Senaste inläggen
Härligt värmande och god linssoppa med potatis och purjolök
Kände för något lite lättare ikväll, men ändå mättande och då passade den
här matiga linssopppan perfekt. Efter en soppa känner man sej alltid så där
lagom mätt på ett behagligt sätt och den här är både näringsrik och god!
Röd linssoppa
ca 4 portioner
5 potatisar
1 purjolök
2 dl röda linser
3 msk kantarellfond
12-13 dl vatten
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk gurkmeja
salt och peppar
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl grovt hackad färsk persilja
matolja att bryna i
1) Börja med att skala och tärna potatisarna smått, ansa och strimla
sedan purjolöken och bryn dem tillsammans i en vid kastrull i matolja
utan att det tar färg
Bryn först potatis och purjolök utan att det tar färg
2) Tillsätt vatten, fonden, kryddorna och de väl sköjda linserna och ge
det ett uppkok och låt det sedan sakta sjuda i ca 20 minuter
3) Smaka av och krydda ev. mer om det behövs. Vill du ha en slät soppa
så mixa nu alltssamans med en stavmixer. Jag valde att äta soppan som
den var, blir lite "tuggigare" och ger mer mättnadskänsla då! Lägg i en
klick creme fraiche och strö hackad persilja över då du ska äta.
Nu är soppan färdig att äta om du inte vill mixa den slät förstås
Härliga kavring att ta fram till jul!
Har passat på att baka kavring till jul då alla tre "barnen" och lite andra släktingar
kommer. Tycker det är ett "måste" till risgynsgröten! Här kommer
ett väldigt lättbakat recept.
Klassisk kavring
2 bröd
4 dl vetemjöl special
8 dl rågsikt
1 msk bikarbonat
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mörk sirap
6 dl filmjölk
1) Sätt ugnen på 180 grader och smörj och bröa två avlånga brödformar
på 1,5 liter
2) Ta fram en stor bunke och mät upp vetemjöl, rågsikt och salt och häll
ned. Blanda sedan bapulver och bikarbonat väl i mjölblandningen
3) Rör sedan ned filen och sirapen och blanda ihop till en sockerkaks-
liknande smet. Man får inte vispa smeten för då kan den bli seg!
4) Häll nu upp smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i
ca 1 timme. Har du en termometer kan du tempa ditt bröd så är du
säker på att det inte blir "dinkigt" i mitten. Ett bröd ska alltid nå upp
till en kärntemp på minst 95 grader då vet man att det är klart!
Väldigt god canneloni med getost och spenatfyllning och råriven rödbetsallad
Lagom mätt och belåten efter kvällens pasta-rätt. Hade en bit getost i kylen där
datumet höll på att bli för gammalt. Använde upp den och det blev verkligen gott
ihop med brynt lök och spenat inuti en kokt lasagneplatta! :))
Pastan
Till fyra portioner
ca 300-400 gram färska lasagneplattor ( el. 8 stycken torkade)
200 gram getost
150 gram färsk bladspenat
1 stor gul lök
matolja att bryna i
till tomatsåsen
1 gul lök
1 tetra krossade tomater
1/2 tsk oregano, 1/2 tsk timjan, 1/2 tsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
matolja att bryna i
1 dl finriven parmesan till gratineringen
1) Använder du torkade lasagneplattor så koka dem mjuka i en stor
kastrull i ca 10 minuter, rör om med jämna mellanrum så plattorna
inte fastnar ihop i varandra
2) Skala och tärna löken fint, skölj och skär spenaten i mindre bitar,
tärna också getosten i små bitar
3) Börja med att bryna löken genomskinlig i en stekpanna ha sedan i
spenaten och rör om
4) Efter någon minut så kan du ha i den tärnade getosten och låta den
fräsa med tills allt är ordenligt blandat och osten smält litegranna
5) Lägg nu ut lasagneplattorna på ett stort skärbräde och fördela ost
och lök-röran mitt på ungefär och vik sedan ihop plattorna och lägg
dem i en ugnsform
Spenat-getost-lök-röran placeras mitt på de kokta lasagneplattorna innan de viks ihop och gratineras
Gör nu en tomatconcasse` (tomatsås) på 1 fint tärnad gul lök, 1 tetra krossade tomater,
2 rivna vitlöksklyftor, 1/2 tsk timjan, 1/2 tsk oregano, 1/2 tsk basilika och salt och peppar.
Skala och tärna löken, bryn den i lite matolja och ha i kryddor och tomat och låt det puttra
ihop under några minuter. Häll sedan tomatsåsen uppepå de ihopvikta och getostfyllda
ladsagneplattorna, strö 1 dl finriven parmesan över och gratinera i 12-14 minuter.
