Senaste inläggen
EN HÄRLIG GREKISK SALLAD PÅ OLIKA HÖSTPRIMÖRER KUNDE VI NJUTA AV UTE IDAG
Finns bara fetaost och oliver hemma så har du det viktigaste för att få till en fräsch grekisk sallad. Ju mer
grönsaker desto godare! Den här gången blev det både lite kyl-rensning och det sista ur växthuset.
GREKISK SALLAD
ca 4-6 port.
2 tomater
1 paprika
1/2 gurka
2 avokado
2 morötter
1 halvt salladshuvud
1 liten burk svarta oliver med kärnor
ca 400 g feta-ost i bit
1 liten röd lök
2 msk finhackad färsk oregano
2 msk finhackad färsk basilika
4 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt och grovmalen svartpeppar
1) Bryt salladen i grova bitar och lägg i en skål med isvatten så den blir härligt krispig
2) Skölj och tärna tomaterna och paprikan
3) Skala gurkan och tärna den grovt
4) skala också morötterna och hyvla sedan långa strimlor av dem med en osthyvel el.en potatis-skalare
5) Skala och tärna avokadon
6) Skala rödlöken och skär tunna ringar
7) Dela ev. fetaosten i mindre bitar och häll av oliverna
7) Häll sedan av salladen i ett durkslag och bottna med den i en stor vid skål och blanda ned allt
det andra till en vacker sallad
8) Rör ihop en vinegrätt av oljan, vinägern och örterna och smaka av med salt och peppar och häll den över salladen
Här kommer ett jätte enkelt recept på ciabatta. Det är en kalljäst deg och du ställer in den i kylen över natten
och dagen därpå är det dags att sätta igång med den. Den ska inte arbetas alls utan man stjälper ut den på
en väl mjölad bakbänk och vänder den i mjöl med hjälp av en degskrapa.
HÄRLIGT SEGA OCH GODA OLIVCIABATTA
OLIVCIABATTA
ca 18 ganska stora bröd
1/2 pkt jäst
1,2 liter vatten
1/2 msk salt
1 msk honung
2 dl grahamsmjöl
2 liter vetemjöl + ca 2- dl till utbaket
1 dl tärnade oliver
1) Smula jästen i en stor bunke och häll på vattnet och lös den
2) Tillsätt salt och honung och de tärnade oliverna
3) Ha i mjölet och rör ihop alltsammans till en lös deg
4) Ställ in i kylen och låt degen jäsa över natten
LÖS JÄSTEN I VATTNET OCH HA I DE HACKAD OLIVERNA
5) Häll rikligt med mjöl på bakbordet och stjälp ut degen ovanpå, försök forma den till en rektangel
med hjälp av en degskrapa
6) Strö lite mjöl ovanpå degen och dela den i 18 mindre fyrkantiga bitar som du lyfter upp på en
bakpapper klädd plåt med hjälp av degskrapan eller en stekspade om du tycker det går bättre
7) Låt brödet jäsa ca 30 min och grädda sedan i 225 g. i ca 15 min
Brödet får en härligt seg yta och ett mjukt inanmäte
HA RIKLIGT MED MJÖL OCH SÅ DELA BITAR MED EN DEGSKRAPA
HÄR LIGGER NÅGRA STORA BRÖD OCH JÄSER INNAN GRÄDDNINGEN
DE HÄR ÄRTSKOTTEN HAR FÅTT VÄXA I TVÅ VECKOR!
Jag har fått för vana att alltid ha en kruka med färska ärt-skott att ta till för att liva upp salladen, woken eller omeletten.
Det är väldigt krispiga och goda och väldigt enkla att odla, sköter sej nästan själva!
Fyll bara en kruka med jord, häll på ett lager med torkade gula ärtor (ja de man kokar ärtsoppa på!!),
fyll på med en cm jord och vattna med en blomspruta och täck det hela med plastfolie och ställ i ett söder-
fönster. Vattna varje dag och efter 10-12 dagar kan du skörda!
KRÄMIGA OCH JÄTTEGODA CHOKADMUFFINS MED SMAK AV MINT OCH HALLON!
