Direktlänk till inlägg 6 december 2015
Jättegod spenat, getost och lökröra i en slags "omelett-rulle"
Här kommer en härlig liten rätt som vi åt idag till lunch, passar jättebra på ett buffet-
bord också. Kanske till jul! :) Här nedan kommer receptet till en hel ugnsplåt och det
passar bra när man ska ha på buffet eller till en lunch för ca 8 portioner, ska du laga till färre så
ta bara halva satsen!
Omelett-rulle till ca 6-8 port. 1 ugnsplåt
50 gram smör
1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 ägg
1/2 tsk bakpulver
Fyllningen
3 gul lökar
ca 250 gram färsk bladspenat
500 gram getost
3 msk riven ost till gratineringen
smör att bryna löken med
Omelett-rullen
1) Sätt ugnen på 225 grader och smöra ett bakplåtspapper noga, lägg det sedan i en ugnsplåt
2) Mät upp mjölk och grädde i ett litermått och ställ brevid spisen, mät också upp 1 dl mjöl
3) Smält sedan smöret i en tjockbottnad kastrull och rör i mjölet medan du vispar hela tiden,
späd genast med mjölk-grädden lite åt gången och fortsätt vispa hela tiden. Späd med mera
av mjölkblandningen vartefter såsen tjocknar. När såsen är tjock och fin ta den från värmen
Viktigt att vispa hela tiden, då blir såsen tjock och fin utan att brännas i botten
4) Dela nu äggen i gulor och vitor, vispa vitorna hårt och rör ned äggulorna i såsen tillsammans
med bakpulvret. Låt nu såsen svalna lite innan du försiktigt vänder ned de hårt vispade vitorna
Låt såsen svalna litegranna innan du försiktigt vänder ner de vispade äggvitorna med hälp av en slickepott
5) Vänd ned de vispade äggvitorna i såsen och bred sedan försiktigt ut smeten på det smorda
bakplåts-pappret och grädda sedan i 225 grader i ca 12-15 minuter. Låt sedan omelett-
rullen svalna.
Fyllningen
1) Skala lökarna och dela dem till hälften och skiva dem. Bryn sedan löken i lite smör tills de
är mjuka och gyllene utan att ha tagit färg
Bryn löken försiktigt så den blir nästan genomskinlig utan att ta färg
2) Skär bort de hårda ändarna på getosten och grovriv resten, sköj sedan bladspenaten
och gå över den grovt med en vass kniv
3) Vänd upp den färdiggräddade omelettrullen på ett nytt bakplåtspapper och dra loss
pappret den gräddades på. Fördela sedan den brynta löken, den grovhackade spenaten
och den rivna getosten uppepå i den ordningen och rulla sedan ihop alltsammans precis
som en rulltårta
4) Strö lite riven ost över, lägg den i en ugnsform och gratinera rullen i ca 15-20 minuter i
225 grade tills den fått fin färg. Ät som lunchrätt ihop med en matig sallad
Här en bild på en 2 personers omelett-rulle färdig att gratineras
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 | 11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 |
||||||
|