Det doftar härligt om tomatsåsen som innehåller flera goda örtkryddor
Jag grovrev färsk rödbeta och morot till. Blanda det grovrivna och häll en vinägrett på 2 msk
olivolja+ 2 tsk vit balsamico+ salt och peppar över. Några pumpakärnor bir gott uppepå!
God och nyttig råriven rödbetsallad
Ugnsbakade rotfrukter + broccoli och kidneybönor blev lunchen idag tillsamans med kantarellsås och
potatisgratäng
När övriga familjen åt rådjurs-sadel till söndag middag så blev det härligt rosmarinbakade rotfrukter
till potatis-gratängen för mej. Smakade väldigt gott, ju mer grönt jag äter desto mindre längtan till kött
har jag!
Gör först en potatisgratäng på ca 8-10 potatisar till 4 personer. Skala och skär potatisen
i skivor, varva med salt, grovmalen svartpeppar, 2 pressade vitlöksklyftor och 2 skivade gula lökar.
Späd med 2 1/2 - 3 dl vispgrädde och 1 1/2- 2 dl mjölk och gratinera i ca 1 timme i 200 grader
Till fyra personer
3 stora morötter
ca 200 gram kålrot
2 palsternackor
2 kvistar färsk rosmarin (eller ca 1 msk torkad)
2 stjälkar färsk broccoli
1 liten tetra kidneybönor (190 gram)
någon matsked matolja
2 nypor flingsalt
1) Skala kålroten och skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform
2) Skär morötter och palsternackor i mindre bitar (gott oskalade)
och lägg dem tillsamans med kålrötterna i ugnsformen, ha på
matoljan, flingsalt och rosmarin och baka dem i 225 g. i 30 min.
3) Dela broccolin i mindre buketter och förväll dem i lättsaltat vatten
i fem minuter, skölj kidneybönorna och ha dem + de förvällda
broccolibuketterna i ugnsformen de sista fem minutrarna och låt
dem bli varma
Härlig ugnsform med kålrot, palsternacka, morot, broccoli och bönor
Gör en kantarellsås på 400 gram kantareller till 4 personer genom att skära svampen i
mindre bitar, bryna tillsammans med 1 finhackade gul lök, späda med 3 dl mjölk och
1 1/2 dl vispgrädde och låta det koka ihop ca 10 minuter. Red med 3 tsk maizena utrört
i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Snabblagad, billig och väldigt god är den här enkla "retro" soppan!
Det var specialpris på gul lök i affären igår (15 kr för en liten nätpåse med 20 lökar)
kunde inte låta bli att köpa så det blev löksoppa igår kväll. Lök är för övrigt en av
mina favorit grönsaker, så användbar till mycket och så god dessutom! Världens bästa
smaksättare.
Löksoppa
2 portioner
2 stora gula lökar
1 grönsaksbuljong-tärning + 4 dl vatten
2 msk vitt vin
2 tsk maizena utrört i 1/2 dl vatten
1 tsk timjan
salt och peppar
matolja att bryna i
2 grova brödskivor
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk paprikapulver
salt och peppar
matolja att bryna i
ca 1/2 dl riven ost till gratinering
1) Värm vattnet och lös buljongen i det, ställ åt sidan
2) Skala och skiva löken i mindre bitar. Bryn den sedan med timjan i lite matolja
på svag värme i några minuter tills den blir genomskinlig
Bryn löken med timjan på svag värme utan att den får färg, den ska bli genomskinlig
3) Häll vinet på löken, sedan buljongen och låt det koka upp,
sjud sedan på svag värme i ca 15 minuter
4) Rör ut maizenan i vattnet, ge soppan ett uppkok och red den sedan.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar
Skär nu brödet i tärningar och bryn tärningarna i lite matolja i några minuter. Krydda med
vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar
Jättegott med vitlöks-smakande krutonger till soppan
Häll upp soppan, fördela krutongerna uppepå och strö över den rivna osten. Gratinera sedan
i 225 grader i ca 6-8 minuter
Löksoppan är väldigt god även utan krutonger
Enkel grönkålswok med färska champinjoner, kidneybönor, vaxbönor, röd lök och halloumi
Lite trött fredag här hemma så det blev väldigt enkel mat ikväll, men också väldigt god enligt
mej själv i alla fall! ;)
Grönkålswok till 2 personer
ca 4 dl färsk grönkål i mindre bitar
1 röd lök
1 liten tetra kidneybönor 190 gram
200 gram halloumi
150 gram frysta vaxbönor
150 gram färska champinjoner
matolja att woka i
flingsalt och svartpeppar
ev. balsamico
1) Skölj grönkålen och skala löken och skär den i strimlor
2) Ta bort ev. jord från svampen och kvarta den
3) Dela de frysta vaxbönorna i mindre bitar och skölj kidneybönorna
4) Värm en wokpanna eller stekpanna och ha i någon matsked matolja
5) Börja med att woka grönkål och röd lök i några minuter, ha sedan över
dem i en vid uppläggningskål
6) Värm wokpannan igen och fräs champinjonerna i lite olja, ha i vaxbönorna
och fräs dem tillsamans någon minut, lägg upp dem i samma skål som det andra
7) Skiva upp haluomin och stek den i pannan några minuter på var sida, lägg osten
över de andra grönsakerna. Strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över och
ät woken genast. Gott med lite balsamico till!
