Senaste inläggen
Krämig dinkelpasta med broccoli, lök och pumpafrön och smakrik halluomi till
Ikväll blev det lite snabbmat med en lättlagad pasta, grönsaker och halluomi.
Enkelt men väldans gott och mättande!
Pasta med broccoli och halluomi
ca 2 portioner
3-4 dl valfri pasta
1 gul lök
ca 200 gram färsk broccoli
4 msk creme fraiche
1/2 dl pumpafrö
1/2 tsk timjan
salt och peppar
200 gram halluomi
matolja att steka i
1) Koka pastan enligt beskrivningen och förväll broccolin i små buketter i ca 5 minuter
2) Skala och skär löken i mindre klyftor och mät upp pumpafrö
3) Börja med att fräsa löken med timjan utan att den tar färg i en wokpanna
eller liknande, ha i pumpafrö och låt det fräsa med en stund
4) Ha i creme fraiche och rör runt det så det blandar sej och ha sedan i
den avhällda pastan och broccolin
5) Blanda allt väl och låt det bli ordentligt varmt och smaka av med salt och peppar
Ställ det åt sidan och varmhåll
Krämig och god pastawok
6) Skiva upp halluomin och stek den någon minut på var sida utan olja i en
stekpanna, servera genast ihop med pastan
Frasigt god palsternacksbiff med bakpotatis och grön olivsås till
En av mina favorit grönsaker är palsternacka, den är både mild och lite söt i smaken.
Med den här blandningen av ströbröd och parmesan så får den lite mer karaktär och
passade jättebra ihop med den gröna olivsåsen. Prova!
Vill du ha bakpotatis till så sätt in dem i ugnen först, de tar en timme att baka på
200 grader. Glöm inte att pricka dem med en provsticka först!
Panerad palsternacka
4 "biffar"
1 stor palsternacka ( välj ut den största de har i affären)
1 dl ljust ströbröd
1 dl finriven parmesan
1 ägg
salt och peppar
smör att steka i
1) Skala palsternackan och dela den på längden i 4 tjocka bitar. Förväll dem i lättsaltat
vatten ca 5-7 minuter
2) Knäck och vispa upp ett ägg i en djup tallrik och blanda ströbröd med finriven parmesan,
salt och peppar i en annan
3) Häll av palsternacksbiffarna och låt dem torka lite och vänd dem sedan i det uppvispade
ägget och sist i ströbrödsblandningen. Tryck till ordentligt på båda sidrona så
paneringen fastnar ordentligt
Tryck in paneringen ordentligt så den sitter kvar när du ska steka biffen
4) Stek sedan biffarna några minuter på var sida på medelvärme i smöret. Varmhåll
tills det andra är färdigt.
Gör sedan en olivsås av 2 dl gröna oliver, 4 msk creme fraiche, 1 dl gräddfil, 1 tsk vitlökspulver
och salt och peppar. Tärna de väl avhällda oliverna grovt med en vass kniv och blanda till en sås
med det andra.
Krämig risotto med vitt vin, svamp och parmesan
Ikväll var en av döttrarna hemma så vi passade på att äta risotto som är en av hennes
favorit rätter.Det här risotto receptet är riktigt bra, det blir lite passande och rörande
men det är väl värt besväret!
Svamprisotto
4-6 portioner
1 gul lök
4 dl arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter varm grönsaksbuljong (vatten + 2 tärningar)
2 1/2 dl parmesan
ca 250 gram svamp av valfri sort
salt och nymalen svartpeppar
olivolja att bryna i
1) Koka upp buljongen av 1 1/2 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar, låt buljongen
stå på svag värme på en platta så den håller sej varm
2) Skala och finhacka löken och fräs den sedan mjuk utan att den tar färg i rikligt med
olivolja i en tjockbottnad kastrull
3) Ha i riset och låt det bryna med i några minuter tills riset blandat sej väl med löken
och det känns torrt
4) Häll på vinet och låt det ånga bort helt tillsätt sedan ca 1/3 av den varma buljongen
och rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl buljong i taget.
