Direktlänk till inlägg 16 september 2018
För att få såna stora härliga ”köpe-bullar” så följ det här receptet! Man får inte snåla på fyllningen och man ska baka ut degen till rejäla bull-bitar innan jäsningen. Då får du ca 40 ljuvliga bullar att njuta av till söndags-kaffet!
Till ca 40 stora kanelbullar
Degen:
50 gram jäst (gärna jäst för söta degar)
5 dl mjölk
150 gram smör
2 dl socker
1 stort ägg (eller 2 små)
1 krm salt
1 msk stött kardemumma
1,8-2 liter vetemjöl
Fyllning:
100 gram smör
1 1/4 dl socker
1 1/2 msk kanel
1 1/2 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
Till pensling:
1 stort ägg, uppvispat med lite vatten
pärlsocker
Degen:
1) Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm till 37 grader, fingerljummet.
2) Smula ned jästen i en degbunke och lös upp jästen med lite av degvätskan. Häll sedan i resten av degvätskan och blanda ned alla kryddor, ägget och sist mjölet lite i taget medan degen arbetas helst i matberedare.
3) När degen känns lagom fast så låt den arbetas minst 5 minuter och jäs den sedan under minst en halvtimme.
Utbakning:
1) Smält smöret och ställ det åt sidan att svalna.
2)Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta in lite mera mjöl om den känns kladdig. Dela den sedan i två delar och kavla ut dem i tur och ordning till två stora rektanglar.
3) Pensla ut hälften av det smälta smöret på den första utkavlade degen, strö över kryddorna och rulla samman till en tajt rulltårta.
4) Skär sedan ca 20 lika stora ca 2,5- 3 cm bitar av rullen och placera ut dem på en smord plåt. Gör sedan likadant med resten av degen och låt sedan bullarna jäsa ca 25-30 minuter.
5) Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker, grädda ca 8-10 minuter i 225 gradig ugn. Kolla dem noga sista minutrarna så de inte blir för mörka, sedan är det bara att njuta!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 |
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|