Direktlänk till inlägg 4 januari 2016
Ljuvligt god pizza med en massa godsaker som sparris, spenat, mortadella, mozarella och parmesan
Nu har jag varit i Uppsala några dagar och hälsat på dottern Malin och hennes sambo,
min andra dotter Sandra var också med och det var väldigt trevligt. Goda pizzor
hann vi med att baka också. Hemlagad pizza är något man aldrig ledsnar på,
det är verkligen fest att få!
Pizzadeg till 4 stora pizzor
1 paket jäst
5 dl fingerljummet vatten
2 nypor salt
4 msk olivolja
2 msk flytande honung
ca 14 dl vetemjöl
Tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tetra krossade tomater
2 msk olivolja
salt och peppar
Topping
6 - 8 st färska sparrisar
3 små påsar mozarella
2 nävar färsk spenat
1 stor mortadella ( eller ca 150 - 200 gram champinjoner )
2 röd lökar
2 tomater
ca 250 - 300 gram parmesan
ev. 2 nävar ruccola till serveringen
2 msk olivolja + lite flingsalt
1) Smula ned jästen i en bunke och häll över vattnet och lös jästen
2) Häll i olja och salt och nästan allt mjölet och arbeta till en smidig deg
som du låter jäsa i 35 minuter
3) Nu såsen: Finhacka vitlök och gul lök och fräs löken tillsamans med
örtkryddorna i olivoljan i några minuter
4) Häll på de krossade tomaterna och låt det hela sjuda på svag värme
i ca 15 minuter medan du förbereder toppingen
5) Skär bort ändbitarna på sparrisarna och förväll dem i lättsaltat
vatten i ca 4 minuter, häll av vattnet och skär i mindre bitar
6) Skala och klyfta rödlökarna grovt och baka dem i het ugnsvärme med
lite olivolja och flingsalt i ca 12-14 minuter
7) Skölj och skiva tomaterna i skivor, skär svampen i mindre bitar,
skiva mozzarellan tunt och riv parmesan ost fint och skölj den färska
spenaten och låt den sedan torka på hushållspapper
8) Ta nu upp den färdigjästa degen på bakbordet och knåda den och dela
i 4 lika stora bitar som du först rullar till bollar och sedan plattar till
rundlar och sist kavlar ut runt på oljesmord plåt. Det här blir stora
pizzor så det går åt en plåt till varje pizza
9) Se nu till att du fått ut degen så tunt du kan och fördela sedan en
fjärdedels tomatsås på varje pizza, lägg på sparris, ugnsbakade
rödlöksklyftor, färska spenatblad, skivad svamp, tomat och mozarella
i den ordningen uppepå tomatsåsen
10) Sist strör du riven parmesan över det andra och så gräddar du pizzorna
i 225 grader i ca 15 minuter
Det bästa är ju att ha en varmluftsugn när man ska grädda många pizzor
på en gång, annars får man väl dela broderligt på de som blir först färdiga!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
|||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 | 27 | 28 |
29 |
30 |
31 | |||
|