CHOKLADMUFFINS MED CHOKLADTOPPING
12 st
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g smör el. margarin
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
50 g mintchoklad
ALLA INGREDIENSERNA TILL LÄTTBAKADE OCH GODA CHOKLADMUFFINS!
1) Blanda kakao, mjölk och 1 dl av sockret i en liten kastrull och koka upp under omrörning, låt svalna
2) Sätt ugnen på 175 och ställ upp 12 muffinsformar på en ugnsplåt
3) Rör rumsvarmt fett och socker poröst med elvisp, tillsätt äggen ett i taget och vispa till en fluffig smet
SMÖR, SOCKER OCH ÄGG VISPAS IHOP PORÖST
4) Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt blandningen växelvis med den avsvalnade mjölk
och kakao blandningen.
5) Grov hacka en halv mintchoklad kaka och blanda i smeten
6) Rör i till en slät smet och fyll muffinsformarna nästan upp till kanten
CHOKLADMUFFINSEN REDO FÖR UGNEN
5) Grädda i den nedre delen av ugnen ca 17-20 min tills de fortfarande är lite lösa i mitten.
De här chokladmuffinsen
går utmärkt att njuta av redan nu men blir verkligen något extra om du dessutom
toppar dem med den här
goda chokladsmörkrämen och dessutom sätter ett stort saftigt hallon uppepå!
SMÖRKRÄM MED MYCKET CHOKLADSMAK
200 g rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Rör ihop allt till en slät kräm som spritsas på de avsvalnade muffinsen
VÄRLDENS GODASTE PASTA; SVAMP-FYLLD RAVIOLI MED VALNÖTSÅS!!
En enkel och supergod pasta-rätt som du slänger ihop på mindre än en halvtimme.
PASTA MED VALNÖTSÅS
ca 4 p.
2 dl valnötter
1 1/2 dl mjölk
3 msk creme fraiche
3 msk vispgrädde
2 msk vitt vin
1 dl riven parmesan
salt och peppar och ev. lite finhackad färsk rosmarin
400g valfri pasta (gärna färsk)
1) Sätt på pastavatten i en stor kastrull, när det kokkar upp häll i pastan och låt den koka upp och dra sedan ned värmen och sätt timern på 5-8 min beronde på vilken pastasort du valt
2) Hacka valnötterna grovt och torr-rosta dem i några min i het panna
3) Häll på cremefraiche, mjölk, vispgrädde, vitt vin och den rivna parmesanen och låt det koka ihop litet
4) Smaka av med salt och peppar och ställ pannan åt sidan
4) Häll av pastan, smaka av valnötsröran och när du är nöjd med smaken så servera den till den nykokta pastan
tillsammans med lite finhackad rosmarin.
Det passar bra med lite vitkåls och bönsallad till!
Världens godaste choklad-mousse-muffins! <3
Eftersom det är lördag så unnade vi oss också något lite extra gott. Gillar man choklad så lovar jag att det här blir uppskattat. En riktigt snabb bakad chokladmousse muffin som bara kräver 12 min i ugnen.
Här har jag tillsatt socker, ägg och mjöl i smör och choklad massan
EN HELT UNDERBAR CHOKLADMOUSSE-MUFFINS SOM DU BARA MÅSTE PROVA OM DU GILLAR CHOKLAD!
CHOKLADMOUSSE MUFFINS
6 st
100 g mörk choklad
100 g smör
3 ägg 1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
florsocker till garnering
ev. färska bär och vispgrädde
1) Sätt ugnen på 200 g och ställ fram 6 st. stora muffins-formar i papper el. metall. (de i metall måste smörjas)
2) Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med fettet i en kastrull på svag värme
3) Rör ned äggen och sockret i chokladsåsen och rör slätt, tillsätt sedan vetemjölet och rör det hela slätt återigen
4) Häll smeten i formarna, nästan ända upp till kanten. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ca 12 min. Då de är färdiga ska de kännas torra på ytan men vara krämiga i mitten
5) Låt muffinsen svalna i sina formar innan de garneras med florsocker och ev. garneras med bär. Det är extra gott med en klick visp-grädde till!
LITE ANNORLUNDA BIFFAR GJORDA PÅ PALSTERNACKA SMAKAR UNDERBART IHOP DEN FRISKA MYNTASÅSEN!