Späd risotton med 1-2 dl varm buljong i taget under tiden den kokar
5) Sänk värmen och låt nu risotton sakta och lugnt koka medan du regelbundet rör om
och spär på med den varma buljongen, det tar drygt 20 minuter för riset att koka
6) Skär under tiden svampen i mindre bitar och bryn den lätt i lite olja, ställ åt sidan
7) När riset känns lagom al dente för din smak och du nästan blivit av med all buljong
så tar du kastrullen ifrån plattan och rör i den stekta svampen och den rivna osten
Snart dags att smaka på den krämiga risotton
8) Smaka av med salt och peppar och låt risotton vila en stund under lock innan den
serveras. Har den tjocknat för mycket så spär du med lite mer buljong om du har kvar.
Ät med någon sallad till. Jag gjorde en enkel bönsallad för att få lite mera protein
till rätten. Parmesan har också ett ganska högt proteinvärde kan ju vara bra att veta!
Nyttiga och goda powerbars
När jag har tid brukar jag röra ihop ett gäng hälsosamma powerbars, känns bra att ha och kunna ta efter
träningen. De här går fort att röra ihop och är inte så söta i smaken.
Powerbars
ca 25 mindre
2 dl rågflingor
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
2 msk chiafrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl kokosflingor
1 dl hasselnötter
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
4 msk flytande honung
3 äggvitor
1) Sätt ugnen på 150 grader och börja med att hacka pumpakärnor, russin,aprikoser
och hasselnötter grovt. Blanda sedan alla torra ingredienser i en bunke
Här är allt det torra ihopblandat
2) Rör ihop äggvitorna och honungen i en kopp och häll sedan ned i grynblandningen
och blanda väl ihop alltsammans
3) Lägg ett bakplåtspapper på en djup ugnsplåt och häll upp blandningen och platta ut
den till en stor kaka.
Jag brukar göra ganska platta "kakor" ca 1 cm (lagom att ha i tränings-
jackans ficka) men man kan ju göra kakan ca 2 cm hög och få ut ungefär 12 bars, se
till att platta till hårt bara så det håller ihop bra efter gräddningen!
Power-kakan redo för ugnen
4) Grädda nu i 20-25 minuter och låt sedan kakan svalna innan du skär bitar av den.
Lättast om du använder en riktigt vass kniv!
Klipp små bitar av bakplåts eller smörgåspapper och linda in varje bar i. Sedan kan du
förvara dem i en glaslåda i frysen och ta fram en och en när du behöver!
Mumsiga currybullar med tagliatelle och citrus-creme
Idag blev det resthantering. Kom hem lite senare än vanligt och då vill man att det ska gå fort
med maten. Det fanns kokt matvete och kokta gröna linser i kylen, inte så gott att värma bara,
så jag mixade ihop till en smet och rullade curry-bullar av det hela. Blev nöjd med resultatet!
Curry-bullar ca 18 st
2 dl kokt matvete
2 dl kokta gröna linser
1 ägg
1/2 dl majsmjöl
salt och peppar
1/2 dl ströbröd
1 tsk curry
1/2 tsk vitlökspulver
salt och peppar
smör att steka i
1) Häll upp matvetet och linserna i en mixer skål och mixa till en massa. Det gör inget om det är lite bitar
kvar det är bara gott
2) Knäck i ett ägg och rör om och ha sedan i majsmjöl, salt och peppar. Låt det stå och svälla en liten
stund
3) Blanda ströbröd med salt,peppar,vitlökspulver och curry i en djup tallrik
4) Rulla små bullar av lins-smeten och lägg på ett skärbräde, rulla dem sedan i ströbrödsblandningen
5) Stek dem gyllenbruna på medelvärme i smör
Jag kokade pasta och hade också en varm bönsallad med lök och en citruscreme till.
Till citruscremen så blandade jag 2 dl gräddfil med saften från en halv citron.
Currybullarna ligger och väntar på att stekas
Helt underbart goda saffrans-scones
Såg ett recept på saffrans-scones i coop-tidningen och började fundera på om det verkligen var gott,
så jag var ju tvungen att prova. Jag kan ju helt klart säga att det var en jättebra ide någon kommit
på att blanda saffran i en scones deg, det var absolut de godaste scones jag ätit! Jag gjorde om receptet
litegranna, fil istället för mjölk vilket jag tycker blir saftigare.
