Alla inlägg under oktober 2017
Jättegoda och nyttiga grönsaksplättar med rårivna rödbetor, squash, potatis och hackad mangold och persilja.
Gott att äta till; tomat och basilika sallad och en klick gräddfil.
Det här behöver du till 8 smaskiga plättar:
1 stor potatis
1 mindre squash (eller två jättesmå)
2 små färska rödbetor
1 1/2 dl grov hackad mangold eller spenat
1 dl grovt hackad bladpersilja
1 ägg
3 msk maizena
salt och svartpeppar
smör att steka i
1) Skala potatisen och rödbetorna, riv dem sen på grova sidan av rivjärnet tillsammans med squashen. Lägg rivet i en rostfri bunke
2) Skölj mangold och repa bladen av persiljan och grovhacka dem tillsammans, blanda ned i bunken tillsammans med ett uppvispat ägg och tre matskedar maizena. Salta och peppra efter smak.
3) Smält rikligt med smör i en stekpanna och klicka i biffar med en stor sked, forma dem runda och platta också till dem lite med skeden så att de håller ihop. Stek dem ca 2-3 minuter på var sida så de blir fint gyllene.
4) Gör en fräsch sallad att äta ihop med de nystekta plättarna, tex en tomat och basilika sallad och ät tillsammans med en klick gräddfil.
Supergoda flatbread med mycket smak av pesto och karamelliserad rödlök som går väldigt bra ihop med valnötter.
Till sex flatbread:
1/2 paket jäst
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl special
fyllning:
ca 1 1/2 - 2 dl pesto
4 dl smakrIk riven ost
2 karamelliserade rödlökar
1 1/2 dl grovt hackade valnötter
karamelliserade rödlökar:
2 normalstora rödlökar
2 msk olivolja
2 tsk råsocker
2 krm salt
lite malen svartpeppar
1) Börja med pizzadegen, smula jästen i en degbunke. Häll på det fingerljumma vattnet och lös jästen tillsätt salt, socker och oljan. Arbeta in vetemjölet lite i taget till ensidig deg och låt den jäsa ca 30 min.
2) Gör under tiden den karamelliserade löken, skala och skiva löken i tunna klyftor och stek den på medelvärme i olja tills den börjar mjukna. Höj värmen och strö över socker, salt och peppar. Låt sockret hastigt smälta in i löken, ställ den att svalna.
3) Sätt ugnen på 225 g. Baka ut den färdigjästa degen och dela den i sex lika stora bitar, kavla ut varje bit till en rektangel ca 4-5 millimeter tjock. Bred tjockt med pesto på, fördela löken över och strö så över den rivna osten och sist fördela de hackade valnötterna överst.
4) Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter tills pissa-bröden fått fin färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | 29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|