greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 8 december 2015 17:49

 

Helt underbart krämig och god var den här vegetariska jansson  :D





Hittade recept på en vegetarisk jansson på Tasteline som jag kände att jag ville

prova så här till jul och den blev verkligen jättegod! Tog lite mer svamp än vad som stod

annars ändrade jag ingenting.

 Det var kanel och kryddpeppar kryddade champinjoner istället för ansjovis och det

funkade hur bra som helst. Jag värmde falafel från frysen

(recept finns på bland biffar i bloggen, "enkla falafel") och gjorde en bönsallad till. Gott!





Vegetarisk jansson med champinjoner

ca 4-6 personer


8 -10 potatisar

1 stor gul lök

ca 4 dl färska champinjoner

0,5 krm kanel

0,5 krm mald kryddpeppar

salt och peppar

smör att steka i


Gräddblandningen


4 dl vispgrädde

1,5 krm mald kryddpeppar

6 hela nejlikor

1,5 tsk salt




1) Koka upp grädde och kryddor, dra av från värmen och låt det

    stå och dra i 15  minuter

2) Skär champinjonerna i skivor och stek dem i smöret och krydda med

    salt och peppar, kanel och kryddpeppar

3) Skala löken och skär den i skivor och fräs den genomskinlig i lite smör

4) Skala potatisarna och skär dem i tunna stavar, lägg lite mer än hälften

    av dem i en ugns-form och lägg den stekta löken och stekta svampen

    över, täck med resten av potatisen och häll på gräddblandningen

    och grädda i 200 grader i ca 1 timme

 

Smaskig champinjon jansson på gång...

   

Av greenyammie - 8 december 2015 09:11

 

Härlig grönkålswok med fräscha ricottacakes med basilika, tomat och färsk spenat i





Blev inspirerad när jag tittade på Leila på landet och hon gjorde ricotta-cakes

som ett vegetariskt alternativ så jag letade upp receptet. I det hade hon bara riven citron

och vitlök som smaksättning, men jag provade igår att ha i tomat, basilika och blad-

spenat och de blev lite matigare och passade bra att äta till en "tuggig" wok.






Ricotta-cakes 4 st


1 burk ricotta 250 gram

1 ägg

2 msk rivet citronskal från 1 citron

2 msk färsk grovhackad basilika

1 dl färsk grovhackad bladspenat

salt och peppar


1) Riv citronskal, hacka basilika och bladspenaten

2) Häll upp ricottan i en bunke och blanda ned ägget,  salt och peppar,citronzest och

    grönsaker och blanda runt väl

3) Häll upp ricottamassan i en cupcakesplåt (om du har annars går det bra med

    stora cupcakesformar) och grädda i 200 grade i ca 20 minuter



Grönsakswok

till 2 personer


3 stjälkar färsk grönkål

1 röd lök

ca 100 gram frysta vaxbönor

10 röda cocktailtomater

1 dl cashewnötter

salt och peppar

1 tsk timjan

rapsolja att woka i





1) Ta bort grönkålen från stocken och skär i mindre bitar, skala löken och skär

    den i strimlor, dela tomaterna till kvartar och skär vaxbönorna i mindre bitar

2) Värm oljan i en wokpanna och börja med att fräsa löken med timjan i någon

    minut ha sedan i grönkålen och fräs runt den innan du har i tomaterna och

    vaxbönorna

 

Jättegod, matig och nyttig grönsakswok



3) Krydda med nymalen svartpeppar och salt och ät tillsamans med en ricottacake.

    Jag åt den med en balsamicodressing till.

    Man blandar 1,5 dl olivolja, 1/2 dl balamvinäger, 1 dl flytande honung, 1 msk

    italiensk salladsdressing och salt och peppar. Skaka ihop alltsammans och förvara

    i kylen. Ta fram den en stund inna du ska äta så är dressingen mer lättflytande.

    Gott som tillbehör till mycket!


