Direktlänk till inlägg 31 oktober 2017
Underbara svampbiffar serverade med en lika god nyponkompott och belugalinser-sallad, ingen dålig Hallowen-middag!
Till 12 små biffar 3-4 portioner
3 dl dinkelflingor (Axas, finns bland gröt grynerna)
2 dl mjölk
1 ägg
1/2 dl torkad, smulad svamp
ca 200 gram färsk svamp, valfri sort
1 liten gul lök
2 msk smör att steka i
2 tsk japansk soja
salt, peppar
ca 1 dl ströbröd
1) Blanda dinkelflingor, mjölk, ägg och smulad torkad svamp i en bunke och låt det hela stå och svälla ca 15 minuter
2) Rensa och hacka den färska svampen , skala och finhacka löken och bryn sedan svamp och lök tills de fått fin färg i ca 5 minuter på svag värme
3) Blanda svamp och lök-fräser med flingblandningen. Tillsätt soja, salt och peppar och smaka av kryddningen.
4) Forma till ca 12 små biffar. Krama dem hårt mellan fingrarna, smeten känns lite smulig men efter de varit i stekpanna så binder de bättre.
5) Vänd biffarna i ströbröd och stek sedan biffarna på svag värme i smör ca 2 minuter på var sida. Jag åt biffarna med couscous, beluga-linser och en nyponkompott (recept nedanför). Så här gör du en lins-sallad: Koka upp 3-4 dl vatten och blötlägg röda eller svarta linser ca en halvtimme. Häll av vattnet och smaksätt med 2 msk fin olivolja, salut, peppar och 2 msk finhackad persilja.
Till nyponkompotten:
ca 500 gram färska nypon
1 1/2 dl vatten
1-2 tsk finhackad, färsk timjan
1 -2 tsk finhackad, färsk chili
2 msk honung
1) Halvera och kärna ur nyponen. Koka dem i vattnet i en kastrull ca 5-10 minuter, så att de mjuknar
2) Häll av det vatten som är kvar efter kokningen och smaksätt sedan med färsk timjan, chilin och honungen. Väldigt gott tillbehör till olika biffar och grytor!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 | 4 | 5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | 29 |
|||
30 |
31 | ||||||||
|