greenyammie

Alla inlägg under februari 2016

Av greenyammie - 12 februari 2016 21:04

      

Smakrik sallad med ljumna getostgratinerade skivade rödbetor, matvete, kidneybönor och ruccola

 

 

 

 

 

 

 

Provade på färdigkokta  rödbetor från affären för första gången ikväll. Verkligen behändigt när man inte 

har tid att koka själv. Perfekt när man kommer hem sent men ändå vill äta något lagom lätt och nyttigt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratinerad getost med matvetesallad

ca 4 portioner

 

225 gram getost

2 medelstora kokta rödbetor

2 nävar (ca 3 dl) färsk ruccola

2 nävar (ca 3 dl) färsk spenat

4 dl kokt matvete

1 dl valnötter

2 dl kokta kidneybönor

2 msk hackad bladpersilja

2 msk olivolja

2 msk flytande honung

2 msk kallt vatten

1 msk vitvinsvinäger

några nypor flingsalt

 

 

 

 

 

 

1) Koka 2 dl matvete i dubbel mängd vatten och lite salt

    i ca 15 minuter och låt den sedan svalna av

2) Skär 2 rödbetor i knubbiga skivor och skär lika många

    och lika knubbiga skivor av getosten och lägg uppepå

    och gratinera i 225 grader i ca 12 - 14 minuter

3) Skölj rucolan och bladspenaten och låt den rinna av i ett

    durkslag, blanda sedan bladen luftigt på ett stort salladsfat

    med det  avsavalnade matvetet och 2 dl kokta kidneybönor

4) Lägg upp de gratinerade rödbetorna uppepå den blandade

    salladen och servera med 1 dl grovhackade valnötter och

    grovhackad bladpersilja

5) Gör också en honungsvinegrätt genom att vispa ihop  olivolja,

    vatten, vitvinsvinäger och flytande honung och servera till

Av greenyammie - 9 februari 2016 20:11

     

Härligt krämig palsternacksoppa med mumsiga vitlökstoast till 😀







Kändes lagom med en soppa ikväll. Gillar man palsternackor, som jag,

så uppskattar man smaken på den här soppan som blir ganska söt och

fyllig. Alltid gott med vitlökstoast till!








4 portioner palsternacksoppa


500 gram palsternacka 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk sambal oelek (eller 1/2 röd chili)

2 msk kantarellfond + 8 dl vatten

2 dl vispgrädde

salt och peppar

smör att bryna i 






1) Skala palsternackorna och skär dem i mindre bitar

2) Skala löken och vitlöken och skär dem i mindre bitar,

    bryn dem sedan ihop med palsternackan i en kastrull

    på medelvärme under några minuter

3) Slå sedan på vattnet och svampfonden och låte det koka

    upp. Låt det sedan sjuda på svag värme tills palsternackorna

    är mjuka ca 15-20 minuter

4) Späd soppan med grädden och krydda med sambal oelek

    och salt och peppar. 

5) Mixa soppan slät och låt den sedan få ett uppkok innan du 

    serverar. Är soppan lite tjock så späd den med mera vatten.


Jag gjorde vitlökstoast till. Rosta 4 brödskivor och bred på 

ett vitlökssmör ( ca 2 1/2 msk smör, 1/2 tsk vitlökspulver

och  msk finhackad persilja.

Av greenyammie - 7 februari 2016 20:18

     

Enkla men goda potatis och morotsbullar gjorda på fräst lök,morot och gårdagens potatismos






Den här helgen har vi varit bortbjudna på mat både lördag och söndag så till kvällsäta

blev det några enkla potatisbullar gjorda på potatismos som var över från gårdagens 

lunch och upp-piffat med lök och rivna morötter frästa tillsamans med lite rosmarin.






Till ca 8 st potatisplättar


Ca 4 dl potatismos ( eller 4 dl kokt pressad potatis + 1 äggula + 3 msk gräddmjölk

1 liten fint tärnad gul lök

1 grovt riven morot

ca 3/4 dl ströbröd

ev. några nypor smulad rosmarin

smör att bryna i





1) Skala och koka 5-6 potatisar om du inte har överblivet mos i kylen.

    Pressa potatisen då den kokat 20 min, och när den svalnat blanda ned

    1 äggula och 3 msk- gräddmjölk

2) Skala och tärna löken riktigt fint och riv moroten grovt och fräs tillsammans

    i smör (och rosmarin) på medelvärme i några minuter, låt det svalna

3) Mät upp ströbrödet på en flat tallrik och blanda moset med lökfräset

     till en slät smet som du formar ca 8 runda biffar av.