Gillar man palsternacka så kan de här biffarna bli en favorit. De är lite krångliga att göra kanske, men absolut
väl värt besväret enligt min mening. Något man kan tänka på kanske är att äta någon sallad med bönor el. linser
som tillbehör eftersom proteinvärdet inte är så högt i själva biffarna!
PALSTERNACKSBIFFAR
ca 15 st. mindre
1 kg palsternacka
4 ägg
1 dl vetemjöl
0,5 dl fint tärnad gul lök
50 g smör
1/2 dl vatten
1/2 dl tärnad paprika
2 msk grovt hackad persilja
1/2 -1 msk sambal oelek
2 msk olivolja
salt och peppar
1) Skala och skär palsternackan i jämnstora mindre bitar, lägg dem på en bakpappers klädd
ugnsplåt och ringla över oljan blandat med sambal oeleken
2) Rosta dem på ca 200 g. i 20-30 min tills palsternackan blivit mjuk och lätt rostad, låt svalna
PALSTERNACKAN STRIMLAD OCH INOLJAD FÄRDIG FÖR UGNEN!
3) Smält nu smöret i en kastrull tillsamans med vattnet
4) Vispa ned mjölet lite åt gången i kastrullen
5) När blandningen lossar från botten och håller ihop i en klump så lägg över den i en bunke
6) Rör sedan i ett ägg i taget tills det blir till en jämn smet
HÄR VISPAS SMÖR OCH MJÖLSMETEN TILL EN SLÄT MASSA.
7) Mixa nu de rostade palsternackorna i en mixer eller med en mixerstav.Om det går trögt så ringla i lite
olivolja eller vatten
8) Blanda sedan det mixade med den finhackade löken och paprikan, persiljan samt mjölblandningen
9) Rör ihop det hela ordentligt och smaka sedan av med salt och peppar
10) Forma med vattensköljda händer till biffar (eller järpar om du så vill!) Smeten är lite lös och luftig
i konsistensen så den kan vara lite kladdig att jobba med. Man kan ev. ta hjälp att forma dem med en stor sked!
11) Grädda till sist i ca 175-200 g. i 15 till 20 min tills biffarna fått fin färg och känns stadiga i konstistensen
Eftersom biffarna har en mjuk struktur är det gott med något tillbehör som kräver tuggmotstånd, tex ugnsbakad potatis med olika rotfrukter.
Skär potatis och tex morot, kålrot, rotselleri och rödlök i mindre bitar, blanda med lite salt och en god olja och rosta i het ugn, ca 225-250 i 25-30 min.
Jag tycker det passar bra med den här fräscha mynta-såsen till de lite söt-aktiga biffarna!
FÄRSK MYNTA BLIR EN VÄLDIGT GOD OCH ANVÄDBAR KALL SÅS!
MYNTA-YOGHURT
4 dl matyoghurt
1 dl finhackad mynta
1/2 kryddmått cayenne-peppar
ca 1 tsk honung
salt och peppar
Hacka den färska myntan fint och blanda den med yoghurt och kryddor. Låt den stå kallt innan servering så att smakerna hinner gå ihop! Det blir ganska mycket sås så det räcker säkert till en annan dag också. Håller sej
5-6 dagar om den får stå med lock i en kall kyl.
HÄRLIGT SAFTIG LASAGNE MED MYCKET SMAK!
VEGETARISK LASAGNE MED AUBERGINE
ca 6-8 portioner
ca 12 lasagne plattor
1 aubergine
4 dl riven ost
1 liter mjölk
5 msk maizena
1 gul lök
250g krossade tomater
1 dl röda linser
1 msk torkad basilkia
1 msk torkad oregano
1/2 msk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
Bechamellsåsen:
1 liter mjölk
ca 4-5 msk maizena
salt och peppar
1) Rör ut maizena mjölet i lite utav mjölken och värm resten i en tjockbottnad kastrull
2) När mjölken är varm så vispa ned redningen och dra samtidigt ned till medelvärme, vispa
i såsen tills den tjocknat och dra den då från värmen
Tomat och lins-såsen:
1 gul lök
250 g. krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk basilika
1 msk oregano
1/2 msk timjan
1 dl röda linser
1 msk olivolja
salt och peppar
1) Tärna löken och vitlöken fint
2) Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och bryn lök och vitlök tillsamanas med det torra kryddorna
(använder du färska kryddor är det bättre att ha i dem senare, men torkade kryddor blommar upp ifall
de får vara med vid bryningen!)
