Alla inlägg under februari 2016
Smakrik sallad med ljumna getostgratinerade skivade rödbetor, matvete, kidneybönor och ruccola
Provade på färdigkokta rödbetor från affären för första gången ikväll. Verkligen behändigt när man inte
har tid att koka själv. Perfekt när man kommer hem sent men ändå vill äta något lagom lätt och nyttigt!
Gratinerad getost med matvetesallad
ca 4 portioner
225 gram getost
2 medelstora kokta rödbetor
2 nävar (ca 3 dl) färsk ruccola
2 nävar (ca 3 dl) färsk spenat
4 dl kokt matvete
1 dl valnötter
2 dl kokta kidneybönor
2 msk hackad bladpersilja
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 msk kallt vatten
1 msk vitvinsvinäger
några nypor flingsalt
1) Koka 2 dl matvete i dubbel mängd vatten och lite salt
i ca 15 minuter och låt den sedan svalna av
2) Skär 2 rödbetor i knubbiga skivor och skär lika många
och lika knubbiga skivor av getosten och lägg uppepå
och gratinera i 225 grader i ca 12 - 14 minuter
3) Skölj rucolan och bladspenaten och låt den rinna av i ett
durkslag, blanda sedan bladen luftigt på ett stort salladsfat
med det avsavalnade matvetet och 2 dl kokta kidneybönor
4) Lägg upp de gratinerade rödbetorna uppepå den blandade
salladen och servera med 1 dl grovhackade valnötter och
grovhackad bladpersilja
5) Gör också en honungsvinegrätt genom att vispa ihop olivolja,
vatten, vitvinsvinäger och flytande honung och servera till
Härligt krämig palsternacksoppa med mumsiga vitlökstoast till 😀
Kändes lagom med en soppa ikväll. Gillar man palsternackor, som jag,
så uppskattar man smaken på den här soppan som blir ganska söt och
fyllig. Alltid gott med vitlökstoast till!
4 portioner palsternacksoppa
500 gram palsternacka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek (eller 1/2 röd chili)
2 msk kantarellfond + 8 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt och peppar
smör att bryna i
1) Skala palsternackorna och skär dem i mindre bitar
2) Skala löken och vitlöken och skär dem i mindre bitar,
bryn dem sedan ihop med palsternackan i en kastrull
på medelvärme under några minuter
3) Slå sedan på vattnet och svampfonden och låte det koka
upp. Låt det sedan sjuda på svag värme tills palsternackorna
är mjuka ca 15-20 minuter
4) Späd soppan med grädden och krydda med sambal oelek
och salt och peppar.
5) Mixa soppan slät och låt den sedan få ett uppkok innan du
serverar. Är soppan lite tjock så späd den med mera vatten.
Jag gjorde vitlökstoast till. Rosta 4 brödskivor och bred på
ett vitlökssmör ( ca 2 1/2 msk smör, 1/2 tsk vitlökspulver
och msk finhackad persilja.
Enkla men goda potatis och morotsbullar gjorda på fräst lök,morot och gårdagens potatismos
Den här helgen har vi varit bortbjudna på mat både lördag och söndag så till kvällsäta
blev det några enkla potatisbullar gjorda på potatismos som var över från gårdagens
lunch och upp-piffat med lök och rivna morötter frästa tillsamans med lite rosmarin.
Till ca 8 st potatisplättar
Ca 4 dl potatismos ( eller 4 dl kokt pressad potatis + 1 äggula + 3 msk gräddmjölk
1 liten fint tärnad gul lök
1 grovt riven morot
ca 3/4 dl ströbröd
ev. några nypor smulad rosmarin
smör att bryna i
1) Skala och koka 5-6 potatisar om du inte har överblivet mos i kylen.
Pressa potatisen då den kokat 20 min, och när den svalnat blanda ned
1 äggula och 3 msk- gräddmjölk
2) Skala och tärna löken riktigt fint och riv moroten grovt och fräs tillsammans
i smör (och rosmarin) på medelvärme i några minuter, låt det svalna
3) Mät upp ströbrödet på en flat tallrik och blanda moset med lökfräset
till en slät smet som du formar ca 8 runda biffar av.
4) Doppa biffarna i ströbrödet och klappa in det så det bildar en fin panad och stek
sedan biförarna i smör på medelvärme några minuter på var sida.
Ät biffarna nystekta tillsammans med lingonsylt och en god vitkålssallad 👌
Härligt matig varm sallad med mycket nyttigt att tugga på
Kom hem sent ikväll och var sugen på nåt fräscht men ändå matigt och handlade
med mej lite saker från affären så det gick att fixa till en härlig sallad lite snabbt.
Man får stå ut med att öppna lite burkar om man inte alltid orkar vara så planerad!