 

Bara att njuta! :)




Wok
Av greenyammie - 6 december 2015 12:54

 

Jättegod spenat, getost och lökröra i en slags "omelett-rulle"





Här kommer en härlig liten rätt som vi åt idag till lunch, passar jättebra på ett buffet-

bord också. Kanske till jul! :) Här nedan kommer receptet till en hel ugnsplåt och det

passar bra när man ska ha på buffet eller till en lunch för ca 8 portioner, ska du laga till färre så

ta bara halva satsen!






Omelett-rulle till ca 6-8 port. 1 ugnsplåt


50 gram smör

1 dl vetemjöl

3 dl mjölk

2 dl vispgrädde

3 ägg

1/2 tsk bakpulver



Fyllningen


3 gul lökar

ca 250 gram färsk bladspenat

500 gram getost

3 msk riven ost till gratineringen

smör att bryna löken med




Omelett-rullen

1) Sätt ugnen på 225 grader och smöra ett bakplåtspapper noga, lägg det sedan i en ugnsplåt

2) Mät upp mjölk och grädde i ett litermått och ställ brevid spisen, mät också upp 1 dl mjöl

3) Smält sedan smöret i en tjockbottnad kastrull och rör i mjölet medan du vispar hela tiden,

    späd genast med mjölk-grädden lite åt gången och fortsätt vispa hela tiden. Späd med mera

    av mjölkblandningen vartefter såsen tjocknar. När såsen är tjock och fin ta den från värmen

 

Viktigt att vispa hela tiden, då blir såsen tjock och fin utan att brännas i botten



4) Dela nu äggen i gulor och vitor, vispa vitorna hårt och rör ned äggulorna i såsen tillsammans

    med bakpulvret. Låt nu såsen svalna lite innan du försiktigt vänder ned de hårt vispade vitorna

 

Låt såsen svalna litegranna innan du försiktigt vänder ner de vispade äggvitorna med hälp av en slickepott



5) Vänd ned de vispade äggvitorna i såsen och bred sedan försiktigt ut smeten på det smorda

    bakplåts-pappret och grädda sedan i 225 grader i ca 12-15 minuter. Låt sedan omelett-

    rullen svalna.




Fyllningen


1) Skala lökarna och dela dem till hälften och skiva dem. Bryn sedan löken i lite smör tills de

    är mjuka och gyllene utan att ha tagit färg

 

Bryn löken försiktigt så den blir nästan genomskinlig utan att ta färg



2) Skär bort de hårda ändarna på getosten och grovriv resten, sköj sedan bladspenaten

    och gå över den grovt med en vass kniv

3) Vänd upp den färdiggräddade omelettrullen på ett nytt bakplåtspapper och dra loss

    pappret den gräddades på. Fördela sedan den brynta löken, den grovhackade spenaten

    och den rivna getosten uppepå i den ordningen och rulla sedan ihop alltsammans precis

    som en rulltårta

4) Strö lite riven ost över, lägg den i en ugnsform och gratinera rullen i ca 15-20 minuter i

    225 grade tills den fått  fin färg. Ät som lunchrätt ihop med en matig sallad

 

Här en bild på en 2 personers omelett-rulle färdig att gratineras





Av greenyammie - 3 december 2015 18:42

 

Fräscha smaker i min salvia och valnötspasta med parmesan och vitt vin





Pastakväll ikväll och det blev en snabbvariant. Såsen går att röra ihop medan pastan

kokar och väldigt gott och fräscht blev det!





Färsk salvia och valnötsås

ca 4 portioner


1/2 dl färska strimlade salviablad

2 dl grovhackade valnötter

1 1/2 dl riven parmesan + lite grovriven parmesan att strö vid servering

3/4 dl vitt torrt vin

2 dl creme fraich

1-1 1/2 dl vatten

salt och nymalen svartpeppar

matolja att bryna i





1) Sätt på pastavatten och koka valfri pasta enligt beskrivningen

2) Grovhacka valnötterna, strimla salviabladen fint, (se till att stjälkarna inte

    kommer med ifall de är grova) och riv parmesan

3) Värm lite matolja i en tjockbottnad kastrull och bryn de hackade valnötterna

    tillsamans med salvian utan att det tar färg, ta kastrullen åt sidan och ha i vinet

4) Sätt tillbaka kastrullen på värmen och ha i creme fraichen och parmesan och

    låt det koka upp, späd med vattnet så det blir lagom såsigt

5) Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och ha i den avhällda pastan (lagom till fyra)

    direkt i grytan och rör om.

