Direktlänk till inlägg 14 september 2015
VÄLDANS GOTT OCH LÄTTBAKAT KNÄCKEBRÖD MED HÄRLIG KUMMINSMAK
Idag var det en sådan där full-rulle-dag hela dan, då är det skönt med rester i kylen. Blev lördagens valnöts-pasta,
ok idag också. Imorrn ska jag prova på morotswallenbergare. Här kommer ett recept på ett knäckebröd som jag alltid har hemma som jag tycker är både roligt och lätt att baka!
KUMMINKNÄCKE
6 stora kakor
12,5 g jäst
1/2 tsk salt
2,5 dl vatten
3 3/4 dl vetemjöl
3 3/4 dl grovt rågmjöl
1/2 msk hel kummin
1) Lös jästen i fingervarmt vatten och häll i saltet, kummin och sist mjölet
2) Rör ihop till en deg som sedan får jäsa övertäckt i 30 min
3) Arbeta degen smidig och dela den i 6 lika stora delar
DEGEN HAR JÄST FÄRDIGT OCH DELAS I SÅ MÅNGA KAKOR DU SKA BAKA UT
4) Gör en rund boll av varje del och kavla den riktigt tunnt på välmjölad bänk, först med vanlig kavel och sist med
en krus kavel om du vill få det karaktäristiska hård bröd utseendet på ditt knäcke!
NU ÄR KAKAN UTKAVLAD RIKTIGT TUNNT, DET ÄR LITE PILLRIGT OCH MAN FÅR LYFTA LITE OCH MJÖLA MER!
5) Med mjöl på händerna så kan man försiktigt lirka över kakorna på bakpappersklädda plåtar
6) Grädda sedan en kaka i taget i ca 12-15 min i 200 g. Man får vara med och hålla koll sista minutrarna
så att kakan inte bränns
KUMMINKÄCKE FÄRDIGA FÖR ATT GRÄDDAS I CA 12 MINUTER
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 |
|||||||
|