4) Doppa biffarna i ströbrödet och klappa in det så det bildar en fin panad och stek 

     sedan biförarna i smör på medelvärme några minuter på var sida.

     Ät biffarna nystekta tillsammans med lingonsylt och en god vitkålssallad 👌

Av greenyammie - 5 februari 2016 20:19

     

Härligt matig varm sallad med mycket nyttigt att tugga på







Kom hem sent ikväll och var sugen på nåt fräscht men ändå matigt och handlade

med mej lite saker från affären så det gick att fixa till en härlig sallad lite snabbt.

Man får stå ut med att öppna lite burkar om man inte alltid orkar vara så planerad!






Varm matvetesallad

 ca 4 portioner



200 gram halluomi

1 burk kokt matvete

1/2 burk kokta kidneyböner

1/2 röd lök

ca 1/1/2 dl färsk babyspenat

ca 1 1/2 dl frysta haricotes vertes

1/2 dl rostade pumpakärnor

1/2 dl granatäpplekärnor

3 brödskivor till krutonger

1 liten morot i tunt skivad med en osthyvel

ca 1/2 dl matolja

2 tsk paprikapulver

1/2 vitlöksklyfta

salt




1) Börja med att tärna brödet och blanda 1/3 dl matolja med 1/2 tsk paprikapulver,

    1/2 vitlöksklyfta och och 1/4 tsk salt. Fräs brödtärningarna i kryddblandningen

    några minuter tills de blivit rostade. Låt dem svalna

2) Skär halluomin i skivor och vänd dem i en stekpanna några minuter på var sida,

    ställ att svalna, rosta sedan pumpakärnorna lättodlad låt dem också svalna

3) Skala och skiva en halv röd lök tunt och skär haricotes vertesen i mindre bitar

4) Häll av matvetet och kidneybönorna och hetta upp en wokpanna och börja med 

    att fräsa lök och skärbönor i några minuter i olja och paprikapulver 

5) Ha i matvete och låt det fräsa med ett tag och vänd sedan ned kidneybönorna

    och låt dem också bli varma i blandningen

6) Vänd ned den sköljda bladspenaten hastigt och ös sedan upp den varma matvete-

    salladen i en vid skål

7) Fördela halluomi skivorna, granatäpplekärnorna, några tunt skivade morots-strimlor

     och så krutongerna överst!

     Smaka genast innan den kallnar!



Av greenyammie - 4 februari 2016 20:16

 

Basilikadoftande quinoabiffar med fluffigt rotmos till






Ikväll gjorde jag en stor sats quinoabiffar som innehåller mycket protein tack

vare det goda fröet quinoa. De här biffarna tycker jag är bra att ha hemma i

frysen så att man bara kan ta upp och värma snabbt om man behöver. Tycker

de blir goda att äta till potatismos eller rotmos. När de är nylagade är de extra

saftiga men om du värmer från frysen kan man kanske behöva en kall örtsås till

också!





 

Här blandas en stor sats quinoa-smet






Quinoabiffar ca 15- 20 stycken


3 dl okokt quinoa

2 små ägg

1 1/2 dl keso

1 liten finhackad gul lök

2 msk finhackad färsk basilika

4 msk creme fraiche

4 msk ströbröd salt och peppar





1) Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen

    Det blir allra bäst om det görs dagen innan och quinoan

    får stå i kylen över natten!

2) Skala löken, tärna den fint och fräs den genomskinlig utan

    att den tar färg i några minuter, låt svalna

3) Knäck äggen i en bunke och häll i ströbröd och creme fraiche,

    blanda ihop det och låt det svälla i ca 10 minuter

4) Strimla den färska basilikan och ha den i ströbrödsblandningen

    och häll sedan på den kokta, kalla quinoan och keson och blanda

    samman allt ordentligt

5   Smak av med salt och peppar och prova och gör en boll av blandningen

     och se om den håller ihop bra, känns blandningen lite lös så kan du ha

     i 1-2 msk maizena och låta det svälla i ca 10 minuter och sedan forma

     biffar av smeten





 

Fina quinoabiffar färdiga för ugnen




6) Lägg biffarna på bakplåtspapper och stek dem i ugnen på ca 175

    grader i 20-25 minuter tills de blir lätt gyllenbruna och känns lite

    fasta i mitten

    Njut av dem nylagade tillsamans med en god pure´och om du vill

    en kall, krämig örtsås

Av greenyammie - 2 februari 2016 20:23

 

Mumsiga grönsaksbullar gjorda på kokt bulgur och kokta grönsaker :D






Idag blev det rest-hantering, hade kokt bulgur och några kokta grönsaker i varsin burk

kvar i kylen och tillsammans med lite tahini, spiskummin, persilja, lök och paprikapulver

blev det de här urgoda grönsaksbullarna!