En enkel balsamico gör du genom att blanda 2 dl balsamvinäger och 1 dl honung
i en kastrull, koka upp och låt det sedan sjuda på svag värme tills det reducerat
till en tredjedel. Häll upp i glasburk och förvara i kylen.
Ser inte mycket ut för världen men det smakade väldigt bra!
Pasta fettuccini med blomkål, broccoli och parmesan
Idag blev det en enkel "pasta-röra" med färsk broccoli och blomkål, väldigt gott att "rå-steka".
Bra med något snabbt, enkelt men gott ibland!
till 4 personer
250 gram valfri färsk pasta
250 gram färsk blomkål
250 gram färsk broccoli
1 gul lök
1 solo vitlök
1 dl finriven parmesan
1 dl vispgrädde + 3-4 dl vatten
2 tsk maizena utrört i lite vatten
salt och peppar
olja att bryna i
1) Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av den och håll den varm
2) Skala och dela löken i tunna skivor, skala och finhacka vitlöken
3) Skär blomkål och broccoli i mindre buketter och skär dem sedan i skivor
Skär blomkål och broccoli och råstek dem i matolja
4) Stek blomkål och broccoli i matolja i ca 3 minuter, ha i vitlök och lök
och låt dem steka med någon minut
5) Häll på grädde och ha i parmesan, späd med vattnet lite i taget
6) Låt det hela koka upp och red det med maizenan utrört i lite vatten
7) Smaka av med salt och nymald svartpeppar och blanda i pastan och
rör om så det blandar sej bra. Servera med nymald svartpeppar och
mera riven parmesan
Söta pepparkaks-gubbar och gummor i grilanger att hänga i köksfönstret
Bakade stora pepparkakor och trädde ett band emmellan och hängde upp som en kul julprydnad.
Sprider så god doft i köket när man hänger upp peppar-kaks prydnader. Har en bra deg från en
bok med pepparkaksmallar som jag vann på en papparkakshus tävling för snart tio år sedan, men
det funkar också bra med köpt deg ifrån affären!
Deg till pepparkakor -god att äta och även bra till "stadiga" pepparkakshus och andra prydnander
( recept från "Pepparkakshus och mera julbus" Balkong förlag )
250 gram margarin eller smör
2 dl ljus sirap
4 dl strösocker
2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk kryddnejlika
1 tsk ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + några dl till vid utbakningen
1) Smält smöret tillsamans med sirapen i en kastrull
2) Mät upp sockret och häll det i en stor bunke tillsamans med alla kryddorna
3) Slå över smörblandningen och rör om väl
4) Häll i vattnet och rör om igen, låt sedan blandningen svalna litegranna
5) Blanda mjölet väl tillsamans med bikarbonaten och rör ned det i smeten
som blir ganska lös ( den svällar sedan) arbeta ihop degen med en trägaffel,
eller blanda i en hushållsassistens
Nu ska degen vila i minst 1 dygn, gärna i 2. Placera den i en plastpåse i kylen.
Nu sväller mjölet och den blir mer lättarbetad och ger mer glans och jämnare
färg. Degen kan verka lös men det är lättare att ha i mer mjöl vid utbakningen
än att arbeta med en deg som är för hård från början.
Jag gjorde gummor och gubbar från stora pepparkaksmått, jag gjorde hål för att trä igenom röda band
med baksidan av en gaffel
När jag gör delar till pepparkakshus eller som nu lite tjockare pepparkakor till prydnad så kavlar jag ut
direkt på plåten, jag tycker det är lättast. Smörj bara ordentligt med margarin först och så mjöla under
degen och även uppepå degen innan du kavlar. Vänd den några gånger under utkavlingen så ser du att den
inte fastnat för hårt mot ugnsplåten.
Pyssligt i fönstret och så doftar det gott också :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|