    Går ju också bra att servera pastan och såsen för sej! Grovriv lite parmesan direkt

    över tallrikarna, lite grovriven svartpeppar är också gott till!


    Jag åt kidneybönor med tomat och purjo till för att höja proteinvärdet i rätten!




Av greenyammie - 2 december 2015 21:28

   

Supergoda energibars, svårt att bara ta en!!

Jättegoda, energigivande hälsobars





Gjorde några väldigt goda energibars ikväll perfekta när du verkligen behöver en rejäl

energi-kick! Går bra att ha i frysen och ta fram en när man ska ha.





10 energibars


200 gram jordnötsmör

2 dl hackade hasselnötter

3 dl K special flingor

1/2 dl kokosflingor

1 dl lin eller hampafrö

3/4 dl honung

1 äggvita från ett litet ägg (eller 1/2 från 1 stort ägg)

50 gram choklad (gärna med hög kakaohalt)



1) Hacka hasselnötterna och smula de uppmätta flingorna litegranna med fingrarna,

    häll  sedan ner nötter och flingor i en bunke

2) Blanda ner kokos, linfrö eller hampafrö i bunken och rör om ordentligt

3) Smält jordnötsmör och honung under omrörning i en kastrull och häll det varmt

    över nötblandningen, rör om igen och arbeta ihop det med fingrarna

4) Ha i äggvitan när massan är lite svalare och blanda till en fin smet som du

    sedan har upp på ett bakplåtspapper och plattar till en fin, jämn rekatangel

 

Den tillplattade smeten redo för gräddning


5) Grädda sedan i 150 grader i 20 minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan i 10 lika stora

    bitar. Smält 50 gram choklad och pensla energikakorna med när de svalnat helt


Av greenyammie - 1 december 2015 19:19

 

Falafel med sesamfrö, couscous-wok och vitlökscreme




Ikväll blev det falafel som jag brukar göra på kokta burk kikärtor, en snabbvariant om man så vill.

"Riktiga" falafel gör man ju på okokta kikärtor men det här receptet som jag hittat i någon mat-tidning

tror jag, tycker jag också blir gott!





ca 18-20 st falafel


3 dl kokta kikärtor (en burk)

1 ägg

1/2 dl maizena

1 tsk spiskummin

1/2 tsk chilipulver

1 vitlöksklyfta finriven

3-4 tsk tahini (sesampasta)

ca 1 dl sesamfrön

salt och peppar

olja att steka i





1) Skölj kikärtorna och mixa dem till mos, häll upp dem i en bunke

2) Blanda ner ägg, maizena och alla kryddorna och rör om väl och smaka av kryddningen

 

Här är kikärtsmeten färdig att rullas till bollar och sedan rullas i sesamfrö



3) Rulla sedan till jämna små bollar

 (smeten är lite kladdig men blöt händerna i kallt vatten så går det nog bra)

   som du rullar i sesamfrö och stek på svag värme i några minuter så de får en fin färg

 

Sesam-falafel färdiga att stekas




    Jag kokade couscous till som jag wokade ihop med lite lök, grönkål och paprika. Det passar också

    bra med en kall vitlökssås till. Rör bara ned 1 tsk vitlökspulver och lite salt och peppar i

    matlagningsyoughurt eller gräddfil med någon sked creme fraiche i och ät till!

Av greenyammie - 30 november 2015 18:07

 

Het gryta med både färsk chili och sambal





Lite thai-inspirerad gryta blev det igår till middag. Tog lite grönsaker jag hade hemma men

den hade blivit ännu godare med några cashewnötter till. Det hade blivit extra "tuggigt" och gott!