 

Resthantering på väg att bli god middag






Ca 35 ganska stora grönsaksbullar


ca 3 dl kokt bulgur

ca 3 dl kokta rotfrukter och bönor

2,5 msk creme fraiche

1 finhackad gul lök

2 msk finhackad persilja

2 msk tahini sesampasta

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

ca 1 dl ströbröd att rulla bullarna i

matolja att steka i





 

Det blir ca 35 st fina grönsaksbullar av den här satsen





1) Skala och tärna löken fint,finhacka persiljan, mosa de kokta grönsakerna

    grovt med en gaffel och blanda alltsammans i en vid bunke med

    den kokta bulguren

2) Mät upp tahinin, creme fraichen och kryddorna och blanda allt väl

    med smeten, smaka av kryddningen

3) Häll upp ströbrödet på en tallrik och rulla jämnstora bullar av smeten

   som sedan rullas i ströbrödet och får vila på en skärbräda

4) Stek bullarna gyllenbruna i lite matolja på medelvärme ca 6-8 minuter

    Servera dem med pasta eller ris och en kall, fräsch sås.

    Jag åt kokt dinkelpasta och en vitlökscreme till!





 

Här steks grönsksbullarna fint gyllenbruna


Presentation

På greenyammie bygger jag min egen vegetariska receptbank, jag har börjat äta mycket vegetariskt och här kommer alla recept och idee´r jag provar! Blir också en hel del bakning, en go fika lyser alltid upp!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

NÅGOT SÖTT OCH GOTT!

CHOKLADMUFFINS MED EXTRA ALLT

 

Snabba mikro-muffins

 

Kladdkakemuffins

  Jättegoda kladd-muffins

CHOKLADSNITT

 

Morotskake-muffin

 

Citronmarängpaj

 

Chokladmousse-muffin

 

Kladdkaka med kolakräm

 

Saffransbulle med mandelmassa

 

Alla hjärtans chokladtårta

 

Schwarzwaldtårta

 

Raw choklad-kokos kaka med valnötter

 

Vaniljhjärtan

 

Bra deg till pepparkakshus

 

Bakad blåbärscheesecake

 

Nässel/mangold-smoothie med päron och mynta

 

Hallonsmoothie med mango, chiafrö och ingefär

 

Kumminknäcke

 

Ciabatta

 

Ostgifflar

 

Raw-kaka med hallon och kokos

 

 

Energibollar med nötter, aprikoser och kokos

 

Pizza med sparris, spenat och mozzarella

 

Boveteburgare

 

Morotswallenbergare

 

Couscous och lins bullar

 

Supergoda bönbullar

 

Champinjon och getostburgare

 

Vegetarisk lasagne med aubergine

 

Grekisk moussaka

 

Chevre Chaud-sallad

 

Röd curry soppa med kokosmjölk

 

Vegetarisk Ceasar

 

Salvia och valnötspasta

 

Tacokryddad grönsaksås med pestopasta

 

Supergoda falafel

 

Flatbread med pesto och karamelliserad rödlök

 

Blomkål o broccoli pasta med parmesan

 

Palsternacksbiffar med myntasås

 

Portabello med wokad matvetesallad

 

Fried rice med svamp och cashewnötter

 

Linspannkakor

 

Spenat och getostrulle

 

Spenat o rödbetspaj med feta

 

Het grönsaksgryta med sambal o chili

 

Kålrot o kikärts stroganoff

 

Couscous o kidneybönsbiffar

 

Vitkåls och morotswok med halluomi

 

Getostfylld cannelloni

 

Broccoli och bönbollar

 

Jättegoda råglimpor

 

Mina bästa kanelbullar

 

Jättegott fröknäcke

 

Supergod halluomi-pizza

 

Pepparkaka med inspiration från Paris

 

Pepparhus istället för en blomma

 

Julfina stadshus i pepparkak

 

Hallimoiburagre mmmm.....

 

Liten karusell i pepparkaka

 

Mumsiga morotsnuggets

 

Wienerbullar

 

Morotskaka special

 

Morotslimpor

 

Majakaka med äppelmos o mandel

 


Ovido - Quiz & Flashcards