Varm matvetesallad
ca 4 portioner
200 gram halluomi
1 burk kokt matvete
1/2 burk kokta kidneyböner
1/2 röd lök
ca 1/1/2 dl färsk babyspenat
ca 1 1/2 dl frysta haricotes vertes
1/2 dl rostade pumpakärnor
1/2 dl granatäpplekärnor
3 brödskivor till krutonger
1 liten morot i tunt skivad med en osthyvel
ca 1/2 dl matolja
2 tsk paprikapulver
1/2 vitlöksklyfta
salt
1) Börja med att tärna brödet och blanda 1/3 dl matolja med 1/2 tsk paprikapulver,
1/2 vitlöksklyfta och och 1/4 tsk salt. Fräs brödtärningarna i kryddblandningen
några minuter tills de blivit rostade. Låt dem svalna
2) Skär halluomin i skivor och vänd dem i en stekpanna några minuter på var sida,
ställ att svalna, rosta sedan pumpakärnorna lättodlad låt dem också svalna
3) Skala och skiva en halv röd lök tunt och skär haricotes vertesen i mindre bitar
4) Häll av matvetet och kidneybönorna och hetta upp en wokpanna och börja med
att fräsa lök och skärbönor i några minuter i olja och paprikapulver
5) Ha i matvete och låt det fräsa med ett tag och vänd sedan ned kidneybönorna
och låt dem också bli varma i blandningen
6) Vänd ned den sköljda bladspenaten hastigt och ös sedan upp den varma matvete-
salladen i en vid skål
7) Fördela halluomi skivorna, granatäpplekärnorna, några tunt skivade morots-strimlor
och så krutongerna överst!
Smaka genast innan den kallnar!
Basilikadoftande quinoabiffar med fluffigt rotmos till
Ikväll gjorde jag en stor sats quinoabiffar som innehåller mycket protein tack
vare det goda fröet quinoa. De här biffarna tycker jag är bra att ha hemma i
frysen så att man bara kan ta upp och värma snabbt om man behöver. Tycker
de blir goda att äta till potatismos eller rotmos. När de är nylagade är de extra
saftiga men om du värmer från frysen kan man kanske behöva en kall örtsås till
också!
Här blandas en stor sats quinoa-smet
Quinoabiffar ca 15- 20 stycken
3 dl okokt quinoa
2 små ägg
1 1/2 dl keso
1 liten finhackad gul lök
2 msk finhackad färsk basilika
4 msk creme fraiche
4 msk ströbröd salt och peppar
1) Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen
Det blir allra bäst om det görs dagen innan och quinoan
får stå i kylen över natten!
2) Skala löken, tärna den fint och fräs den genomskinlig utan
att den tar färg i några minuter, låt svalna
3) Knäck äggen i en bunke och häll i ströbröd och creme fraiche,
blanda ihop det och låt det svälla i ca 10 minuter
4) Strimla den färska basilikan och ha den i ströbrödsblandningen
och häll sedan på den kokta, kalla quinoan och keson och blanda
samman allt ordentligt
5 Smak av med salt och peppar och prova och gör en boll av blandningen
och se om den håller ihop bra, känns blandningen lite lös så kan du ha
i 1-2 msk maizena och låta det svälla i ca 10 minuter och sedan forma
biffar av smeten
Fina quinoabiffar färdiga för ugnen
6) Lägg biffarna på bakplåtspapper och stek dem i ugnen på ca 175
grader i 20-25 minuter tills de blir lätt gyllenbruna och känns lite
fasta i mitten
Njut av dem nylagade tillsamans med en god pure´och om du vill
en kall, krämig örtsås
Mumsiga grönsaksbullar gjorda på kokt bulgur och kokta grönsaker :D
Idag blev det rest-hantering, hade kokt bulgur och några kokta grönsaker i varsin burk
kvar i kylen och tillsammans med lite tahini, spiskummin, persilja, lök och paprikapulver
blev det de här urgoda grönsaksbullarna!
Resthantering på väg att bli god middag
Ca 35 ganska stora grönsaksbullar
ca 3 dl kokt bulgur
ca 3 dl kokta rotfrukter och bönor
2,5 msk creme fraiche
1 finhackad gul lök
2 msk finhackad persilja
2 msk tahini sesampasta
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
ca 1 dl ströbröd att rulla bullarna i
matolja att steka i
Det blir ca 35 st fina grönsaksbullar av den här satsen
1) Skala och tärna löken fint,finhacka persiljan, mosa de kokta grönsakerna
grovt med en gaffel och blanda alltsammans i en vid bunke med
den kokta bulguren
2) Mät upp tahinin, creme fraichen och kryddorna och blanda allt väl
med smeten, smaka av kryddningen
3) Häll upp ströbrödet på en tallrik och rulla jämnstora bullar av smeten
som sedan rullas i ströbrödet och får vila på en skärbräda
4) Stek bullarna gyllenbruna i lite matolja på medelvärme ca 6-8 minuter
Servera dem med pasta eller ris och en kall, fräsch sås.
Jag åt kokt dinkelpasta och en vitlökscreme till!
Här steks grönsksbullarna fint gyllenbruna
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 |
11 |
12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 | |||||||||
|