Direktlänk till inlägg 5 november 2018
Varm och smakrik gryta med kryddor som kardemumma, spiskummin och kanel. Gott och värmande i höstmörkret.
Till grytan:
ca 4 portioner
1 msk malen kanel
2 tsk malen spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk svartpeppar
2 msk kallpressad kokosolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 gram krossade tomater
7 dl vatten
3 dl torkade röda linser
3 normalstora morötter, slantade
10 torkade aprikoser skurna i bitar
150 gram färsk mangold eller spenat
2 normalstora tomater skurna i bitar
till servering:
2 dl naturell keso
zest och saft från 1 citron
1) Fräs alla kryddorna i kokosoljan i en tjockbottnad gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs med kryddorna tills de mjuknat.
2) Häll i krossade tomater, vatten, linser, morötter och till sist aprikoserna. Låt det hela koka upp och låt sedan blandningen puttra i ca 15-20 minuter tills morötter och linser har lagom tuggvänlig konsistens.
3) Ta grytan från värmen och vänd ner spenat och tomater. Smaka av med salt och peppar och låt grytan stå och vila en stund innan servering.
4) Blanda rivet och saften från en citron med keson och servera tillsammans med grytan. Gott till är kokt matvete eller fullkornsbulgur.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|