greenyammie

Senaste inläggen

Av greenyammie - 17 december 2015 19:17

 

Härligt värmande och god linssoppa med potatis och purjolök





Kände för något lite lättare ikväll, men ändå mättande och då passade den

här matiga linssopppan perfekt. Efter en soppa känner man sej alltid så där

lagom mätt på ett behagligt sätt och den här är både näringsrik och god!

  






Röd linssoppa

ca 4 portioner


5 potatisar

1 purjolök

2 dl röda linser

3 msk kantarellfond

12-13 dl vatten

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk paprikapulver

1/2 tsk gurkmeja

salt och peppar

3/4 dl creme fraiche

1/2 dl grovt hackad färsk persilja

matolja att bryna i





1) Börja med att skala och tärna potatisarna smått, ansa och strimla

    sedan purjolöken och bryn dem tillsammans i en vid kastrull i matolja

    utan att det tar färg

 

Bryn först potatis och purjolök utan att det tar färg





2) Tillsätt vatten, fonden, kryddorna och de väl sköjda linserna och ge

    det ett uppkok och låt det sedan sakta sjuda i ca 20 minuter

3) Smaka av och krydda ev. mer om det behövs. Vill du ha en slät soppa

    så mixa nu alltssamans med en stavmixer. Jag valde att äta soppan som

    den var, blir lite "tuggigare" och ger mer mättnadskänsla då! Lägg i en

    klick creme fraiche och strö hackad persilja över då du ska äta.

 

Nu är soppan färdig att äta om du inte vill mixa den slät förstås

Av greenyammie - 16 december 2015 17:30

 

Härliga kavring att ta fram till jul!






Har passat på att baka kavring till jul då alla tre "barnen" och lite andra släktingar

kommer. Tycker det är ett "måste" till risgynsgröten! Här kommer

ett väldigt lättbakat recept.






Klassisk kavring

2 bröd


4 dl vetemjöl special

8 dl rågsikt

1 msk bikarbonat

1,5 msk bakpulver

1 tsk salt

4 dl mörk sirap

6 dl filmjölk




1) Sätt ugnen på 180 grader och smörj och bröa två avlånga brödformar

    på 1,5 liter

2) Ta fram en stor bunke och mät upp vetemjöl, rågsikt och salt och häll

    ned. Blanda sedan bapulver och bikarbonat väl i mjölblandningen

3) Rör sedan ned filen och sirapen och blanda ihop till en sockerkaks-

    liknande smet. Man får inte vispa smeten för då kan den bli seg!

4) Häll nu upp smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i

    ca 1 timme. Har du en termometer kan du tempa ditt bröd så är du

    säker på att det inte blir "dinkigt" i mitten. Ett bröd ska alltid nå upp

    till en kärntemp på minst 95 grader då vet man att det är klart!


   

Av greenyammie - 15 december 2015 20:35

 

Väldigt god canneloni med getost och spenatfyllning och råriven rödbetsallad






Lagom mätt och belåten efter kvällens pasta-rätt. Hade en bit getost i kylen där

datumet höll på att bli för gammalt. Använde upp den och det blev verkligen gott

ihop med brynt lök och spenat inuti  en kokt lasagneplatta! :))





Pastan

Till fyra portioner


ca 300-400 gram färska lasagneplattor ( el. 8 stycken torkade)

200 gram getost

150 gram färsk bladspenat

1 stor gul lök

matolja att bryna i



till tomatsåsen


1 gul lök

1 tetra krossade tomater

1/2 tsk oregano, 1/2 tsk timjan, 1/2 tsk basilika

2 vitlöksklyftor

salt och peppar

matolja att bryna i

1 dl finriven parmesan till gratineringen





1) Använder du torkade lasagneplattor så koka dem mjuka i en stor

    kastrull i ca 10 minuter, rör om med jämna mellanrum så plattorna

    inte fastnar ihop i varandra

2) Skala och tärna löken fint, skölj och skär spenaten i mindre bitar,

    tärna också getosten i små bitar

3) Börja med att bryna löken genomskinlig i en stekpanna ha sedan i

    spenaten och rör om

4) Efter någon minut så kan du ha i den tärnade getosten och låta den

    fräsa med tills allt är ordenligt blandat och osten smält litegranna

5) Lägg nu ut lasagneplattorna på ett stort skärbräde och fördela ost

    och lök-röran mitt på ungefär och vik sedan ihop plattorna och lägg

    dem i en ugnsform

 

Spenat-getost-lök-röran placeras mitt på de kokta lasagneplattorna innan de viks ihop och gratineras





Gör nu en tomatconcasse` (tomatsås)  på 1 fint tärnad gul lök, 1 tetra krossade tomater,

2 rivna vitlöksklyftor, 1/2 tsk timjan, 1/2 tsk oregano, 1/2 tsk basilika och salt och peppar.

