Direktlänk till inlägg 20 september 2015
LÄTT FÖRVÄLLD PALSTERNACKA SOM BAKAS MED PESTO I UGNEN BLIR GOTT MED VARM BULGURSALLAD OCH
TZATZIKI!
Har haft lite "döläge" på datorn några dagar, uppkopplingen har krånglat så jag har inte kunnat komma ut på nätet
alls. Sådant som händer mellan varven när man bor långt ute i obygden! Nu hoppas jag att det ska fungera ett tag,
så jobbigt med krångel...
Idag har vi haft toppen fint sen sommar väder, riktig indiansommar. Millan och jag har gått långpromenad och njutit
och sen lagade jag en härlig veg.lunch, receptet kommer här nedanför!
HÄRLIG SEPTEMBER DAG MED KLARBLÅ HIMMEL KUNDE VI NJUTA AV IDAG!
Först gjorden jag en pesto med hasselnötter:
PESTO
1 kruka färsk basilika
1 1/2 dl riven parmesan
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl nötter (pinje el. hasselnötter) du kan också ta rostade solrosfrön if. du inte kan äta nötter!
1) Mixa basilika-bladen med riven vitlöksklyfta, parmesan nötter och olivolja till en riktigt slät massa
2) Smaka av med salt och peppar och ha upp peston i en burk med lock, den håller sej en dryg vecka i kylen
PESTOBAKAD PALSTERNACKA
2 port.
2 stora palsternckor
ca 1 dl pesto
1 tsk
1) Skala palsternackorna och dela dem i stora bitar och förväll dem i lättsaltat vatten i ca 7-8 min
2) Häll av vattnet och placera dem i en liten ugnsform och bred över peston
3) Gratinera i 200 g. i 12-15 min tills de fått fin färg
4) Täck över och börja med den varma bulgursalladen
BULGURSALLAD:
ca 4 port
2 1/2 dl grov bulgur + 5 dl vatten att koka i
1 röd lök
1 halv paprika
1 morot
1 dl kokta svarta bönor
1/2 chili
1/2 msk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk gurkmejan
salt och peppar
1 msk matolja
1) Koka upp vattnet och ha i 1 tsk gurkmeja (blir jättefin färg och är också nyttigt)
2) Häll sedan i bulguren och låt det koka på savg värme i 10-12 min
3) Skala under tiden moroten och strimla den tunnt, skala löken och strimla den lite grövre
4) Tärna paprikan
5) Häll matolja i en wokpanna och fräs morot och lök tillsammans med curry och paprika-kryddorna
6) Ha i den tärnade papriken, bulguren och de kokta svarta bönorna och vänd runt alltsammans väl
7) Smaka av med salt o peppar
VARM BULGURSALLAD MED RÖD LÖK; MOROT; PAPRIKA OCH SVARTA BÖNOR
Det blir gott att äta en sval tzatziki till!
TZATZIKI
ca 4-6 port
2 dl matyoughurt
1 dl crem fraiche
3/4 gurka
1-2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt o peppar
1) Skala gurkan och riv den grovt på ett rivjärn, krama ur vätskan och ha den i en rostfri mindre bunke
2) Blanda i matyoughurt, cremefraichen, vitlöken och kryddorna
3) Rör om och smaka av med olivolja
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 |
|||||||
|