Het grönsaksgryta

ca 4 portioner


150 gram färska champinjoner

ca 8 cm purjolök

1 röd chili

1/2 paprika

1 liten morot

1/2 palsternacka

1/2 färsk broccoli

2 vitlöksklyftor

1 tsk sambal

2 tsk farinsocker

1/2 dl japansk soja

4-5 dl vatten

4 tsk potatismjöl

matolja att bryna i






 

Ingredinserna till den thai-inspirerade grytan





1) Putsa champinjonerna rena från jord och skär dom i halvor. Kärna ur och finstrimla chilin

2) Skala och skär morot och palsternacka i ganska tunna, sneda skivor

3) Dela broccolin i små buketter och skär paprikan och purjon i mindre bitar

4) Hetta upp en wokpanna eller vid gryta och fräs purjon, palsternackan och moroten

    utan att det tar färg i oljan.

 

Fräs först purjon med rotfrukterna utan att det tar färg




5) Ha sedan i broccolin och svampen och låt det fräsa med ett tag innan du har på sojan

    och vattnet. Låt det koka upp och ha då i paprikan, chilin, sambal, vitlök och farinsocker

    och låt det hela puttra på svag värme i 5 minuter

6) Vispa ut potatismjölet i lite vatten och red grytan. Smaka av den med salt och peppar

    och ha i lite mer sambal om du vill ha den ännu hetare, och har du några cashewnötter

    att strö över tallriken när du äter så blir det extra gott.

    Passar bra med jasminris till!

 

Här puttrar den jättegoda grytan


Av greenyammie - 29 november 2015 13:58

 

Grymt goda saffransbullar med mandelmassa och russin






Idag måste man ju bara ha saffransbullar till fikat och nybakat är ju bäst, så jag gjorde en deg

i förmiddags och nu har vi huset fullt av den härliga doften av saffran och så har vi goda bullar

till eftermidags-fikat!





Till 26 stycken ganska stora bullar


25 gram jäst

5 dl röd mjölk

1 dl socker

2 paket saffran

100 gram rumsvarmt smör

2 krm salt

12-13 dl vetemjöl


50 gram smält smör

ca 200 gram mandelmassa

1 dl socker

4 tsk vaniljsocker

ca 1/2 dl russin

1 ägg till pensling


kristyr

1 äggvita

2 1/2 dl florsocker


florsocker att pudra bullarna




1) Smula jästen i en bunke och värm mjöken, sockret och saffranet till fingervarmt, 37 grader

2) Häll  mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst sej, klicka då i smöret och ha i saltet

3) Arbeta degen för hand i ca 10 minuter, har du matberedare räcker det med 5 minuter

    och låt sedan degen jäsa i 1 timme med en bakduk över sej

4) Kavla ut den färdigjästa degen på mjölat bakbord till en rektangel ca 1/2 cm tjock

5) Smält smöret  snabbt i mikron och pensla ut det jämnt på degen

 

Jag tycker det går lättare att pensla ut smält smör än att bre ut rumsvarmt smör!



5) Riv nu mandelmassan direkt över degen, försök att fördela den jämnt.Blanda sedan socker med

    vaniljsockret och strö över också, till sist strör du russinen över degen

6) Rulla nu ihop degen från långsidan och skär den i ca 3 cm tjocka bitar som du lägger i stora

    bullformar. Jäs bullarna i 30 minuter, sätt ugnen på 225 under tiden

7) Vispa upp ett ägg och pensla över bullarna innan du gräddar dem i ca 8-10 minuter

8) När bullarna sedan svalnat så strö över florsocker och ringla kristyr på dem

    Till kristyren så rör du bara ihop en äggvita och 2 1/2 dl florsocker, se till att den varken

     är för tjock(ha i några droppar vatten) eller för rinnig (ha i någon tsk florsocker till)

     för att få vackra bullar!

 


Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards