Senaste inläggen
Jättegoda kikärtsbiffar med rotmos och rosmarinbakad rödlök
Mannen i huset önskade sej rotmos ikväll och jag passade på att prova de här lite kryddiga kikärtsbiffarna
till, tror jag gjorde dem på en kurs för flera år sedan. De var lika goda som jag mindes dem! Bakade
också rödlök i ugnen med rosmarin och allt blev väldigt gott ihop med rotmoset.
Kryddiga kikärtsbiffar
8 mindre biffar
1 tetra kokta kikärtor, 230 g avrunnen vikt
1 ägg
1 liten fint hackad gul lök
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl ströbröd
1/2 dl grovhackade solrosfrön
1 dl grovt hackad persilja
2 msk vispgrädde
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
salt och peppar
smör att steka i
1) Häll av kikärtorna och mixa dem grovt med mixerstav, grovhacka sedan persilja och solrosfrön
2) Finhacka den gula löken och blanda sedan det hackade i kikärtsbunken tillsamans med ägget,
mandelmjöl, ströbröd och kryddorna. Blanda väl och låt det stå och vila en liten stund
3) Forma sedan ca 8 mindre biffar som du steker några minuter på var sida på medelvärme
Fina kikärtsbiffar snart färdiga att ätas
Jag åt rotmos och ugnsbad rödlök till. Klyfta en rödlök grovt, lägg den i en liten ugnsform och strö
på 2 msk olivolja, flingsalt och någon kvist rosmarin. Baka i 175 i ca 15-20 minuter.
Till fyra portioner rotmos går det åt 1 medelstor kålrot, 4 potatisar och två morötter. Skala allt
och skiva i mindre bitar. Koka kålrot och morot i ca en halvtimme, ha i potatisen och kok i tjugo
minuter till. Häll av och pressa ned i en bunke, ha i lite av kokspadet och några matskedar smör
och vispa allt slätt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar
Svart bön-biff med pestopasta och vitlöksost
Den här saftiga bön-biffen passar både som burgare i bröd och till pasta. Jag blandade lite pesto
och svarta oliver i pastan och åt med vitlöks-cantadou till, väldigt mumsigt!
Till fyra stora bönbiffar
3 dl svarta kokta bönor
2 dl majskorn
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk bakpulver
1 liten fint tärnad gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
matolja att steka i
salt och peppar
1) Mixa de kokta svarta bönorna tillsamans med majs, ströbröd blandat med bakpulvret, och kryddorna
2) Skala och tärna löken fint, riv vitlöken och blanda i bönsmeten tillsamans med olivoljan
3) Blanda smeten väl och forma fyra stora biffar
4) Stek dem på medelvärme några minuter på var sida
Färdigt att njuta av tillsamans med det man så önskar
Här ligger bön-biffarna och väntar på att stekas
Linspannkakor kryddade med garam masala och fyllda med wokade grönsaker
Det är en lätt indidsk touche på de här pannkakorna som också är matiga och nyttiga med gröna
linser i smeten. Lättlagad och god vardagsmat.
Till pannkaksmeten
ca 8 pannkakor
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
1 dl matyoughurt
3 ägg
2 dl kokta gröna linser
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
smör att steka i
1) Rör ihop mjöl, salt och kryddor i en bunke och vispa slätt ihop med mjölken
2) Ha sedan i äggen, matyoughurt och de väl avrunna gröna linserna, låt smeten
stå och svälla en stund
Jättegoda linspannkakor på gång
Grönsakswoken
1 röd snackpaprika
ca 150 gram fint strimlad vitkål
ca 150 gram vaxbönor skuren i mindre bitar
1 dl pumpakärnor
1 tsk spiskummin
salt och peppar
matolja att woka i
1) Strimla grönsakerna och woka i het panna tills det mjuknar. Jag använde frusna vax-
bönor, färska bör förvällas några minuter innan de wokas
2) Krydda med spiskummin och salt och peppar och dra woken från värmen
Mumsiga grönsaker kryddade med spiskummin
Stek nu pannkakor av smeten och när de är klara fyll dem med några skedar wokade grönsaker
och ät varma.
Här är ett recept på garam masala, lägg i en glasburk ställ mörkt. Bra att ha hemma när du ska laga
indiskt!
4 tsk spiskummin
4 tsk kardemumma
2 tsk kanel
2 tsk kryddnejlika
1 tsk svartpeppar
De kryddiga linspannkakorna är goda som de är också, bara ät med lite råkost till.
Jättegod paj som är proppfylld med nyttiga grönsaker
I lördags längtade jag efter en riktigt matig paj och gjorde den här goda grönsaks pajen med bladspenat,
lättfräst rödlök, kokta rödbetor, paprika och fetaost. Rödbetorna färgar av sej litegranna
men de är så goda så de måste bara få vara med.
Till en normalstor pajform
pajdegen:
125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl lantbrödsmjöl
3 msk kallt vatten
fyllningen:
2 mindre rödlökar
4-5 mindre kokta rödbetor
ca 250 gram färsk bladspenat
1 röd snackpaprika
200 gram fetaost i bit
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk timjan
salt peppar
1) Börja koka rödbetorna, tar ca 1 timme. Blanda sedan allt utom vattnet till degen i en
matberedare, låt den blanda mjöl och smör och slå sist i vattnet och slå snabbt ihop den
(degen blir frasigast om smöret är kallt)
2) Kavla den rund på mjölad bakbänk och lyft över den i en smörad pajform. Tryck ut den jämnt
och fint i botten och forma till kanterna, pricka den sedan i botten med en gaffel och
ställ den kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader
Lägg den kavlade pajdegen i en smörad pajform och tryck ut den ordentligt så du får fina kanter
3) Skala under tiden löken och skär den i mindre kvartar och bryn den utan att den tar färg
på svag värme i en stekpanna
4) Skölj och skär paprikan i fina ringar och tärna fetaosten i små kuber och skala och kvarta
också rödbetorna
5) Vispa ihop äggen med mjölken och grädden, ha också i kryddorna i blandningen
6) Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, klä gärna kanterna i lite folie så de inte blir brända
och så behåller de formen bättre också
7) Låt pajskalet svalna litegranna och skölj under tiden bladspenaten. Slunga den ordentligt torr
och lägg den sedan i botten på pajen, ha sedan på rödlöken rödbetorna och fetaosten i den
ordningen
Pajen på gång med spenat, rödlök, rödbetor och fetaost
8) Häll nu på äggstanningen och allra överst lägger du sedan ut paprika-ringarna och platta till litegranna
9) Grädda pajen i 200-225 grader i ca 35 minuter. Håll koll på slutet så den inte blir mörk
Dags att njuta av den mumsiga pajen tillsamans med lite sallad och bönsalsa
Het och krämig tacokryddad grönsaksås med pestopasta och blomkålsbuketter
Ikväll fick jag till en grönsaksås som jag blev väldigt nöjd med. Ihop med spagetti och nylagad
pesto blev det en riktig höjdare.
Tacokryddad grönsaksås
ca 6 portioner
1/2 kålrabbi
2 morötter
2 små lökar
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl röda linser
1 1/2 dl vatten
500 gram krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1 1/2 msk tacokrydda
4 msk creme fraiche
salt och peppar
matolja att bryna i
1) Skala kålrabbi, morötter och lök och tärna löken fint och grovriv morot och kålrabbi
2) Fräs löken i oljan ihop med basilika och oregano, ha i det grovrivna efter en liten stund
och riv också ner vitlöksklyftan
3) Späd med de krossade tomaterna och rör om och låt det få ett uppkok
4) Ha i de röda linserna och späd med vattnet och ha i tacokryddan, låt det koka upp igen
5) Låt det sedan sjuda på svag värme i ca 15 minuter tills allt känns mjukt
6) Ha i creme fraichen och smaka av med salt och peppar
Grönsakerna till den goda pasta-såsen
Koka nu spagettin enligt anvisningarna på paketet och medan det kokar gör peston.
Pesto
ca 2 dl
1/2 kruka basilika
3/4 dl solrosfrön
1 dl finriven parmesan
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Mixa allt med stavmixern och smaka av med salt och peppar. Den här peston är ett bra alternativ
om du vill bjuda någon nötallergiker och den är minst lika god som den med nötter i.
Blanda några matskedar med den nykokta pastan. Jag hade också lättkokta blomkåls-buketter
och rostade pumpafrön till.
Jag blandar en egen tacokrydda. Bra att ha en burk hemma i skåpet. 1 1/2 msk brukar vara lagom
till 500 gram färs/veg. färs!
