Direktlänk till inlägg 12 september 2015
LITE ANNORLUNDA BIFFAR GJORDA PÅ PALSTERNACKA SMAKAR UNDERBART IHOP DEN FRISKA MYNTASÅSEN!
Gillar man palsternacka så kan de här biffarna bli en favorit. De är lite krångliga att göra kanske, men absolut
väl värt besväret enligt min mening. Något man kan tänka på kanske är att äta någon sallad med bönor el. linser
som tillbehör eftersom proteinvärdet inte är så högt i själva biffarna!
PALSTERNACKSBIFFAR
ca 15 st. mindre
1 kg palsternacka
4 ägg
1 dl vetemjöl
0,5 dl fint tärnad gul lök
50 g smör
1/2 dl vatten
1/2 dl tärnad paprika
2 msk grovt hackad persilja
1/2 -1 msk sambal oelek
2 msk olivolja
salt och peppar
1) Skala och skär palsternackan i jämnstora mindre bitar, lägg dem på en bakpappers klädd
ugnsplåt och ringla över oljan blandat med sambal oeleken
2) Rosta dem på ca 200 g. i 20-30 min tills palsternackan blivit mjuk och lätt rostad, låt svalna
PALSTERNACKAN STRIMLAD OCH INOLJAD FÄRDIG FÖR UGNEN!
3) Smält nu smöret i en kastrull tillsamans med vattnet
4) Vispa ned mjölet lite åt gången i kastrullen
5) När blandningen lossar från botten och håller ihop i en klump så lägg över den i en bunke
6) Rör sedan i ett ägg i taget tills det blir till en jämn smet
HÄR VISPAS SMÖR OCH MJÖLSMETEN TILL EN SLÄT MASSA.
7) Mixa nu de rostade palsternackorna i en mixer eller med en mixerstav.Om det går trögt så ringla i lite
olivolja eller vatten
8) Blanda sedan det mixade med den finhackade löken och paprikan, persiljan samt mjölblandningen
9) Rör ihop det hela ordentligt och smaka sedan av med salt och peppar
10) Forma med vattensköljda händer till biffar (eller järpar om du så vill!) Smeten är lite lös och luftig
i konsistensen så den kan vara lite kladdig att jobba med. Man kan ev. ta hjälp att forma dem med en stor sked!
11) Grädda till sist i ca 175-200 g. i 15 till 20 min tills biffarna fått fin färg och känns stadiga i konstistensen
Eftersom biffarna har en mjuk struktur är det gott med något tillbehör som kräver tuggmotstånd, tex ugnsbakad potatis med olika rotfrukter.
Skär potatis och tex morot, kålrot, rotselleri och rödlök i mindre bitar, blanda med lite salt och en god olja och rosta i het ugn, ca 225-250 i 25-30 min.
Jag tycker det passar bra med den här fräscha mynta-såsen till de lite söt-aktiga biffarna!
FÄRSK MYNTA BLIR EN VÄLDIGT GOD OCH ANVÄDBAR KALL SÅS!
MYNTA-YOGHURT
4 dl matyoghurt
1 dl finhackad mynta
1/2 kryddmått cayenne-peppar
ca 1 tsk honung
salt och peppar
Hacka den färska myntan fint och blanda den med yoghurt och kryddor. Låt den stå kallt innan servering så att smakerna hinner gå ihop! Det blir ganska mycket sås så det räcker säkert till en annan dag också. Håller sej
5-6 dagar om den får stå med lock i en kall kyl.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 | 30 |
|||||||
|