Direktlänk till inlägg 15 september 2018
Laksa betyder soppa i både Indonesien och Malaysia. Soppan innehåller oftast någon sorts nudlar, kokosmjölk och har en värmande hetta. Perfekt så här när höstkylan och förkylningsbakterier sprider sej.
Soppa till 4 portioner
1 stor gul lök tunt skivad
2 vitlöksklyftor pressade
1/2 röd chilifrukt tunt skivad
ca 50 - 75 gram färsk mangold
1 stor morot fint strimlad (gärna på mandolin)
1 burk svarta bönor
2 msk finhackad ingefära
2 tsk röd currypasta
matolja att fräsa i
1 burk kokosmjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 tsk soja
1 knippe färsk basilika el. Thaibasilika
salt/peppar
1 tsk gurkmeja
ca 150 gram glasnudlar
1) Skala lök och ingefära, skiva löken tunt och riv ingefäran. Skala moroten och strimla den fint på en mandolin eller för hand med en riktigt vass kniv. Skär chilifrukten fint och ta bort kärnorna. Skölj till sist mangolden och skär den grovt.
2) Koka upp vatten i en kastrull och ta den från plattan, häll i glasnudlarna och låt dem svälla i det ca 4 min. Häll av och ställ åt sidan.
3) Fräs matolja,lök, morot, röd curry och gurkmeja en liten stund och häll sedan på kokosmjölken, vattnet och buljongen. Låt koka upp, smaka av med soja, salt och peppar och ha sedan i mangolden, basilikan och de avsköljda bönorna och ge soppan ytterligare ett uppkok.
4) Häll i nudlarna strax innan servering. Man kan också servera de olika tillbehören för sej i små skålar så får var och en ta vad de vill ha i sin soppa!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 |
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|