3) Häll på de krossade tomaterna och de väl sköljda röda linserna och rör om
4) låt det hela koka upp och sedan småputtra ca 10 min och ställ det sedan åt sidan
Nu är becamellsåsen och tomat och linsåsen färdiga och då ska auberginen skivas ganska tunnt och sedan
vändas i en varm stekpanna med olivolja.
Bottna sedan en ordinär ugnsform med lite av den vita såsen och börja sedan att varva plattor, tomat sås,
vitsås och ost och så plattor igen. se till att det finns sås och ost så att det räcker till att täcka det översta
lagret plattor!
Grädda sedan lasagnen i ca 35- 40 min på 175 grader. Täck över den med bakplåtspapper om den börjar bli
för mörk. Njut den tillsamans med en nylagad vitkålsallad eller en fräsch grönsallad!
NÅGRA BILDER FRÅN MIN EFTERMIDDAG I LINGONSKOGEN!
HÄRLIGT MATIG LINS-SOPPA MED VÄRME!
RÖD LINS-SOPPA MED PAPRIKA OCH SPISKUMMIN
ca 6 port
2 1/2 dl röda linser
ca 5 normalstora potatisar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 tetra krossade tomater 200g
ca 1 dl tomatpure
ca 2 msk paprikapulver
ca 1 msk spiskummin
1 1/2 liter grönsaksbuljong
ca 2 dl creme fraiche
matolja att bryna i
1/2 dl hackad persilja
1 dl gräddfil att toppa soppan med
salt och peppar
1) Skölj linserna väl
2) Skala vitlök och potatis och ansa och skölj purjolöken
3) Finhacka sedan vitlöken, skiva potatisen och strimla purjolöken
4) Fräs grönsakerna på svag värme i oljan i en tjockbottnad kastrull
tillsamans med paptikapulver och kummin
5) Häll på buljongen och koka upp och låt det hela småputtra i ca 10 min
6) Lägg nu i de avrunna linserna och tillsätt också tomaterna och creme fraichen
och rör om, Låt det koka upp igen och låt det sjuda i ca 15 min till
7) Smaka av med salt och peppar och förstärk smaken med mer vitlök,
paprika el. kummin om du vill ha en hetare soppa!
8) Soppan smakar gott toppad med persilja och gräddfil
Det är synd och skam att äta en god soppa utan ett nybakt bröd till.
Här är ett recept på urgoda ostgifflar.
HEMBAKTA OSTGIFFLAR
32 st
1 pkt jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 8 dl vetmjöl + 5 dl mjölblandning 4 sädeslag
50 g smör + 100 g riven smakrik ost till giffelfyllning
1 ägg till pensling
vallmo- eller sesamfrö att strö på gifflarna
1) smula jästen i en degblandare
2) smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till 37 fingervarmt
3) häll över jästen och ha i salt och socker och blanda tills jästen löst sej
4) ha i mjölet lite i taget och arbeta sedan degen smidig i minst 5-6 min
5) jäs degen i 30 min
6) dela degen i fyra delar som var och en kavlas till en rundel
7) sporra eller skär ut 8 lika stora trekanter på rundlarna
8) smöra rundlarna och fördela den rivna osten uppepå, rulla sedan ihop varje trekant till en
giffel mot mitten och lägg på bakplåtspapper-klädd plåt och låt jäsa i 30 min
9) pensla med ägget och strö på vallmo- el. sesamfrö grädda sedan i 225 i ca 8-10
min tills de får vacker färg
Något som är väldigt gott till soppa är ju också krutonger! De gör man snabbt av dagsgammalt bröd som man har
ligger i bröd-burken.
Tärna små fyrkanter så du har ca 5 dl tärnat bröd häll upp 1 dl neutral matolja i en kopp och blanda ned;
1 1/2 tsk vitlökspulver, 1/2 tsk paprikapulver och 1/2 tsk salt. Rör runt det på bröd-tärningarna och gratinera
i 225 grade i ca 10-12 min tills de blir fint gyllenbruna.
