/2 palsternacka
1/2 färsk broccoli
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal
2 tsk farinsocker
1/2 dl japansk soja
4-5 dl vatten
4 tsk potatismjöl
matolja att bryna i
Ingredinserna till den thai-inspirerade grytan
1) Putsa champinjonerna rena från jord och skär dom i halvor. Kärna ur och finstrimla chilin
2) Skala och skär morot och palsternacka i ganska tunna, sneda skivor
3) Dela broccolin i små buketter och skär paprikan och purjon i mindre bitar
4) Hetta upp en wokpanna eller vid gryta och fräs purjon, palsternackan och moroten
utan att det tar färg i oljan.
Fräs först purjon med rotfrukterna utan att det tar färg
5) Ha sedan i broccolin och svampen och låt det fräsa med ett tag innan du har på sojan
och vattnet. Låt det koka upp och ha då i paprikan, chilin, sambal, vitlök och farinsocker
och låt det hela puttra på svag värme i 5 minuter
6) Vispa ut potatismjölet i lite vatten och red grytan. Smaka av den med salt och peppar
och ha i lite mer sambal om du vill ha den ännu hetare, och har du några cashewnötter
att strö över tallriken när du äter så blir det extra gott.
Passar bra med jasminris till!
Här puttrar den jättegoda grytan
Grymt goda saffransbullar med mandelmassa och russin
Idag måste man ju bara ha saffransbullar till fikat och nybakat är ju bäst, så jag gjorde en deg
i förmiddags och nu har vi huset fullt av den härliga doften av saffran och så har vi goda bullar
till eftermidags-fikat!
Till 26 stycken ganska stora bullar
25 gram jäst
5 dl röd mjölk
1 dl socker
2 paket saffran
100 gram rumsvarmt smör
2 krm salt
12-13 dl vetemjöl
50 gram smält smör
ca 200 gram mandelmassa
1 dl socker
4 tsk vaniljsocker
ca 1/2 dl russin
1 ägg till pensling
kristyr
1 äggvita
2 1/2 dl florsocker
florsocker att pudra bullarna
1) Smula jästen i en bunke och värm mjöken, sockret och saffranet till fingervarmt, 37 grader
2) Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst sej, klicka då i smöret och ha i saltet
3) Arbeta degen för hand i ca 10 minuter, har du matberedare räcker det med 5 minuter
och låt sedan degen jäsa i 1 timme med en bakduk över sej
4) Kavla ut den färdigjästa degen på mjölat bakbord till en rektangel ca 1/2 cm tjock
5) Smält smöret snabbt i mikron och pensla ut det jämnt på degen
Jag tycker det går lättare att pensla ut smält smör än att bre ut rumsvarmt smör!
5) Riv nu mandelmassan direkt över degen, försök att fördela den jämnt.Blanda sedan socker med
vaniljsockret och strö över också, till sist strör du russinen över degen
6) Rulla nu ihop degen från långsidan och skär den i ca 3 cm tjocka bitar som du lägger i stora
bullformar. Jäs bullarna i 30 minuter, sätt ugnen på 225 under tiden
7) Vispa upp ett ägg och pensla över bullarna innan du gräddar dem i ca 8-10 minuter
8) När bullarna sedan svalnat så strö över florsocker och ringla kristyr på dem
Till kristyren så rör du bara ihop en äggvita och 2 1/2 dl florsocker, se till att den varken
är för tjock(ha i några droppar vatten) eller för rinnig (ha i någon tsk florsocker till)
för att få vackra bullar!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|