Tacokrydda
1/2 dl spiskummin
1/2 dl paprikapulver
1/2 dl oregano
1/2 dl chilipulvder
1/2 dl salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar
Här puttrar den härliga grönsaksåsen
Stekt portabello med matvete, grönkål, kikärtor och tärnad feta blev onsdagkvällens mat
Hittade jättefina portabello-"hattar" i affären till skapligt pris också så det blev lite snabb-
mat ikväll. Hade kokt matvete på burk, skönt att ha hemma om man kommer hem sent
och är hungrig. Hittade grönkål, rödlök, kikärtor och en öppnad burk med tärnad fetaost i
kylen och allt hamnade i wokpannan och blev gott tillsamans.
Portabello med wokad matvete-sallad
1 person
1 stängel med grönkål
1/2 liten röd lök
1/2 dl kokta kikärtor
1/2 dl tärnad fetaost i olja och kryddor
ca 1 dl kokt matvete
1/2 tsk curry
1/4 tsk vitlökspulver
matolja till att woka i
salt och peppar
1 Poratbello hatt
1) Skär bort grönkålen från skaftet och strimla den mindre, skär rödlöken i mindre
klyftor och woka dem tillsamans med curryn och vitlöken i olja i en wokpanna
2) Ha i kikärtorna och matveten efter några minuter och låt dem också bli varma
under några minuter medan du rör om i wokpannan, salta och peppra
3) Dra woken åt sidan och skiva svampen i tjocka skivor som du steker några minuter
på var sida i matolja på medeltemp, krydda och ta den från värmen
4) Färdigt att servera, toppa din tallrik med fetaosten och några teskedar kryddad
matolja ifrån burken
Jättefräsch äppel och nässel smoothie piggar om man är lite höst-trött
Idag har jag bara värmt rester och gjort den här piggelin-smoothien på kvällskvisten, den kändes
som att jag behövde den ikväll!
Äppel och nässel-smoothie
2 normalstora glas
2 äpplen
3 nävar bladspenat
1 msk nässelpulver
2 msk citron saft
2 cm riven färsk ingefära
2 1/2 dl vatten
1) Skala äpplena och ta bort kärnhusen, skala ingefäran och riv den grovt
2) Lägg äpplen,ingefära, spenat, nässelpulver och citornsaft i en mixerskål
och mixa med stavmixer tills allt är riktigt slätt. Häll upp i ett vackert
glas och drick med detsamma
Mild och god, dragonkryddad rotsaks och böngryta med mat-havre och bladspenatsallad
Idag var det gott att äta en värmande höstgryta, det var både regningt och blåsigt ute. Jag rostade
först rotsakerna i större bitar innan jag skar ner dem och lät dem puttra ihop med det andra.
Jag tycker att grönsakerna goda smak blommar ut ännu mer då de får rosta i ugnen.
Rotsaks och bönryta med dragon
ca 4 portioner
1 stor gul lök
2 stora morötter
ca 1/3 dels bit av en stor kålrot
150 gram färska champinjoner
1 burk med blandade bönor ca 200 gram
1/2 dl creme fraiche
4 dl mjölk
3 tsk maizena utrört i lite vatten
2 tsk torkad dragonkrydda
1 1/2- 2 tsk dijon senap
olivolja
färsk rosmarin
1 nypa flingsalt
salt och peppar
smör att bryna i
Här ska rotfrukterna in och rostas ca 1 timme i ugnen
1) Börja med att skala och dela rotsakerna litegranna, lägg dem sedan i en ugnsform ha någon
matsked olivolja, lite flingsalt och någon kvist rosmarin och rosta i 45-60 minuter på 175 g
2) Rensa champinjonerna och kvarta dem, bryn dem sedan i lite smör med dragonkryddan,
ha på cremefraiche och dijonsenapen och rör om.
3) Ha på mjölken och låt det koka upp och låt det puttra på svag värme. Dela de rostade
rotsakerna i tuggvänliga bitar och ha ner dem i grytan tillsamans med de avhällda bönorna
4) Nu ska det koka upp igen och puttra ihop i några minuter red sedan med 3 tsk maizena
utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ta lite mera av dragon och dijon
om det behövs.
Här puttrar den dragondoftande höst-grytan
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|