Provbakade också blåbärs-scones vilket också var väldigt gott även om de andra utklassade litegranna.
Måste provas!
Saffransscones
ca 10 stycken mindre
5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
4 tsk bakpulver
2 krm salt
1 pkt saffran
2 dl filmjölk
50 gram rumsvarmt smör
1) Sätt ugnen på 200 grader och blanda sedan mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke
2) Ha i smöret och smula ihop det med mjölblandningen
3) Stöt saffranet i några nypor socker i en mortel och blanda i det tillsamans med filen i mjölblandningen
4) Blanda ihop till en kladdig deg som du stjälper ut på ett mjölat bakbord och plattar ut tills
degen är ca 1 1/2 -2 cm tjock
5) Tryck ut rundlar med ett glas och lägg på bakpapperklädd plåt och grädda i ca 15 minuter
mitt i ugnen
Goa blåbärscones håller sej varma under en handduk i brödkorgen
Blåbärscones
ca 8 små
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram smör
2 dl filmjölk
2 msk flytande honumg
1 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
1) Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Ha i smöret och smula ihop det med fingrarna
2) Blanda de frysta blåbären med florsockret på en tallrik och häll ned dem i mjölblandningen
3) Häll i honungen och filen och rör försiktigt om allt till en kladdig smet
4) Häll upp smeten på mjölat bakbord och platta ut den försiktigt tills den är ca 1 1/2 - 2 cm tjock,
ta mjöl på händerna så går det lättare.
5) Skär med en kniv ut ca 8 rundlar och lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda i 15 minuter
i 200 grader.
Ät sconesen varma!
En av mina favoritsoppor jordärtskocksoppan med tärnad fetaost och kryddgrönt
Idag var en sådan "sopp-dag", lite kallt och urrigt ute och då är det ju så gott med en värmande soppa
och något gott bröd till. Blev jordärtskocksoppa och som vanligt var jag lite lat och hade bara i
tärnad fetaost direkt från burken och strödde lite hackade persilja och rosmarin över! Enkelt men
gott!
Jordärtskocksoppa
ca 4 portioner
500 gram jordärskocka
3 msk vitt vin
1 liten gul lök
1 grönsaksbuljongtärning + 5 dl vatten
3 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar
1) Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Skala också löken och tärna den grovt
och fräs den tillsammans jordärtskockorna utan att det tar färg
2) Häll på vinet och buljongen och låt det koka upp. Sjud på svag värme i ca 10-15 minuter
3) Mixa soppan slät med en mixerstav och ha i mjölken och grädden och koka upp soppan
igen och smaka med salt peppar.
Servera med några matskedar tärnad feta och några hackade örter.
Sellerbiff med stekta kantareller och potatisgratäng
Har länge velat prova att ugnsbaka hel rotselleri, har hört att det ska vara så gott. Det var verkligen
något man kan göra flera gånger, skötte sej själv i ugnen, blev otroligt smakrikt och "tuggvänligt".
Gott med potatisgratäng till!
Till 4 portioner
1 stor rotselleri
2 msk olivolja
flingsalt
några kvistar rosmarin
ca 25 gram smör
1/2 citron
1) Tvätta rent rotsellerin under rinnande vatten och lägg den sedan i en liten ugnsform
2) Gnid in den med olivoljan och strö flingsalt och rosmarin över
3) Baka den i 175 grader i ca 2 timmar eller tills den känns helt mjuk rakt igenom
4) Låt den ligga och vila lite under folie tills den svalnat så pass att du kan skala den
5) Skiva den sedan tunt och lägg skivorna på ett uppläggningsfat
6) Bryn smöret tills det börjar dofta, pressa i citronsaft och riv ned skalet i smöret
och ringla sedan citronsmöret över selleri-skivorna
Stekt svamp är ett gott tillbehör.
Jag gjorde också en vanlig potatisgratäng till på ca 800 gram potatis, 3 dl vispgrädde och 2 dl mjölk.
Skala och skiva potatisen och lägg i en ugnsäker form, salta, peppra och krydda med 2 pressade
eller rivna vitlöksklyftor. Späd med mjölkgrädden och gratinera i en timme i ca 175 grader tills
potatisen känns mjuk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|