Direktlänk till inlägg 25 oktober 2015
Tiramisu är Italienskt när det är som bäst <3
Äter man Italien inspirerad mat så passar väl denna gamla klassiker utmärkt. Jag som aldrig dricker
kaffe har ju förstås gjort om receptet lite efter min egen smak i vanlig ordning, inte många droppar
kaffe i den här men desto mer mandellikör. Sedan vill jag inte heller ha de torra savagiordi-kexen
utan gör en egen sockerkaka, väl värt besväret jag lovar!
Först socker-kakan
50 gram smör
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1) Sätt ugnen på 175 g och smörj och bröa en avlång 1,5 liters bakform
2) Smält smöret och ha i mjölken, ställ att svalna
3) Vispa ägg och socker pösigt, minst 3-4 minuter med elvisp
4) Ha i smörblandningen och mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker
5) Rör försiktigt allt slätt och häll smeten i den smorda formen och grädda
i ca 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt den svalna i sin form
Tiramisu och mandellikör går bra ihop
Nu själva Tiramisun
en form på 20 x 20 cm
3 äggulor
4 msk mandellikör
2 dl socker
500 gr mascorponeost
2 dl vispgrädde
ca en 3/4 avlång sockerkaka
ca 1 dl kokt, kallt kaffe
50 gr riven mjölkchoklad
ca 1/2 dl kakao att sikta på toppen av kakan
1) Vispa ihop äggulor och likör och ha i sockret lite i taget och vispa tills allt lösts upp
2) Riv mjölkchokladen och ha i den tillsammans med mascorponen
3) Vispa grädden och vänd ner den också
4) Skär upp socker kakan i lite knubbiga skivor och bottna ugnsformen med dem
5) Pensla dem med hälften av kaffet och vänd kaffesidan nedåt i formen
6) Ha på hälften av ägg och mascorpone-krämen och lägg sedan över mer sockerkaka
så att det blir ett täckande lager
7) Ha på resten av kaffet och krämen, (har du en tyllpåse så spritsa gärna det blir väldigt
fint!) Pudra rejält med kakao uppepå krämen och låt sedan kakan stå kallt så länge som
möjligt, den blir väldigt god och saftig dagen efter den är gjord!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
31 | ||||
|