Skala och tärna löken, bryn den i lite matolja och ha i kryddor och tomat och låt det puttra

ihop under några minuter. Häll sedan tomatsåsen uppepå de ihopvikta och getostfyllda

ladsagneplattorna, strö 1 dl finriven parmesan över och gratinera i 12-14 minuter.

 

Det doftar härligt om tomatsåsen som innehåller flera goda örtkryddor




Jag grovrev färsk rödbeta och morot till. Blanda det grovrivna och häll en vinägrett på 2 msk

olivolja+ 2 tsk vit balsamico+ salt och peppar över. Några pumpakärnor bir gott uppepå!

 

God och nyttig råriven rödbetsallad






Av greenyammie - 13 december 2015 21:49

Ugnsbakade rotfrukter + broccoli och kidneybönor blev lunchen idag tillsamans med kantarellsås och

potatisgratäng






När övriga familjen åt rådjurs-sadel till söndag middag så blev det härligt rosmarinbakade rotfrukter

till potatis-gratängen för mej. Smakade väldigt gott, ju mer grönt jag äter desto mindre längtan till kött

har jag!





Gör först en potatisgratäng  på ca 8-10 potatisar till 4 personer. Skala och skär potatisen

i skivor, varva med salt, grovmalen svartpeppar, 2 pressade vitlöksklyftor och 2 skivade gula lökar.

Späd med 2 1/2 - 3 dl vispgrädde och 1 1/2- 2 dl mjölk och gratinera i ca 1 timme i 200 grader





Till fyra personer


3 stora morötter

ca 200 gram kålrot

2 palsternackor

2 kvistar färsk rosmarin (eller ca 1 msk torkad)

2 stjälkar färsk broccoli

1 liten tetra kidneybönor (190 gram)

någon matsked matolja

2 nypor flingsalt




1) Skala kålroten och skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform

2) Skär morötter och palsternackor i mindre bitar (gott oskalade)

    och lägg dem tillsamans med kålrötterna i ugnsformen, ha på

    matoljan, flingsalt och rosmarin och baka dem i 225 g. i 30 min.

3) Dela broccolin i mindre buketter och förväll dem i lättsaltat vatten

    i fem minuter, skölj kidneybönorna och ha dem + de förvällda

    broccolibuketterna i ugnsformen de sista fem minutrarna och låt

    dem bli varma

 

Härlig ugnsform med kålrot, palsternacka, morot, broccoli och bönor




Gör en kantarellsås på 400 gram kantareller till 4 personer genom att skära svampen i

mindre bitar, bryna tillsammans med 1 finhackade gul lök, späda med 3 dl mjölk och

1 1/2 dl vispgrädde och låta det koka ihop ca 10 minuter. Red med 3 tsk maizena utrört

i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Av greenyammie - 13 december 2015 10:33

 

Snabblagad, billig och väldigt god är den här enkla "retro" soppan!






Det var specialpris på gul lök i affären igår (15 kr för en liten nätpåse med 20 lökar) 

kunde inte låta bli att köpa så det blev löksoppa igår kväll. Lök är för övrigt en av

mina favorit grönsaker, så användbar till mycket och så god dessutom! Världens bästa

smaksättare.





Löksoppa

2 portioner


2 stora gula lökar

1 grönsaksbuljong-tärning + 4 dl vatten

2 msk vitt vin

2 tsk maizena utrört i 1/2 dl vatten

1 tsk timjan

salt och peppar

matolja att bryna i


2 grova brödskivor

1/4 tsk vitlökspulver

1/4 tsk paprikapulver 

salt och peppar

matolja att bryna i


ca 1/2 dl riven ost till gratinering



1) Värm vattnet och lös buljongen i det, ställ åt sidan

2) Skala och skiva löken i mindre bitar. Bryn den sedan med timjan i lite matolja

    på svag värme  i några minuter tills den blir genomskinlig


 

Bryn löken med timjan på svag värme utan att den får färg, den ska bli genomskinlig



3) Häll vinet på löken, sedan buljongen och låt det koka upp,

    sjud sedan på svag värme i ca 15 minuter

4) Rör ut maizenan i vattnet, ge soppan ett uppkok och red den sedan.

    Smaka av med salt och nymalen svartpeppar




Skär nu brödet i tärningar och bryn tärningarna i lite matolja i några minuter. Krydda med

vitlökspulver, paprikapulver, salt och peppar

 

Jättegott med vitlöks-smakande krutonger till soppan




Häll upp soppan, fördela krutongerna uppepå och strö över den rivna osten. Gratinera sedan

i 225 grader i ca 6-8 minuter


 

Löksoppan är väldigt god även utan krutonger



Av greenyammie - 11 december 2015 20:12

 

Enkel grönkålswok med färska champinjoner, kidneybönor, vaxbönor, röd lök och halloumi





Lite trött fredag här hemma så det blev väldigt enkel mat ikväll, men  också väldigt god enligt

mej själv i alla fall! ;) 