HÄR EN BILD PÅ DEN FÄRDIGA BÖNOCH BOVETEBURGAREN! JÄTTESMASKISG!
BÖN OCH BOVETEBURGARE 6-8 normalstora veg.burgare
4 dl krossat bovete
7 dl vatten
1/2 tsk salt
1 dl svarta okokta bönor
6 dl vatten
2 msk tahini
1 msk hemblandad grillkrydda (recept nedan)
1 dl turkisk matyoughurt
ca 1/2 dl sesamfrö
lite matolja till stekning
Först receptet på GRILLKRYDDAN:
1 msk grovmalen svartpeppar, 1 msk salt, 1 mskpaprikapulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk timjan, 1 tsk spiskummin
och 1 halv tsk cayennepulver blandas väl i en ren glasburk. Sätter bra smak på det mesta!
Nu till själva BÖNBURGAREN:
1) Koka alltså först de svarta bönorna i lite salt och vatten. De tar någon dryg timme om man inte blötlagt
dem över natten först.
Det krossade bovetet ska också kokas med lite salt och vatten. Det tar ca 10-15 min. och det blir ungefär som en grötliknande tjock massa.
2) Låt alltihop svalna av och mixa sedan de svarta bönorna med en stavixer.
3) Blanda samman det kokta bovetet i en vid bunke med de mixade svarta bönorna, tahinin, grillkryddan och matyoughurten. Massan är lite tjock så försök blanda alltsammans väl med en träslev eller liknande. Smaka av, ta lite mera kryddor om du inte tycker att det smakar tillräckligt.
4) Rulla sedan till 8 stycken lika stora bollatr som du sedan plattar ut och vänder i lite sesamfrö. Stek dem ca 10 min på var sida i olja på svag värme i stekpanna, eller ca 15 min i 225 grader i ugnen.
De här biffarna får en svagt nötaktig smak och jag tycker de är väldigt goda att äta i hamburgerbröd, men de smakar också väldigt bra till potatismos, pasta elller bulgur försås!
Här kommer ett jättebra recept på ett väldigt gott hamburgerbröd;
HEMBAKT HAMBURGERBRÖD:
ca 12 stycken
25 g jäst
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 msk socker
4 msk neutral olja (tex solros el. rapsolja)
2 tsk salt
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
Till pensling:
1 ägg + 2-3 msk oskalat sesamfrö
1) Sätt ugnen på 225 och smula ner jästen i en degblandare.
2) Värm mjölken och vattnet till 37 g. och häll i blandaren.
3) Tillsätt socker,salt olja och ägg och låt maskinen lösa det med jästen.
4) Blanda i lite i taget av mjölet och arbeta degen smidig i 5-10 min. Låt den jäsa i 30 min.
5) Dela degen i två delar och forma till runda bullar. Rulla ut bullarna till längder och dela varje längd i sex bitar som formas till runda bollar.
6) Lägg bollarna på plåtar och platta till lite med handen. Låt dem jäsa i 30 min till.
7) Pensla sedan med lätt uppvispat ägg och strö över sesamfrö och
grädda dem mitt i ugnen i 10-12 min, tills de fått fin gyllenbrun färg.
Vill man lyxa till det så kan man också servera friterad potatis till sina bönburgare! Jättegott och enkelt att göra själv, se bara till att vakta oljan vid spisen. Ha ett stort lock i beredskap ifall det skulle bli för varmt!
HEMFRITERAD POTATIS
ca 2 portioner
4-6 normalstora potatisar (beroende på hur hungrig du är!)
ca 5 dl av en neutral matolja.
1) Skala potatisarna och skär dem i lite grova och tjocka strimlor.
2) Värm olja i en vid kastrull. Jag tycker det går väldigt bra i en wokpanna.
3) Prova med en liten brödbit om det fräser om oljan, då är det dax för potatisen.
4) Fritera strimlorna i några omgångar ca 4-5 min brukar det ta. Ha en hål slev att
vända dem runt med. Den blir också bra att fånga upp pommes friten med när de ser
gyllenbruna ut. Lägg dem på hushållspapper i ett uppläggningsfat med lock tills alla är klara.
Lycka till! Imorgon kommer receptet på en god lins-soppan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|