Direktlänk till inlägg 13 december 2015
Ugnsbakade rotfrukter + broccoli och kidneybönor blev lunchen idag tillsamans med kantarellsås och
potatisgratäng
När övriga familjen åt rådjurs-sadel till söndag middag så blev det härligt rosmarinbakade rotfrukter
till potatis-gratängen för mej. Smakade väldigt gott, ju mer grönt jag äter desto mindre längtan till kött
har jag!
Gör först en potatisgratäng på ca 8-10 potatisar till 4 personer. Skala och skär potatisen
i skivor, varva med salt, grovmalen svartpeppar, 2 pressade vitlöksklyftor och 2 skivade gula lökar.
Späd med 2 1/2 - 3 dl vispgrädde och 1 1/2- 2 dl mjölk och gratinera i ca 1 timme i 200 grader
Till fyra personer
3 stora morötter
ca 200 gram kålrot
2 palsternackor
2 kvistar färsk rosmarin (eller ca 1 msk torkad)
2 stjälkar färsk broccoli
1 liten tetra kidneybönor (190 gram)
någon matsked matolja
2 nypor flingsalt
1) Skala kålroten och skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform
2) Skär morötter och palsternackor i mindre bitar (gott oskalade)
och lägg dem tillsamans med kålrötterna i ugnsformen, ha på
matoljan, flingsalt och rosmarin och baka dem i 225 g. i 30 min.
3) Dela broccolin i mindre buketter och förväll dem i lättsaltat vatten
i fem minuter, skölj kidneybönorna och ha dem + de förvällda
broccolibuketterna i ugnsformen de sista fem minutrarna och låt
dem bli varma
Härlig ugnsform med kålrot, palsternacka, morot, broccoli och bönor
Gör en kantarellsås på 400 gram kantareller till 4 personer genom att skära svampen i
mindre bitar, bryna tillsammans med 1 finhackade gul lök, späda med 3 dl mjölk och
1 1/2 dl vispgrädde och låta det koka ihop ca 10 minuter. Red med 3 tsk maizena utrört
i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 | 11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 |
||||||
|