Grönkålswok till 2 personer


ca 4 dl färsk grönkål i mindre bitar

1 röd lök

1 liten tetra kidneybönor 190 gram

200 gram halloumi

150 gram frysta vaxbönor

150 gram färska champinjoner

matolja att woka i

flingsalt och svartpeppar

ev. balsamico





1) Skölj grönkålen och skala löken och skär den i strimlor

2) Ta bort ev. jord från svampen och kvarta den

3) Dela de frysta vaxbönorna i mindre bitar och skölj kidneybönorna

4) Värm en wokpanna eller stekpanna och ha i någon matsked matolja

5) Börja med att woka grönkål och röd lök  i några minuter, ha sedan över

   dem i en vid uppläggningskål

6) Värm wokpannan igen och fräs champinjonerna i lite olja, ha i vaxbönorna

    och fräs dem tillsamans någon minut, lägg upp dem i samma skål som det andra  

 7) Skiva upp haluomin och stek den i pannan några minuter på var sida, lägg osten

    över de andra grönsakerna. Strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar  över och

    ät  woken genast. Gott med lite balsamico till!


    En enkel balsamico gör du genom att blanda 2 dl balsamvinäger och 1 dl honung

    i en kastrull, koka upp och låt det sedan sjuda på svag värme tills det reducerat

    till en tredjedel. Häll upp i glasburk och förvara i kylen.



 

Ser inte mycket ut för världen men det smakade väldigt bra!

Wok
Av greenyammie - 10 december 2015 20:14

 

Pasta fettuccini med blomkål, broccoli och parmesan





Idag blev det en enkel "pasta-röra" med färsk broccoli och blomkål, väldigt gott att "rå-steka".

 Bra med något snabbt, enkelt men gott ibland!





till 4 personer


250 gram valfri färsk pasta

250 gram färsk blomkål

250 gram färsk broccoli

1 gul lök

1 solo vitlök

1 dl finriven parmesan

1 dl vispgrädde + 3-4 dl vatten

2 tsk maizena utrört i lite vatten

salt och peppar

olja att bryna i





1) Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av den och håll den varm

2) Skala och dela löken i tunna skivor, skala och finhacka vitlöken

3) Skär blomkål och broccoli i mindre buketter och skär dem sedan i skivor

 

Skär blomkål och broccoli och råstek dem i matolja




4) Stek blomkål och broccoli i matolja i ca 3 minuter, ha i vitlök och lök

    och låt dem steka med någon minut

5) Häll på grädde och ha i parmesan, späd med vattnet lite i taget

6) Låt det hela koka upp och red det med maizenan utrört i lite vatten

7) Smaka av med salt och nymald svartpeppar och blanda i pastan och

    rör om så det blandar sej bra. Servera med nymald svartpeppar och

    mera riven parmesan



Av greenyammie - 10 december 2015 19:35

 

Söta pepparkaks-gubbar och gummor i grilanger att hänga i köksfönstret





Bakade stora pepparkakor och trädde ett band emmellan och hängde upp som en kul julprydnad.

Sprider så god doft i köket när man hänger upp peppar-kaks prydnader. Har en bra deg från en

bok med pepparkaksmallar som jag vann på en papparkakshus tävling för snart tio år sedan, men

det funkar också bra med köpt deg ifrån affären!






Deg till pepparkakor -god att äta och även bra till "stadiga" pepparkakshus och andra prydnander

( recept från "Pepparkakshus och mera julbus"  Balkong förlag )


250 gram margarin eller smör

2 dl ljus sirap

4 dl strösocker

2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 msk kryddnejlika

1 tsk ingefära

2 dl vatten

1 msk bikarbonat

13 dl vetemjöl + några dl till vid utbakningen





1) Smält smöret tillsamans med sirapen i en kastrull

2) Mät upp sockret och häll det i en stor bunke tillsamans med alla kryddorna

3) Slå över smörblandningen och rör om väl

4) Häll i vattnet och rör om igen, låt sedan blandningen svalna litegranna

5) Blanda mjölet väl tillsamans med bikarbonaten och rör ned det i smeten

   som blir ganska lös ( den svällar sedan) arbeta ihop degen med en trägaffel,

   eller blanda i en hushållsassistens



Nu ska degen vila i minst 1 dygn, gärna i 2. Placera den i en plastpåse i kylen.

Nu sväller mjölet och den blir mer lättarbetad och ger mer glans och jämnare

färg. Degen kan verka lös men det är lättare att ha i mer mjöl vid utbakningen

än att arbeta med en deg som är för hård från början.



 

Jag gjorde gummor och gubbar från stora pepparkaksmått, jag gjorde hål för att trä igenom röda band

med baksidan av en gaffel


När jag gör delar till pepparkakshus eller som nu lite tjockare pepparkakor till prydnad så kavlar jag ut

direkt på plåten, jag tycker det är lättast. Smörj bara ordentligt med margarin först och så mjöla under

degen och även uppepå degen innan du kavlar. Vänd den några gånger under utkavlingen så ser du att den

inte fastnat för hårt mot ugnsplåten.




 

Pyssligt i fönstret och så doftar det gott också :D



Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards