Direktlänk till inlägg 14 februari 2016
Jordärtskocks-hjärtan med potatisgratäng och rödvinsås
På alla hjärtans dag så passade det ju bra att steka små jordärtskockshjärtan
och äta med goda tillbehör! Jag lagade en krämig potatisgratäng och smör
stekte färska champinjoner och till det hade vi en härlig rödvinsås. Smakade
väldans bra!
Här steks de söta jordärtskocks-plättarna
Jordärtskocksplättar
ca 6-8 beroende på hur stort ditt mått är
3 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
ca 2 1/2 dl grovriven färsk jordärtskocka, Ca 6-8 små färska
2 små ägg
salt och peppar
smör att steka i
1) Mät upp mjöl och salt i en bunke och vispa i mjölken
och se till att få en slät smet
2) Knäck äggen och vispa i dem också, krydda med lite
peppar och låt smeten stå kallt och svälla medan du
skalar ca 6-8 små jordärtskockor
3) Riv dem sedan på grova sidan på rivjärnet och ha i dem
i smeten
4) Värm fett i en stekpanna och lägg i ett medelstort hjärt-
format pepparkaksmått i pannan (eller fler om du har!)
och häll sedan försiktigt i en slev av smeten
5) Om det rinner lite utanför kanterna så går det lätt att
pilla bort med hjälp av stekspaden
6) Låt jordärtskockshjärtanen steka ca 3-4 minuter på var sida
på medelvärme, vänd sedan försiktigt på hjärtformen och
stek det lika länge på den andra sidan
7) Lägg upp hjärtat i en ugnsform och skär längs insidan på
kanterna för att lossa det så du kan använda måttet för
att steka fler hjärtan
Jordärtskocks-plättarna smakar ganska likt vanliga raggmunkar
men jag tycker de är något sötare och lite delikatare i smaken
och med alla goda tillbehör så smakade det toppen!
Här kommer också mitt recept på en vegetarisk rödvinsås.
Om du ska laga den är det ju förstås bäst att göra den först
eftersom den tar lite tid på sej att koka!
Vegetarisk rödvinsås
ca 4 portioner
6-7 dl valfritt rött vin
1/2 dl rörsocker
några kvistar färsk timjan
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 liten morot
2-3 msk kantarellfond på flaska
ca 1-2 msk honung
ca 1/2 msk svart balsamico
ca 1/2 msk soja
1 1/2 msk maizena utrört i lite vatten
2 matskedar smör att blanka såsen med
Här reducerar en härlig rövinsky
1) Börja med att skala lök, vitlök och morot och skär dem i mindre bitar
2) Mät upp rödvinet och ställ fram det vid spisen
3) Mät upp rörsockret och häll upp det i en vid kastrull och smält det
under uppsikt på hög värme, häll på rödvinet och bränn av sockret
4) Ha i de skurna grönsakerna och timjankvistarna och låt det hela
koka upp tillsamans och dra sedan ned värmen så att vinet kan stå
och reducera ned till ca hälften
5) När hälften återstår så sila av vinet i en ny kastrull, ge det ett nytt
uppkok och smaka av med kantarellfond, honung, och balsamico
6) Sojan är för att färgsatta om såsen ser lite "tam" ut
7) När du känner dej nöjd med smaken så red såsen och ge den ett nytt
uppkok och blanka av den med några matskedar smör
När man gör en vinsås utan köttfond så tycker jag att den tillsatta sötman
ger den karaktär och fyllighet som annars saknas då man bara har kantarell-
fonden att tillgå. Annars anser ju de flesta kockar att socker i rödvinsås
är ett no -no! Balsamicon kanske du inte behöver det beror lite på vad du har
för vinslattar att tillgå, man får helt enkelt smaka sej fram och lite på sina
smaklökar!
Potatisgratäng till fyra personer gör jag på ca 1 kg potatis, 1 tunt skivad gul lök,
2 rivna vitlöksklyftor, 2 dl röd mjölk, 4 dl vispgrädde och salt och peppar. Gratinera
i 200 grader i ca 45 minuter - 1 timme beroende på potatissort.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 |
11 |
12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 | |||||||||
|